Adevărul Live, sâmbătă, ora 16.00: Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, răspunde în direct atacurilor lansate de Traian Băsescu

Adevărul Live, sâmbătă, ora 16.00: Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, răspunde în direct atacurilor lansate de Traian Băsescu

Martin Schultz

Debutată de câteva ore, campania pentru alegerile parlamentare readuce în prim-plan marile teme europene, precum criza identitară a Uniunii Europene, situaţia economiilor încă afectate de recesiunea din ultimii ani, dar şi războiul ce bate la porţile estice ale Europei. adevarul.ro prezintă sâmbătă, 26 aprilie, ora 16.00, o ediţie specială cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, în direct din studioul Adevărul Live din Bucureşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ultimii cinci ani au reprezentat un test dur pentru proiectul european, al cărui bază şi dezvoltare în ultimele şase decenii viza asigurarea păcii şi bunăstării în Europa. Criza financiară a lovit ca un taifun o tânără Europă Unită, ce se afla în plin proces de integrare a 12 state ce fuseseră 45 de ani de partea cealaltă a Cortinei de Fier.

Nemulţumirile populaţiei europene, specultate abil de unii reprezentanţi ai clasei politice, s-au multiplicat pe fondul eşecurilor socialo-economice cauzate de politice de austeritate, care aveau ca scop salvarea statelor vulnerabile din zona Euro. Cu o imigraţie din statele terţe în continuă creştere, discursurile xenofobe au prins rădăcini în rândul contestatarilor proiectului european.

Europenii contestă tot mai des Bruxelles, arătat cu degetul pentru orice deficienţă a sistemului. Din nefericire, violenţele de la graniţele de est ale Uniunii Europene au scos la iveală blocajul instituţional în care se poate găsi UE în cazul unei crize care îi ameninţă securitatea. De la Bruxelles, nu s-a vorbit pe aceeaşi voce, iar diferendele de opinie au generat acuzaţii de o parte sau de alta.

Recent, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi candidat la funcţia de şef al Comisiei Europene s-a delimitat de poziţia comună a liderilor europeni referitoare la anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă şi sancţiunile pe care UE ar trebui să le impună. Declaraţiile au născut reacţii dure, inclusiv de la preşedintele României.

Martin Schulz a facut apel la prudenţă asupra crizei ucrainene şi a precizat că se opune „pentru moment" unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, ţară cu care UE are „interese comune". Precizând că Rusia a încălcat dreptul internaţional în Crimeea, el a afirmat că „trebuie luată în consideraţie realitatea", care este că „peninsula aparţine Federaţiei Rusiei". „Este un fapt împlinit", a susţinut acesta.

„E important de susţinut de ce Juncker şi nu Schulz, mai ales dacă privim lucrurile prin prisma ultimelor acţiuni ale socialiştilor. Pentru Schulz, anexarea Crimeei era un fapt împlinit. Putem face o dezbatere pe această temă: ce e în avantajul României? (...) Socialiştii vor face compromisuri şi pe spinarea Republicii Moldova şi faţă de agresivitatea Rusiei. Un Martin Schulz va fi departe de sprijinul pe care ni l-a dat Barroso legat de Moldova“, consideră şeful statului.

Urmăriţi live, sâmbătă, 26 aprilie, de la ora 16.00, răspunsul pe care preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, îl va oferi liderului de la Cotroceni, în platoul Adevărul Live. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările