Adevărul Live: Care este planul lui Putin pentru Ucraina şi până unde va ajunge Rusia? „Pentru România s-a terminat pauza. Suntem în pericol“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armand Goşu la Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Armand Goşu la Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Pentru prima dată din 1991, Rusia a serbat cu mare fast ziua de 1 Mai. În jur de două milioane de ruşi au participat la manifestaţiile organizate în întreaga ţară, mobilizate de sindicatele de muncitori loiale Kremlinului. Despre acest subiect, dar şi despre ultimele evoluţii din Ucraina au discutat, la Adevărul Live, jurnalistul Ion M. Ioniţă, împreună cu invitaţii săi, Armand Goşu, jurnalist şi politolog, şi Ciprian Plăiaşu, editor „Historia“.


Principalele declaraţii din timpul emisiunii:

Despre manifestaţia de 1 mai din Rusia

Armand Goşu: Albastrul este culoarea sindicatului din Rusia. Problema sindicatelor a fost că nu au fost niciodate credibile. Sindicatele au fost manipulate. 1 mai a fost un pretext pentru Putin de a arăta că are poporul alături de el. Este în logica lui Ceauşescu. Putin nu a participat la această manifestaţie relativ liberă. vedem mult galben, este un sindicat foarte puternic. Au fost Federaţiile sindicatelor.

Moscova a fost întotdeauna un oraş cosmopolit. Sunt mari firme de audit financiar, pe energie, toate marile companii energetice şi-au deschis filiale şi la Moscova. Avem obişnuitele pancarte cu pace, muncă. Sunt şi pancarte de susţinere a politicii lui Putin faţă de Ucraina. Tot la Rusia s-a încercat un miting de susţinere a Ucrainei. O femeie a scos steagul ucrainean. A avut loc o demonstraţie pentru pace şi pentru susţinerea Ucrainei. I-au scos cu convocatori la acest miting.

O să urmeze şi „Ziua Victoriei“.

Ciprian Plăiaşu: Diferenţa de manifestaţia de ieri este că acolo este o manifestaţie organizată de „Ziua Victoriei“.

Ce fel de construcţie vrea să facă Putin din punct de vedere al propagandei?

Armand Goşu: Marea problemă a Rusiei a fost întotdeauna ideologia. Ruşii trebuie să creadă în ceva, este un motor pentru ei. Acum este antioccidentalismul. Pentru Putin este foarte important să gâdile orgoliul naţionalist, că Rusia este puternică. Oamenii aceia chiar cred că au fost umiliţi de Occident.


Ciprian Plăiaşu: Popularitatea lui Putin a crescu în politica sa externă.


Cine construieşte ideologia lui Putin?

Armand Goşu: Unul dintre ei este şi cel care a fos implicat în desfăşurările din Crimeea. Sunt oameni care lucrează foarte bine pe televiziuni ore întregi. Nu mă refer la „Russia Today“. Vorbesc de canalul 1, ceea ce îi oferă un instrument excelent de a-i controla pe oameni.


Ciprian Plăiaşu: Observăm că nu mai avem niciun nume după Putin. Medvedev este omul lui.

Armand Goşu: A dispărut o opoziţie. După alegerile parlamentare din decembrie, am avut o demonstraţie, unde au fost oameni arestaţi. Acum nimeni nu mai vorbeşte nimic. Lucrurile sunt dramatice.


Ciprian Plăiaşu: Putina  anunţat că va impune sancţiuni firmelor străine din Rusia. Mi se pare o mişcare destul de neadecvată pentru că impui sancţiuni unor multinaţionale, care hrăneşte populaţia.

De ce nu mai discută nimeni Crimeea?


Armand Goşu: Ca să revină trebuie să faci război. Este foarte riscant, poţi să arunci lumea în aer. Cel mai probabil, Crimeea va rămâne la Rusia pe termen lung.

Armand Goşu la Adevarul Live FOTO Eduard Enea

Armand Goşu la Adevărul Live FOTO Eduard Enea 

Ciprian Plăiaşu: NATO şi UE nu au un impact direct asupra acelei zone. Ucraina nu este un spaţiu pe care NATO trebuia să-l protejeze. Ucraina a refuzat să semneze pactul de asociere cu UE. Implici în război o putere nucleară şi s-ar putea să dea cu virgulă.

Armand Goşu: Bush junior nu a adoptat nici măcar sancţiuni împotriva Rusiei nici după Georgia. Obama vine cu un pachet de sancţiuni şi hai să înjurăm la Obama. Obama face ceva spre deosebire de Bush.


Cum interpretăm chestiunea aceasta cu rezerviştii?

Armand Goşu: Este o criză la graniţa ta. Mi se pare normal. Rusia este un adversar la nivel oficial. Ai graniţă cu Rusia la 250 de km, la Crimeea. Intri într-o altă realitate geopolitică. Lucrurile sunt în mişcare în Ucraina şi nu ştim ce se va întâmpla. Pentru România s-a terminat pauza. Suntem în pericol, suntem pe linia frontului. Trebuie să fi cu arma la picior. Trebuie bani în Armată. Noi nu avem avioane şi suntem pe linia frontului.

A fost domna Nuland la Bucureşti, acum a venit şi adjunctul său.


Armand Goşu:  Americanii rămân fermi. Deveselu trebuie să funcţioneze. În momentul în care Rusia devine inamic, situaţia se complică.


Noi am avut graniţă cu URSS şi nu a fost o situaţie fericită pentru România.


Ciprian Plăiaşu: Erau oameni flămânzi, care erau împuşcaţi de grănicerii sovietici. În '44, Stalin i-a luat pe tătari şi a adus o populaţie prorusă în Crimeea. Primul obiectiv sunt gurile Dunării. Şi dacă Odessa ajunge sub Rusia, îşi va atinge scopul.

Care mai sunt şansele R. Moldova?
 

Armand Goşu:  Urmează semnarea acordului de asociere, un moment extrem de important. Prima ţară din acest spaţiu care circulă cu paşaportul. Este singura din Parteneriatul estic. Sunt principalii beneficiari. Liderul lumii, Obama, a intrat în sala aceea când a venit premierul Leancă, premierul celei mai sărace ţări din Europa.


Miniştrii de Externe nu s-au mai aşezat la masă din septembrie 2011, de când a fost Baconschi. E clar că dau nişte semnale şi sunt nişte lucruri care nu le convin, dar trebuie să colaboreze. Ai Deveselu aici. Nu-ţi faci vreme să treci patru ore şi prin România? Aş fi vrut să fie şi România în aceste jocuri regionale. Cu Ucraina, nu Polonia are cea mai lungă graniţă, ci România.


Ne aşteptăm să vedem din Ucraina o ţară împărţită, federalizată?


Armand Goşu: Orice scenariu este posibil.Vedem grupuri mici, nu vorbim de manifestaţii de un milion, cum a fost la Kiev. În momentul în care îşi vin 300 de mascaţi şi pocnesc din degete şi mai aduc câteva sute, vorbim de o desfăşurare incredibilă.


Asta în contextul în care zilele trecute se vorbea despre fascism occidental, atitudine similar cu cea a lui Hitler din partea lui Putin, lagăre de concentrare în Ucraina. Toate acestea ridică o întrebare nu doar pentru integritatea Ucrainei, dar şi pentru starea de fapt a întregii zone – Republica Moldova, Transnistria, Găgăuzia şi gurile Dunării. Ce se va întâmpla aici? Unde se va opri Putin? Care este strategia Moscovei în privinţa Ucrainei? Ce va face cu capitalul câştigat şi manifestat de 1 Mai? Dar în ceea ce priveşte Republica Moldova şi Transnistria? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde Armand Goşu, jurnalist şi politolog, şi Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”, într-o ediţie Adevărul Live moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă live pe site-ul adevarul.ro.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite