Adevărul Live, europarlamentarul Cristian Preda, despre criza ucraineană fără sfârşit: „Fără sancţiuni, ruşii nu vor veni la masa negocierilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Preda la Adevărul Live FOTO David Muntean
Cristian Preda la Adevărul Live FOTO David Muntean

Europarlamentarul Cristian Preda (PMP) a vorbit, la Adevărul Live, despre starea de spirit a ucrainenilor după luni de conflict cu separatiştii ruşi din estul ţării. Preda a făcut parte dintr-o delegaţie a Partidului Popular European care a vizitat Kievul săptămâna trecută. Totodată, europarlamentarul a atins şi subiecte de politică internă, principala temă fiind poziţionarea candidaţilor înante de alegerile prezidenţiale din toamnă.

Despre vizita în Ucraina

Am fost la Kiev, apoi şi la Chişinău. Este un gest politic semnificativ, prima vizită după alegeri înseamnă ceva. La Kiev, ne-a primit preşedintele Poroşenko, premierul Iaţeniuk. Am văzut misiunea OSCE care venise pentru a vedea ce se întâmplă pe Maidan. Am prins criza guvernamentală, care s-a adăugat unei crize de proporţii. Este o ţară aflată în război, pe care şi preşedintele Taian Băsescu l-a denumit un război hibrid. Avem organizaţii teroriste, care este sprijinit de regimul de la Moscova.

Despre criza de la Kiev

Este o situaţi de golire a Parlamentului, de ilegitimitate foarte gravă. Adversarii unor alegeri anticipate spuneau că este posibil ca regiunile separatiste să nu poată trimite reprezentanţi. Rămâne foarte problematic controlul oraşelor Donek şi Lugansk. Inclusiv în acest moment, când avem de-a face cu război, criză economică şi electorală, autorităţile folosesc retorica reformei. Reprezentanţii OSCE ne-au arătat în detaliu ce s-a întâmplat pentru că noi am ajuns la câteva zile după ce s-a prăbuşit avionul MH 17. Preşedintele Porosenko m-a salutat în româneşte.

Am fost favorabil unei politici foarte ferme împotriva Rusiei. Este nevoie de sancţiuni. Fără sancţiuni, ruşii nu vor veni la masa negocierilor. De câte ori a existat un gest mai ferm, s-a găsit o portiţă. UE este un proiect bazat pe pace şi pe moderaţie politică. Nu are o misiune de pacificare a zonelor. Ceea ce poate face Uniunea este să folosească aceste sancţiuni. Nu avem armată, dar avem sancţiuni. Era bine dacă le foloseam mai rapid. Una dintre politicile cele mai bune ale Uniunii au fost politica de energie şi politica de vecinătate. Ruşii îşi doresc ca unii vecini să eşueze.

Despre atentatul asupra aeronavei civile MH17

Emoţia a fost extraordinară pentru că au căzut victimă cetăţeni europeni. Sunt victime din Europa a unui conflict dintre Moscova şi Kiev. Emoţia a fost extraordinară în Olanda. Am avut o întâlnire de urgenţă a Comisiei pentru Afaceri Externe a UE. Este vorba de victime europene. Nu suntem în afara acestui conflict. Este lângă noi. Istoria este dură. Dintre liderii europeni au fost foarte puţini care au participart alături de Putin la deschiderea Jocurilor Olimpice. Unul dintre ei a fost premierul Olandei, care acum este devastat. Putin are o serioasă problemă de legitimitate. Au fost demonstraţii în care regimul a fost pus sub semnul întrebării atunci când Putin a făcut trecerea de la premier la preşedinte.

Despre situaţia din Ungaria

În Ungaria, avem de-a face cu un regim politic care beneficiază de cea mai mare susţinere în Parlament. A da drept exemplu de urmat Rusia, China, Turcia, unde au existat demonstraţii şi proteste, mi se pare o gafă monumentală. Există sigur interese economice la mijloc. Există şi o explicaţie politică. Viktor Orban a luat foarte prost critica Vivianei Reding. Orban a rămas cu o adversitate faţă de Comisie, faţă de stilul politic european, iar acum nu a fost de acord cu numirea lui Jean Claude Juncker în fruntea Comisiei Europene. Eu cred că trebuie să luăm în serios ce se întâmplă. La Budapesta, avem o majoritate care se apropie de una tiranică. Cum Ungaria este un stat membru al UE, trebuie să găsim o cale de a aprofunda Uniunea din punct de vedere politic.

Cristian Preda la Adevarul Live FOTO David Muntean

Despre rolul lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale

Sigur că va avea un rol. Are o cotă de încredere apropiată de cea a liderilor politici, are foarte multă experienţă, energie şi mă aştept să-l sprijine pe Cristian Diaconescu. În general, prim-miniştrii au eşuat în proiectele lor prezidenţiale. Când au intrat pe pista prezidenţială, nu au făcut mare brânză. Am văzut că Ponta anunţa rectificări ale bugetului care să dea bani suplimentari înainte de alegeri. S-a mai întâmplat asta, dar nu a fost o reţetă de succes.

Despre candidaţii la Preşedinţie

S-au conturat câteva profiluri distincte de candidaţi. Avem foşti prim-miniştri care vor să îmbrace haina prezidenţială, Tăriceanu şi MRU, avem foşti miniştri de Externe, Cristian Diaconescu, Iohannis, un primar de succes, la fel ca Traian Băsescu, gospodarul care devine preşedinte, colega mea din Parlamentul European, Monica Macovei, profilul anticorupţie. Mă aştept să fie o cursă pasionantă.

Înainte de anunţarea fuziunii, m-am temut că eşuează proiectul. Suntem într-un scenariu diferit faţă de 2004 şi 2009. Toţi sunt atantlişti, avem diferenţe în privinţa politicii europene. Este clar că atitudinea lui Ponta este alta decât a Monicăi Macovei. Vor mai fi deosebiri legate de politici sectoriale.

Despre temele campaniei electorale

În 1990, Iliescu a fost purtătorul unui proiect care se numea: reformă mai lentă. În 1996, Constantinescu a câştigat cu un proiect care era legat de alternanţă. România era ultima ţară care nu cunoscuse alternanţa la Putere. Pasiunea democratică a fost esenţială atunci. În 2004 a fost secvenţa anticorupţie. Adrian Năstase era emblema corupţiei guvernamentale, care punea botniţă presei. În 2009, a fost prima dată când am avut o realegere. Nu văd un clivaj nou, o tensiune nouă. Deocamdată nu s-a definit miza principală. Deocamdată văd doar forme vechi.

Nu văd la centru-dreapta o temă nouă. Lumea aşteaptă acel proiect care să separe. Acum se pot decanta nişte enrgii, nişte resurse. Lumea nu va ieşi din case, exceptând fanaticii, dacă nu va înţelege că se propune măcar o idee pe următorii cinci ani. De fiecare dată a existat ceva care te atrăgea, de-o parte şi de alta. Participarea la scrutinul parlamentar s-a stabilizat la 40%, la prezidenţiale, la 50%. Lumea va ieşi din case dacă va vedea urmele unor dezbateri intereseante.

Despre politica externă ca temă de campanie

În chestiunea ucraineană există consens. Nu sunt voci care să sprijine Moscova la Bucureşti. Am auzit, din păcate, la Strasbourg. Vecinătaea cu Ucraina a fost descoperită în momentul în care Moscova a atacat Ucraina. Eu sper ca regimul de la Kiev să înfrângă teroarea de la Donetk şi Lugansk până în noiembrie. Să nu avem soluţii de raportare diferite la alegerile prezidenţiale de la noi.


Profesorul de Ştiinţe Politice Cristian Preda, europarlamentar şi blogger adevarul.ro, vine în studioul Adevărul Live pentru o discuţie cu jurnalistul Liviu Iolu despre criza ucraineană prelungită şi consecinţele politice ale acesteia asupra statelor vecine cum sunt România şi Moldova.

Interviul va atinge şi fierberea politică internă după ce PNL şi PDL s-au aliat pentru a susţine un candidat unic pentru cursa prezidenţială, iar preşedintele în exerciţiu a semnat pentru susţinerea candidatului Partidului Mişcarea Populară la preşedinţia României, Cristian Diaconescu.

Rămâneţi pe live.adevarul.ro şi puneţi întrebări invitatului 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite