Ion M. Ioniţă, la Adevărul LIve: „România ar putea juca un rol important în apropierea Ucrainei de UE, un rol pe care n-a ştiut să-l speculeze până acum”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Adevărul Live, jurnaliştii Ion M. Ioniţă şi Liviu Iolu au analizat turneul făcut de Barack Obama, preşedintele SUA, în Europa şi consecinţele acestui turneu început la Varşovia şi încheiat în Normandia.

Vizita lui Barack Obama dă speranţe europenilor că tensiunile dintre Rusia şi Ucraina - care au încordat relaţiile politice şi economice din Europa în ultimele luni - pot fi tratate diplomatic. 

***

Ion M. Ioniţă: Este devreme să vorbim despre reluarea unor relaţii normale. Alegerea lui Poroşenko este un prim pas bun. Este clar însă că situaţia s-a schimbat pe teren. Mesajul noului preşedinte ucrainean este ferm, nu va permite separatiştilor să-şi facă de cap în continuare în zonele pe care le controlează. 

Având un comandant al forţelor armate ucrainene, se schimbă situaţia pentru Putin, care trebuie să discute cu Poroşenko. 

Simbolistica este foarte importantă. L-am văzut pe Joe Biden în România într-un hangar, vorbind cu piloţii. L-am văzut apoi pe Obama în acelaşi decor, în Polonia. În ciuda tuturor asigurărilor, americanii n-au spus că vor muta baze în estul Europei. Din punctul acesta de vedere, lucrurile nu sunt minunate pentru consolidarea flancului de est. Ceea ce au putut face a fost să consolideze forţele aeriene, au trimis şi nave. Asta au putut face. 

Dar nu vor muta baze, asta este foarte clar. Nu vor să dea ruşilor motive. În tratatul fondator NATO-Rusia, NATO îşi ia angajamentul că nu va mobiliza trupe permanente la graniţele Rusiei. 

Putin n-a spus nimic nou. Are aceeaşi teză ca întotdeauna, de pe vremea URSS. Atunci, URSS era bastionul păcii, iar americanii erau agresorii. Aşa este şi acum. NATO este descris drept agresor. Este normal, războiul se duce pe multe planuri, iar propaganda este un factor important. Să ne gândim la războiul din Vietnam. 

Putin duce un război psihologic. Dacă vrem să vedem ce gândeşte Putin şi ce va spune el într-un interviu, citim cele câteva teze reluate de Russia Today: Rusia nu este agresor, Rusia a fost nevoită să se apere. 

A fost principalul eveniment la nivel planetar. Normal că toată lumea a fost atentă la fiecare gest. 

Liviu Iolu: Dar cât contează aceste întâlniri la nivelul aparatului din spate? Au vreo altă semnificaţie în afară de cea mediatică?

Ion M. Ioniţă: Da, bineînţeles, cine este atent îşi dă seama din limbajul corpului de relaţiile adevărate dintre lideri. Nu au o importantă majoră, dar merită urmărite. 

Liviu Iolu: Care va fi relaţia dintre Ucraina, cu un nou preşedinte, şi România?

Ion M. Ioniţă: Prima promisiune a lui Poroşenko a fost că va semna acordul de asociere cu UE. Dacă se va semna, atunci evident că Ucraina se va apropia de UE, fără a se pune problema integrării. Dar deschiderea prin asociere va apropia cele două zone şi din punct de vedere economic. Aici, România ar putea juca un rol important, pe care până acum n-a ştiut să-l speculeze, dar asta din anii 1990 încoace. 

Populaţie românească importantă, puternică în Ucraina, există toate premisele pentru a consolida relaţiile. 

***

În Franţa, cu ocazia comemorării a 70 de ani de la debarcarea aliaţilor - au avut loc mai multe întâlniri bilaterale care pot prevesti sfârşitul unor tensiuni începute odată cu anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia. Vladimir Putin a stat la discuţii faţă în faţă atât cu Barack Obama cât şi cu  noul preşedinte ales al Ucrainei şi chiar dacă nu se cunosc detaliile discuţiilor specialiştii în geopolitică anunţă un dezgheţ al relaţiilor la nivel înalt care au fost blocate odată început conflictul din Ucraina.

„Preşedintele Obama a subliniat că scrutinul încheiat cu succes în Ucraina reprezintă o oportunitate care nu trebuie ratată. Dacă Rusia profită de această oportunitate de a recunoaşte noul Guvern de la Kiev, preşedintele Obama i-a dat de înţeles lui Putin că există o fereastră pentru diminuarea tensiunilor”, explică Ben Rhodes, consilier pe probleme de securitate naţională a lui Obama. Preşedintele american a plecat din Franţa mai optimist cu privire la viitorul Ucrainei, au precizat apropiaţii săi, iar noul preşedinte ucrainian anunţă optimist că într-o săptămână vor fi reglementate relaţiile cu Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite