VIDEO Mircea Druc şi Ion M. Ioniţă, despre noua configuraţie politică de la Chişinău şi poziţionarea Bucureştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova era considerată, în urmă cu câţiva ani, povestea de succes a Parteneriatului Estic şi părea că are un traseu proeuroatlantic. Astăzi, mai mult ca oricând, spaţiul românesc dintre Prut şi Nistru se află într-un moment de cotitură. Spre ce ne îndreptăm şi cum trebuie să se poziţioneze România?

Adevărul Live i-a invitat pe fostul prim-ministru al Republicii Modova şi pe jurnalistul Ion M. Ioniţă să ofere răspunsuri la aceste întrebări.

Invitat să aprecieze în ce moment al istoriei ne aflăm, fostul prim-ministru Mircea Druc a făcut o paralelă cu anul 1989: „Ne aflăm în perioada anului 1989 , în ajunul colapsului Imperiului Sovietic. Federaţia Rusă este tot atât de pregătită pentru destrămare precum Uniunea Sovietică a lui (Mihail, n. red.) Gorbaciov în 1990-1991“.

Miza, următoarele alegeri

Referindu-se la începutul mandatului lui Igor Dodon la preşedinţia Republicii Moldova, Mircea Druc a spus că noul preşedinte de peste Prut nu poate face nimic acum şi miza este câştigarea viitoarelor alegeri.

Ruşii au „găsit în sfârşit omul lor, dar îşi dau semea că nu poate face nimic, (ar putea face ceva, n. red.) doar dacă va câştiga viitoarele alegeri. Toată miza este viitoarele alegeri, atât“, a declarat Druc.

Unioniştii trebuie să renunţe la vanităţi

Preluarea preşedinţiei de către socialistul Igor Dodon ar trebui să impulsioneze unionismul, consideră Mircea Druc.

„Tot ce face Dodon ne ajută pe noi şi poate îi va trezi (pe unionişti, n. red.) să abandoneze vanităţile, egocentrismul şi să se unească“, afirmă primul prim-ministru al Republicii Moldova, un unionist declarat.

 „Fă Dodon chestia asta (interzicerea unionismului, n. red.), încearcă, pentru că îmi dai posibilitatea să-i unesc pe toţi“, a continuat el.

 „Nu ne va ierta nimeni dacă noi, românii, nu suntem în stare să ajutăm o formaţiune politică să treacă măcar pragul electoral, să intre în viitorul Parlament. Am văzut în nişte sondaje ruseşti: 42% sunt unionişti“, a insistat Mircea Druc.

Ce se va întâmpla la Bruxelles?

 „Bruxellesul vrea să vadă ce spune direct Dodon, în afara declaraţiilor pe care le face“, afirmă jurnalistul Ion M. Ioniţă.

Potrivit lui, Republica Moldova a avut de beneficiat de pe urma Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi nu mai poate da înapoi.

Republica „Moldova a avut numai de câştigat de când este asociată cu Uniunea Europeană. Cetăţenii moldoveni călătoresc fără vize în Uniunea Europeană, foarte mulţi muncesc acolo. Deci, domnului Dodon i-ar fi foarte greu să explice cum ar interzice acest lucru. I-ar pune din nou pe moldoveni să stea la coadă pentru vize, să nu mai poată munci, să nu-şi mai poată vizita rudele din afară“, a remarcat Ion M. Ioniţă.

„Mersul (Republicii, n. red.) Moldova este cu Uniunea Europeană şi mai precis cu România. România este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. Că vrea domnul Dodon, că nu vrea, aceasta este realitatea. De la vorbe la fapte e o distanţă mare“, a semnalat el.

Cum ar trebui să se poziţioneze Bucureştiul faţă de noul preşedinte al Republicii Moldova

Igor Dodon nu trebuie primit la Bucureşti pentru un exerciţiu de imagine, ci pentru discuţii concrete, au apreciat cei doi  invitaţi la Adevărul Live.

„Nu ne întâlnim ca să ne întoarcem spatele. Ne întâlnim dacă avem ceva de discutat, dacă există o minimă deschidere pentru a pune nişte proiecte în aplicare. Nu poţi să iei decizii politice rupte de o realitate economică“, a atras atenţia Ion M. Ioniţă.

„Dar e dificil să te întâlneşti cu cineva care are tot timpul declaraţii împotriva ta“, a adăugat el.

 „Bucureştiul ar trebui să procedeze foarte diplomatic. Nu e nici o grabă“, a încheiat Mircea Druc.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite