Ion Petrescu, analist militar: Moscova profită de divizarea statelor Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realizatorul de televiziune Ion M. Ioniţă a discutat alături de analistul militar Ion Petrescu consecinţele catastrofei aviatice din estul Ucrainei pentru Federaţia Rusă, considerată principalul responsabil în acest caz.

Analistul militar Ion Petrescu susţine că reacţia Europei faţă de Rusia a fost slabă.

”Nu am observat poziţii vehemente împotriva Rusiei, în afară de Olanda. Latura economică este cea care dezarmenază o poziţie comună a ţărilor Uniunii Europene. Germania şi Franţa în primul rând au interese economice în Rusia. Germania este aliatul de facto al Rusiei. Franţa ar prefera ca Ucraina să vină la masă cu separatiştii şi Rusia, ceea ce ar însemna ruperea ţării. În privinţa statelor estice, doar doua state sunt vocale. Este vorba de Polonia şi România. În rest, fostele state socialiste păstrează liniştea”, a spus analistul.

Rezultatele anchetei sunt sub semnul întrebării, susţine Ion Petrescu. ”Cutiile negre au fost duse în Rusia, unde au fost curăţate de datele care-i incriminau pe separatişti”, arată analistul militar. 

Ion M Ioniţă a subliniat şi războiul media care are loc între Rusia şi Occident. Potrivit acestuia, dezinformarea este unai dintre armele recurge Moscova pentru a se disculpa. 

”Ordinul Moscovei pentru separatişti a fost să doboare tot ce mişcă pe cer. Acuzaţia Rusiei că ucrainenii ar fi tras este demontată de imaginile din satelit, care surprind întoarcerea rachetelor în Rusia, după doborârea avionului. În concepţia Moscovei, vinovată este Ucraina pentru că nu a acceptat ruperea ţării de către separatişti”, a spus Ion Petrescu. 

Statele europene, divizate în faţa Rusiei

Ion Petrescu crede că în Ucraina conflictul separatist va fi de lungă durată. ”Putin nu va da înapoi, pentru că se foloseşte de divizarea ţărilor UE. Atâta timp cât ţările occidentale nu vor avea victime, vor rămâne în dorinţa de a nu supăra partenerul lor comercial, Rusia”, arată acesta.

Analistul arată că, pe acest fond, SUA va continua să se implice în Europa. ”Cine crede că SUA şi-a luat mâna de pe Europa se înşeală. Statele Unite nu pot avea încredere în Germania. O arată interceptarea telefonului Angelei Merkel”, a spus Petrescu.

Ion Petrescu: ”Politica Rusiei continuă în zonă. Şansa Ucrainei este să meargă pe drumul pe care a pornit. Noul preşedinte Petro Poroşenko a venit cu un plan de pacificare, a adus acel armistiţiu şi a folosit cu moderaţie armele grele, pentru a limita pierderile în rândul populaţiei civile. Ucraina este o piatră cheie în regiune”.

Potrivit analistului, Olanda a avut poziţia cea mai dură faţă de Rusia.
”Premierul Olandei, Mark Rutte, a avut o atitudine foarte demnă în discuţia avută cu Vladimir Putin, când i-a spus că este ultima şansă a Rusiei să-şi asume responsabilitatea în privinţa rebelilor. Poziţia Olandei este susţinută doar de Marea Britanie, Polonia, România şi SUA (...) Rusia continuă să discute doar la nivel de superputere”, a spus Ion Petrescu.

Conflictul din Gaza

Analistul Ion Petrescu a comentat şi situaţia din Fâşia Gaza. Potrivit acestuia, principala problemă a Gazei este cea economică. Sunt foarte mulţi tineri care nu au locuri de muncă, spune analistul.

”Zona este un butoi cu pulbere şi din cauze economice. Tinerii nu au locuri de muncă şi sunt recrutaţi de Hamas pe bani mulţi. Aşa îşi întreţin familiile. Pentru martiraj, familiile atentatorilor primesc foarte mulţi bani (...) Israel este o pildă pentru un stat mic care îşi apără istoria. Hamas nu poate face faţă armatei israeliene, de aceea s-a retras în zonele urbane. De aceea au fost atâtea victime civile”, a afirmat expertul militar.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite