Adevărul Live: Catalonia, lecţie dură pentru Europa

Catalonia, lecţie dură pentru Europa

O emisiune realizată de jurnalistul Cristian Unteanu care-l are ca invitat pe Titus Corlăţean, fost ministru de Externe ai României. Am vorbit nu numai despre evenimentele în curs de desfăşurare şi deloc simplu de descifrat în toată complexitatea lor, ci şi despre consecinţele acestora asupra proiectului european.

Ştiri pe aceeaşi temă

   

Este cert şi vizibil că s-a produs o ruptură importantă la nivelul societăţii din regiunea Catalonia, împărţită acum, din ce în ce mai vehement, între adepţii şi oponenţii ideii de independenţă. Este la fel de limpede că gruparea secesionistă este decisă să meargă mai departe pe linia deschisă de Declaraţioa de independenţă, cu orice risc. Pe de altă parte, începând de azi, guvernul spaniol a început preluarea administraţiei din Catalonia, instituind totala "punere sub tutelă" a regiunii, mişcare autorizată de Senatul spaniol. Instituţiile europene, Statele Membre ale UE, s-au exprimat unanim în susţinerea măsurilor anunţate de Guvernul Rajoy, cu excepţia notabilă, dar cu atât mai interesantă, a mesajului venit din Belgia, din partea lui Theo Franken, secretarul de stat pentru migraţie şi azil, care a spus că ţara sa ar putea oferi azil politic liderului independentist catalan.

Ce se va întâmpla în continuare? Avem, deocamdată, apelul lansat de Puigdemont la o "Opoziţie prin toate formele democratice" la deciziile Madridului, dar sunt şi chemări ale unora dintre aliaţii săi care îndeamnă la nesupunere civilă şi la organizarea unor forumuri paralele de decizie, altele decât cele recunoscute de autorităţile de la Madrid, pentru a putea asigura guvernarea a ceea ce, de acum, ei numesc Republica Catalonia.

Care este relevanţa acestui episod de acum pentru construcţia proiectului european, ce semnale urgente transmite liderilor europeni şi de ce ar putea oferi şi o serie de învăţăminte şi pentru România?

Iată întrebările, răspunsurile le puteţi urmări azi, pe Adevărul LIVE, începând cu orele 13.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: