Corespondenţă din Slaviansk. „Se aşteaptă ca trupele ucrainene să ia cu asalt miza principală: clădirea Rada“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luptele continuă în estul Ucrainei, acolo unde forţele guvernamentale au luat cu asalt fieful separatist prorus Slaviansk, cauzând moartea a cel puţin cinci separatişti. Corespondentul „Adevărul“, Mircea Barbu, ne-a transmis în direct, din Piaţa Lenin, din Slaviansk, care este situaţia într-un oraş în care conflictele s-au intensificat.

slujba de Înviere alături de oamenii obişnuiţi din oraşul disputat de ruşi şi ucraineni, s-a plimbat cu duba împreună cu separatiştii şi a luat parte la înmormântările victimelor căzute în conflictele izbucnite chiar în ziua de Paşte. 

Jurnalista Elena Dumitru află de la Mircea Barbu care este situaţia actuală în Slaviansk şi care sunt scenariile posibile într-un viitor apropiat.

image

Mircea Barbu: Mă aflu în Piaţa Lenin, în Slaviansk, estul Ucrainei. Am fost aici în ultimele cinci zile şi am călătorit în toată regiunea Doneţk, de la Mariupol, iar acum sunt la Slaviansk, care este focarul şi centrul atenţiei acestui conflict. 

Elena Dumitru: Ieri au fost incidente soldate cu morţi, care este bilanţul victimelor, au fost ceva incidente şi pe parcursul nopţii?

Mircea Barbu: Ieri, guvernul ucrainean a anunţat cinci victime în rândul separatiştilor. Au fost incidente în cursul dimineţii şi spre după-amiază, însă, în urma unei declaraţii de la Kiev - guvernul a decis să sisteze operaţiunile pe timpul nopţii - oarecum, viaţa a revenit la normal: câteva magazine s-au deschis, băncile funcţionează, oamenii încearcă să-şi ducă ziua într-un mod cât mai firesc. 

Ieri ne-ai transmis că s-au închis cafenele, restaurante, tot ce înseamnă instituţii. În momentul de faţă accesul este liber în oraş, se poate intra?

Accesul nu este liber, filtrele sunt în continuare la locul unde erau şi ieri. Câteva filtre au fost oarecum distruse de către forţele ucrainene, dar o parte au fost reconstruite peste noapte de separatiştii ruşi. Pe drumul către Doneţk sunt şi filtre ucrainene, prezenţa armatei este destul de considerabilă, accesul se face destul de greu în regiune, fiecare maşină este controlată. 

Mobilizarea forţelor ucrainene nu este atât de impresionantă, în sensul de număr considerabil, ele par mai bine pregătite, sunt într-adevăr trupele de elită trimise de Kiev. Faţă de separatişti, par mai bine pregătiţi şi mai bine înarmaţi. Însă separatiştii au suportul populaţiei de aici şi sunt în număr mult mai mare.

Care este raportul dintre separatiştii din Slaviansk şi ceilalţi din alte focare din estul Ucrainei?

Mişcările sunt relativ paralele în acest moment, fiecare lider auto-proclamat comunică mai degrabă cu Moscova, cerând sprijin, suport material, mai mult armament pentru a rezista. În acest moment  nu cred că se poate vorbi de o organizare a acestor separatişti şi de o comunicare între ei, în regiunea de est a Ucrainei.  Ei cer mai mult ajutorul Rusiei.

image

Oamenii îi sprijină pe separatişti, dar nu există şi un front împotriva ruşilor? 

Acum câteva minute un cetăţean din Slaviansk s-a oprit să mă întrebe de unde sunt, i-am explicat că sunt din Bucureşti, apoi mi-a spus că „aici e Ucraina, iar aceşti separatişti sunt ilegitimi şi ocupă această clădire ilegitim”. Dacă ne uităm la statisticile din 2011, doar 38%-40% din populaţie s-a declarat de etnie rusă. Restul nu sunt. 

De câte ori încerc să abordez pe cineva despre acastă problemă, oamenii sunt ezitanţi în a-şi dezvălui opiniile politice pentru că nu ştiu cum se vor desfăşura lucrurile aici. De multe ori, imaginea media este de separatişti pro-ruşi, de mitinguri pro-ruse, pentru că aceştia sunt mult mai bine organzaţi. Însă există un număr considerabil de ucraineni care se opun acestei federalizări, acestor evenimente din ultimele zile.

Dar există şi parte a populaţiei care spune că vor pur şi simplu să fie independeţi?

Cred că acesta este sentimentul general, pentru că estul Ucrainei are senzaţia că datorită industriei puternice din această zonă, ei sprijină şi vestul şi Kievul, iar cei mai mulţi bani din această regiune merg la Kiev, dar din cauza corupţiei crescute nu revin atât de mulţi cât li s-ar cuveni. 

Aici infrastructura este foarte proastă, maşinile, salariile sunt sub 150 Euro în această zonă, comparativ cu 200-250 euro în Crimeea sau în vestul Ucrainei, iar oamenii de aici simt că dau mai mult decât primesc. 

Cum văd ei situaţia din Crimeea?

Cei care sunt pro-Rusia o văd ca pe un precedent, o legitimizare a acţiunilor lor, cei care sunt pro-Ucraina sau cre vor federalizare o văd ca un eveniment în care Federaţia Rusă a fost implicată şi nu sunt siguri că referendumul a fost legitim, în Crimeea.

Există oameni care au curajul să spună „Nu este în regulă ce s-a întâmplat cu Crimeea”?

Nu mi s-a spus asta direct, dar şi-au vociferat nemulţumirea şi cel puţin suspiciunea faţă de acel referendum. 

Care este principala lor temere?

Oamenii se tem mult mai mult de separatişi. Primarul de aici, un individ foarte charismatic, în felul lui, are tot felul de declaraţii şocante. Chiar aseară am participat la o conferinţă de presă, unde a susţinut că dacă va vedea pe cineva cu fluturaşii pe care Kievul i-a distribuit în această zonă, el personal îi va împuşca. Şi declară Slavianskul al doilea Stalingrad.

Declaraţiile acestor separatişi sunt destul de puternice pentru populaţia moderată şi nu fac altceva decât să radicalizeze şi mai mult situaţia, să implice mult mai multe forţe şi să divizeze comunitatea.


Ministerul de Interne al Ucrainei a emis o declaraţie prin care avertizează oamenii din Slaviansk să nu iasă din case, „să nu îşi lase copiii nesupravegheaţi pe stradă“ şi încurajează cetăţenii „să nu cedeze provocărilor şi să nu îndeplinească ordinele criminale ale guvernului autoproclamat“.

Forţele ucrainene au început să distribuie fluturaşi de hârtie rezidenţilor din Slaviansk cu aceste sfaturi, rugându-i să rămână paşnici. Cu toate acestea, ministerul de Interne a avertizat pe pagina sa de internet că „primarul autoproclamat al Slavianskului a anunţat că oricine este văzut cu fluturaşul în mână va fi împuşcat pe loc“.


Liderii mişcării separatiste se aşteatpă ca autorităţile ucrainene să trimită şi mai mulţi soldaţi? 

Chiar acum câteva zile am avut privilegiul să stau de vorbă cu unul dintre liderii militari ai separatiştilor, mi-a spus că el crede că Kievul va trimite trupe în continuare, că vor fi din ce în ce mai puternice, dar că ei sunt pregătiţi să reziste până în ultimul moment, chiar dacă nu sunt la fel de bine înarmaţi.

Ai observat prezenţa unor trupe speciale ruseşti? 

Sunt oameni din Rusia, foarte mulţi voluntari sau veterani din diferite conflicte, suntem la mai puţin de o oră distanţă de graniţa cu Rusia. Am văzut trupe despre care eu cred că sunt ruseşti, dar nu pot confirma această informaţie. Se vede foarte clar diferenţa dintre unii din aceşti oameni din clădire şi voluntarii sau localnicii de aici care s-au înarmat peste noapte. 

Cei care sunt pro-Rusia îi văd pe aceşti oameni ca eliberatori, ceilalţi îi văd ca ocupanţi, dar oamenii îi privesc cu oarecare ezitare pentru faptul că sunt din afara regiunii şi nu ştiu ce să creadă despre intenţiile lor. 

Cum crezi că vor evolua lucrurile astăzi? 

Toată lumea aşteaptă declaraţiile Kievului şi se aşteaptă ca aceste trupe speciale să intervină, miza cea mai mare este clădirea Rada, despre care se crede că va fi luată cu asalt de către trupele ucrainene în următoarele 48 de ore. Forţele ucrainene au fost ieri în zonă, au cucerit câteva filtre, le-au distrus, dar s-au retras în această dimineaţă. Aici toată lumea încă se aşteaptă ca acest conflict să continue. 

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/slaviansk" target="_blank">View the story "Slaviansk " on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite