Corespondenţă Slaviansk. Pro-ucrainenii se simt uitaţi de autorităţile de aici. Separatiştii câştigă tot mai mult capital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la ora 11.00, corespondentul „Adevărul” ne transmite ultimele evoluţii ale situaţiei tensionate din estul Ucrainei, unde s-a format un puternic curent separatist alimentat de Rusia. Violenţele au escaladat noaptea trecută între soldaţii ucraineni şi militanţii pro-ruşi.

Un protest paşnic pro-ucrainean a devenit foarte repede extrem de violent luni seară în Doneţk, oraşul cel mai important din estul Ucrainei. Circa 300 de protestatari paşnici s-au adunat în faţa arenei Donbass din centrul oraşului pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de încercările etnicilor ruşi de separare a regiunii de Ucraina.

Protestul s-a desfăşurat în condiţii normale până la apariţia unor manifestanţi proruşi. Aceştia au început să lovească mulţimea şi să le interzică accesul spre ruta planificată de marş. Deşi forţele de ordine au intervenit rapid, au exista victime de ambele părţi, cei mai mulţi răniţi fiind în urma loviturilor.

Protestatarii proucraineni s-au dispersat rapid, în locul lor străzile fiind ocupate de separatiştii proruşi. 

Mircea Barbu, corespondentul „Adevărul“ din estul Ucrainei transmite live despre situaţia actuală din Slaviansk şi Doneţk. 

image

Cel puţin 14 răniţi au fost în evenimentele din ultimele 24 de ore. Mircea Barbu a fost în Doneţk noaptea trecută, acum se află în Slaviansk, un oraş intens disputat de separatiştii proruşi şi forţele guvernamentale de la Kiev.

Ciocniri violente în Doneţk între separatişti şi protestatarii pro-ucraineni. Corespondenţă Mircea Barbu în estul Ucrainei 


Mircea Barbu: Aseară a fost un protest cu peste 1.000 de oameni, un protest paşnic până când aceştia s-au întâlnit cu separatiştii proruşi, intervenţia miliţiilor a fost însă destul de slabă. Siatuaţia a degenerat şi merge către un conflict.

De unde a venit această mişcare pro-europeană? A fost alimentată de persoane venite din Vestul Ucrainei?
Nu pot să ştiu dacă a fost alimentată sau nu, eu am văzut cetăţeni din Doneţk, tineri care au venit din propria dorinţă, nu am văzut activişti pro-europeni mai mulţi decât pro-Ucraina. Discuţia se pune aşa: să rămână în cadrul naţiunii Ucraina - care mai este în acest moment.

Separatiştii nu consideră că au primit un sprijin considerabil de la Moscova, nu am văzut trupe ruseşti oficiale pe teritoriul Ucrainei. Protestele pro-Ucraina de aseară au legătură cu ce s-a întâmplat duminică seara în Doneţk, când separatiştii au intrat în sediul televiziunii de acolo. Protestatarii au fost nemulţumimi de această turnură a evenimentelor, de aceea au ieşit în stradă.

Ce s-a schimbat în estul Ucrainei?
De-o parte tinerii separatişti cu care am vorbit se simt foarte mândri şi simt o apartenenţă puternică la ceea ce Putin oferă ca alternativă la UE. această nouă Rusie este o nouă identitate. Pe de altă parte, tinerii care sunt pro-ucraineni sunt cei care au călătorit, au studiat în Uniunea Europeană, sunt cei care apreciază valorile europene. E clar că aspiraţiile acestor grupuri sunt complet diferite.

Ai văzut elemente fasciste?
Absolut deloc, nu am văzut semnele acestui Sector de Dreapta, semne de naţionalism puternic. Cred că acel fular al tânărului din filmuleţ este mai degrabă un simbol ironic, nu am văzut simboluri neo-naziste în rândul protestatarilor pro-ucraineni.

Ai observat o schimbare de atitudine a localnicilor faţă de autorităţile proruse?
Nu am observat nicio atitunde de creştere a sprijinului, e mai degrabă o atitudine de îngrijorare faţă de turnura evenimentelor. Oamenii spun că li se par o glumă aceste sancţiuni care au fost date Rusiei, lista nu conţine nume grele, companii care să afecteze bunul mers al Rusiei. Sunt persoane cu foarte puţină influenţă economică sau politică în regiune.

Oamenii mai privesc Rusia ca pe un potenţial sponsor?
Cu siguranţă este un mod de viaţă la care aspiră. Standardul de viaţă este mult mai bun în Federaţia Rusă faţă de cel de aici. Dar este o realitate destul de distorsionată. Rusia nu este atât de grozavă pe cât au ei impresia, mi-au spus chiar unii oameni de aici.

Care crezi că sunt planurile după această ciocnire?
Dacă până acum câteva zile aşteptam un conflict, ne-am dat seama că suntem deja într-un conflict, unde Ucraina nu face nimic, nu folosesc forţa. Aceste forţe separatiste iau cu asalt clădiri, cuceresc noi oraşe, noi teritorii. Pentru separatiştii ruşi conflictul este foarte serios, Ucraina în schimb nu face mai nimic, speră ca acest conflict să se rezolve de la sine.

image

Ce vor aceste miliţii, îşi văd în continuare aceste republici separatiste?
Toată lumea de aici se pregăteşte pentru referendumul din 11 mai. Oamenii îl consideră foarte legitim, îşi vor decide fie autonomia sau alipirea la Rusia. Acestea vor fi cele două întrebări.

Cum se poziţionează oamenii faţă de alegerile din 25 mai?
Acum câteva zile, a apărut aici unul dintre candidaţii la aceste alegeri, a venit cu ajutoare pentru aceşti separatişti, încercând să câştige foarte mult capital. Pentru populaţia pro-Rusia alegerile din 25 mai sunt mai puţin importante decât referendumul. Pe de altă parte, cred că populaţia din Ucraina va merge la vot, dacă nu va fi împiedicată de forţele proruse aşa cum s-a întâmplat aseară, oamenii cred în aceste alegeri.

Se tem oamenii că miliţiile vor boicota alegerile?
Toate mitingurile pro-Ucraina anunţate pe reţelele sociale sunt interceptate imediat de separatiştii proruşi, deci vor fi probabil ameninţări şi la alegeri.

Oamenii sunt conştienţi că Ucraina este atât de aproape de colapsul economic?
Am încercat să merg în adâncul problemei economice, estul Ucrainei sprijină toată ţara, acest est puternic industrializat. Din câte am observat însă, industria grea nu este atât de grozavă pe cât cetăţenii de aici şi-ar dori, am înţeles că şi Kievul a trimis bani pentru a sprijini această zonă.

Mass-media din Rusia are un discurs anti-european, anumite canale TV au arătat cum suntem marginalizaţi în Uniunea Europeană, noi, cei din Europa de est. Însă nu cred că putem compara aceste niveluri, chiar şi cu cele mai sărace ţări din UE.

Cum vor evolua lucrurile, va exista o escaladare a violenţelor?
Aici, în Slaviansk, aşteptăm să vedem dacă reprezentanţii OSCE vor fi eliberaţi şi când. Cred că suntem deja într-un conflict, oamenii de aici se pregătesc pentru referendumul din 11 mai. Cei care sunt pro-Ucraina se simt oarecum dezamăgiţi şi cumva uitaţi de autorităţile din Ucraina. S-a văzut şi aseară cum poliţia din Doneţk s-a retras din protest, lăsându-i pe oameni să fie atacaţi de separatişti. Pe fondul acestei neîncrederi crescânde cred că separatiştii vor câştiga tot mai mult capital politic şi chiar economic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite