Ioan Talpeş, la Adevărul Live: Siria şi Coreea de Nord, două probleme care au ajuns într-o fază finală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape simultan, au apărut două situaţii preconflictuale majore, cele prefigurate de posibila continuare a unor lovituri americane în Siria şi, pe de altă parte, avertismentul dur american faţă de Coreea de Nord, însoţit de trimiterea în zonă a grupului aeronaval de atac condus de portavionul Carl Vinson.

Replica rusă, deocamdată verbală, conţine şi ea elemente de atenţie, promisiuni de retaliere întărite de vorbele dure ale iranienilor, aliaţii lor strategici în zonă.

Sunt toate aceste elemente care prefigurează un conflict care ar putea foarte uşor să depăşească dimensiunea regională şi să aprindă întreaga planetă? Sau, dimpotrivă, este vorba despre elemente puse pe o tablă de şah care este cea a negocierii stratosferice între cele două puteri, după modelul celor din perioada Războiului Rece? De la aceste întrebări a pornit ediţia de azi a emisiunii realizate, la Adevărul LIVE, începand cu ora 12.00, de jurnalistul Cristian Unteanu, care l-a avut ca invitat pe generalul Ioan Talpeş, fost director al Serviciului de Informaţii Externe.  

Dosarele nord-coreean şi sirian reprezintă probleme de 70 de ani încoace ce au ajuns într-o fază finală, a afirmat Ioan Talpeş la Adevărul Live.

„Cele două problematici face parte dintr-o cazuistică care a intrat în faza finală a jocului. S-a ajuns într-un moment când trebuie să rezolvăm ceva. Problema este că în loc să se ajungă la nişte rezolvări paşnice, sau acceptabile, jucătorii din zona respectivă au continuat să practice formule de agresivitate“, a declarat fostul director al SIE.

În ceea ce priveşte Siria, Ioan Talpeş apreciază că problema ei rezultă din geografia sa foarte disputată şi o soluţie ar putea fi găsită cu Germania în rol de garant.

În ceea ce priveşte Coreea de Nord, schimbarea ar putea avea loc fără o intervenţie străină în cazul în care China şi Rusia ar da semnale în acest sens. În caz contrar, Statele Unite ar putea ataca.

Potrivit fostului director al SIE, Trump nu va renunţa la schimbarea situaţiilor în Siria şi în Coreea de Nord, iar secretarul de Stat Rex Tillerson va aborda aceste subiecte la Moscova.

În cazul în care liderul nord-coreean Kim Jong-un ar fi îndepărtat de la putere, Rusia nu va reacţiona, ci se va repoziţiona, consideră el.

O problemă ar apărea însă pentru Japonia şi China, care nu văd cu ochi buni reîntregirea Coreei, este de părere Ioan Talpeş.

Emisiunea poate fi urmărită integral aici.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite