Adevărul Live: cum se vede estul separatist al Ucrainei din spatele baricadelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Barbu, singurul jurnalist român care s-a aflat în estul Ucrainei de la izbucnirea crizei separatiste pro-ruse, a venit la Adevărul Live pentru a discuta despre referendumul de duminică şi viitorul republicii autoproclamate Doneţk.

Aflat în zona de conflict, ziaristul Mircea Barbu a fost martor al incidentelor armate dintre forţele ucrainene şi separatişti, dar şi la referendumul pentru independenţă.

Referitor la consultarea populară, jurnalistul susţine că populaţia rusofonă are aşteptări mult mai mari de la Rusia. ”Referendumul a fost doar un pas spre pasul spre alipirea la Rusia. Oamenii sunt destul de rezervaţi faţă de ce le va rezerva viitorul. Chiar sunt dezamăgiţi şi furioşi faţă de solicitarea lui Vladimir Putin de a amâna referendumul”, a spus Mircea Barbu.

Acesta a remarcat că populaţia rusofonă crede sincer în ideea de federalizare, cu toate că, în mare, susţine ziaristul, referendumul ar fi fost fraudat. ”Pentru oameni a fost doar legitimizarea unei dorinţe”, a spus acesta.

Opţiunea populaţiei din regiunile Doneţk şi Lugansk este explicabilă. Oamenii sunt alienaţi faţă de ceea ce înseamnă cultura europeană, fiind legaţi de Rusia din toate punctele de vedere.

Acţiunile militare ale Ucrainei în sudul ţării sunt legitime. În plus, spune Mircea Barbu, Rusia s-a implicat vizibil, trimiţând trupe speciale, ai căror membri pot fi recunoscuţi foarte uşor.
”Trupele speciale ruse, acei ”oameni verzi” sunt recunoscuţi după echipament, uniforme, arme şi, nu în ultimul rând, după accent. Au o anumită discipliă, mod de a-şi coordona acţiunile, care arată că sunt profesionişti”, spune ziaristul.

Separatiştii vor să boicoteze alegerile de la 25 mai

image

Guvernul de la Kiev este foarte prost perceput în regiunile rusofone, iar oamenii nu au niciun respect faţă de autorităţile proeuropene. Astfel, separatiştii sunt decişi să boicoteze alegerile prezidenţiale de la 25 mai.

Foto dreapta: Corespondentul „Adevărul” Mircea Barbu, după o zi de lupte între separatişti şi armata ucraineană, la Slaviansk

Nici Viktor Ianukovici nu este văzut ca o opţiune pentru Ucraina. ”Nu Ianukovici este miza, oamenii din est sunt îngrijoraţi de acţiunile Sectorului de Dreapta, perceput ca ameninţarea cea mai serioasă”, susţine Mircea Barbu.

Ziaristul a subliniat şi războiul mediatic. ”Am fost acolo şi am asistat la o deformare crasă a evenimentelor făcută de media rusească. De asemenea, presa ucrianeană denaturează adevărul şi foloseşte termeni precum terorişti, care incită populaţia din zonă. La rândul lor, ziariştii ruşi îi numesc pe proeuropeni fascişti”, susţine Mircea Barbu. 

Referitor la disponibilitatea liderilor separatişti de a negocia cu Kievul, Mircea Barbu crede că dacă Rusia nu va transmite un semnal puternic, prin recunoaşterea referendumurilor, sunt toate şansele ca insurgenţii să accepte dialogul.

Haos în zonele de conflict

În multe oraşe din est s-a instaurat anarhia, afirmă jurnalistul. Potrivit acestuia, în zonele de conflict nu mai există lege, nu mai există ordine, nu sunt deschise magazine sau bănci, nu mai există transport.

”Este un adevărat haos, dar populaţia acceptă acest lucru, fiind considerat un sacrificiu necesar. Oamenii se descurcă cum pot, dar pe termen lung sigur că vor fi afectaţi”, afirmă Mircea Barbu.
Populaţia aşteptă stingerea conflictului pentru a trece la sistemul economic şi politic rusesc.

Mircea Barbu a trăit momente deosebit de tensionate la Slaviansk. Pe lângă riscurile asumate faţă de prezenţa într-o zonă de conflict, ziaristul spune că au fost şi alte momente delicate. ”Cele mai crunte momente erau în timpul bombardamentelor. Dar au fost momente dificile şi când am rămas fără mâncare şi fără bani, pentru că bancomatele nu mai erau deschise”, a mai spus jurnalistul.

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/coresponden-e-slaviansk" target="_blank">View the story "corespondenţe Slaviansk" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite