Cozmin Guşă, la Adevărul Live: Presiunea pe graniţa de nord şi de est a României este una foarte puternică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analistul politic Cozmin Guşă a discutat, la Adevărul Live, despre situaţia din Republica Moldova şi criza din Ucraina, două ţări afectate de corupţie, instabilitate politică, probleme socio-economice grave şi cu provocări de securitate pe fondul creşterii tensiunilor între Rusia şi NATO.

Cozmin Guşă a vorbit la Adevărul Live despre situaţia din estul Europei, în contexul crizelor din Ucraina şi Republica Moldova

„Cine stăpâneşte Europa de Est stăpâneşte Eurasia, cine stăpâneşte Eurasia stăpâneşte insula lumii, care, pe lângă Eurasia, mai cuprinde şi Africa. Toate teoriile care s-au construit ulterior, niciuna nu a invalidat această teorie despre Europa de Est, care înseamnă mai mult sau mai puţin ţările fostului Tratat de la Varşovia“, a început analistul politic, referindu-se la cauzele situaţiei tensionate din estul Europei.

„Teoriile geopolitice care nu au fost invalidate au spus că trebuie creat un cordon sanitar, iniţial din Rusia şi Germania. În asta a constat succesul NATO. Cedarea realizată de către sovietici în folosul NATO, respectiv ţările fostului Tratat de la Varşovia, care realizează o adevărată zonă de separaţie între Rusia şi Germania, două ţări de tip continentantal care sunt interdependente, care nu se iubesc dar care colaborează“, a continuat Cozmin Guşă.

„Secretul era ca toate aceste ţări, începând de sus, de la ţările baltice, şi până la Marea Neagră, pe cordonul Polonia, Ungaria, România, sa nu fie nici sub influenţă rusească, nici sub influenţă nemţească, ci să fie sub influenţa americană. Acesta a fost proiectul de la 1989 cu care trebuia să se consolideze şi din acest motiv chiar şi integrarea acestor ţări în euroatlantism s-a făcut în ordinea clară: prima dată NATO, militar, pe direcţia Wasington-Bruxelles, şi apoi şi Uniunea Europeană, pe direcţia Bruxelles dar cu coordonare tot de la Washington. Toate au mers foarte bine sub o zonă de conectare puternică cu Washingtonul în aceste ţări până când pe durata mandatelor lui Barack Obama s-a înregistrat o lipsă totală de atenţie pentru aceasă zonă. Pe această lipsă de atenţie a administraţiei Obama, acest cordon sanitar a picat sub diverse influenţe, la început sub influenţă germană, bineînteles de sorginte economică, şi apoi când au văzut că merge sau nu merge au lăsat aceste teritorii pradă unui imperialism de tip rusesc în care nevoia de resurse energetice gaz-petrol, respectiv de piaţă de desfacere în zona post-sovietică, plus investiţii directe, dacă luăm cazul Ungariei, a reorientat multe dintre aceste ţări, de facto nu de iure, către Moscova, către regimul lui Putin şi în acest fel această graniţă a devenit un şvaiţer. Această frontieră a lumii euroatlantice astăzi este un şvaiţer din nefericire pentru că, pe diverse nevoi de la ţările baltice, chiar şi Polonia parţial, Ungaria nici nu mai avem indoială, Bulgaria e clar reorientată şi Turcia, foarte ciudată pe jocul ei între apartenenţa la NATO şi relaţiile economice cu Rusia, a făcut ca să nu mai avem practic o frontieră. Singurul paznic al frontierei ca soldatul sovietic de inspiraţie americană este  practic astăzi România, cea mai americană ţară din zonă care îşi duce cauza până la capăt şi care astăzi a devenit o insulă de euroatlantism“, a explicat analistul politic la Adevărul Live.

Despre Ucraina şi Republica Moldova

„Ucraina şi Republica Moldova au fost pregătite pentru a fi în Uniunea Europeană“, spune analistul politic.

Însă situaţia nu a evoluat pozitiv. Referindu-se la Ucraina, Cozmin Guşă afirmă că preşedintele Petro „Poroşenko este într-o situaţie limită. El a făcut anunţul demiterii (premierului Arseni) Iaţeniuk din dorinţa de a mai salva ceva. Însă dacă vor avea alegeri anticipate asta nu înseamnă că vor câştiga neapărat proeuropenii, pentru că Ucraina este o fostă ţară comunistă cu nostalgii sovietice dar care a avut o fereastră de oportunitate de a se integra în Europa şi în euroatlantism. Cred că această fereastră de oportunitate a trecut, fiindcă succesul economic nu a venit. Dezamăgirea este foarte mare. Poroşenko a încercat pe toate părţile să aibă un sprijin, România nu este în măsură să ofere acest sprijin şi avem acolo o situaţie tensionată care creşte foarte mult temperatura la graniţa noastră de nord ca ţară euroatlantică şi ca şi gardian al euroatlantismului“.

„De cealaltă parte, în Republica Moldova, cu o Germanie care împreună cu România a girat un regim corupt precum cel al lui Vlad Filat, s-a ajuns la un eşec major. S-a ajuns astăzi ca Republica Moldova să fie dependentă de un singur om: Vladimir Plahotniuc“, afirmă Cozmin Guşă.

În opinia sa, opţiunea Republicii Moldova era de a intra „fie sub influenţa lui Vladimir Plahotniuc, politică şi economică, sau într-o disoluţie temporară şi o reorientare politică evidentă către Moscova şi Putin“. „Deocamdată suntem în soluţia bună, acceptabilă într-un fel de către lumea euroatlantică“, a apreciat el.

În acest context, consideră analistul politic, „presiunea pe graniţa de nord şi de est a României este una foarte puternică, una care ar îndemna la o acţiune de consolidare a acestor frontiere“.

„Măsurile tardive ale NATO rearanjează teroretic dispoziţia de trupe, numai că suntem într-o vreme în care războiul de tip militar are mai puţină relevanţă în Europa. În Europa poate avea relevanţă războiul geoeconomic“, subliniază Guşă.

Determinant pentru echilibrul de puteri în lume este ca acest cordon sanitar să nu fie nici sub control nemţesc, nici sub control rusesc

, subliniază Cozmin Guşă

„El poate să asigure echilibrul între aceste două puteri care astăzi s-au consolidat deja, s-au ales ca parteneri de bătaie doar dacă este controlat într-un fel normal şi constructiv de către Statele Unite“, a conchis analistul politic.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite