VIDEO Generalul Constantin Degeratu: „NATO ar putea desfăşura preventiv trupe la Doneţk, la cererea Ucrainei. Asta ar îngheţa conflictul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul de armată (r) Constantin Degeratu, fost şef al Statului Major General al Armatei Române, a discutat cu jurnalistul Cristian Unteanu şi redactorul-şef „Adevărul” Dan Marinescu despre cele mai recente dezvoltări în zona diplomaţiei internaţionale, dar şi despre noile mişcări de trupe şi despre semnificaţia posibilei amplificări a conflictelor existente în Ucraina.

Se conturează perspectiva unui război civil, vor reuşi oare armele diplomatice să fie mai puternice decât tensiunile exacerbate în acest moment? La aceste întrebări au oferit răspunsuri generalul de armată (r) Constantin Degeratu, jurnalistul Cristian Unteanu şi redactorul-şef „Adevărul”, Dan Marinescu, în cadrul emisiunii Adevărul Live, difuzată de la ora 11.00.

Constantin Degeratu

Este sigur că au venit forţe din afară în Crimeea. Trebuie să privim cu circumspecţie mobilizarea de forţe, dar cred că este clar că acolo acţionează forţe ale Federaţiei Ruse. 

În Crimeea existau deja, înainte de izbucnirea acestei crize, 10-15.000 de militari ruşi permanent acolo, pentru bazele militare de la Sevastopol şi celelalte. Este greu de spus numărul exact, pentru că există mereu rotaţia de cadre. De atunci, este clar că au fost întărite trupele, chiar dinainte de acordul Dumei. 

Plus că trebuie să luăm în calcul forţele de autoapărare, trupe care par ruse, dar nu sunt, formate probabil pentru sprijinirea iniţiativei separatiste, alcătuite din populaţia autohtonă. 

Dan Marinescu

Noi asistăm acum, vrem, nu vrem, la un conflict. Că nu e dischis şi că se poartă şi la nivelul declaraţiilor, pentru intimidare, e altceva. Dacă ne amintim, au fost proteste la Moscova şi la Snakt Petersburg împotriva războiului. Puterea de la Kremlin a reuşit să ascundă bine acest lucru, dar tot s-a aflat, s-au operat şi ceva arestări. 

Cumva, există ameninţări şi în interiorul Rusiei, ameninţări la adresa regimului de acolo. Şi la ultimele alegeri, când a ieşit Putin, au fost proteste. Nu toată lumea de acolo e de acord cu regimul. 

O transformare a unei ţări într-un afganistan n-ar putea să fie o variantă susţinută de nicio forţă politică din Ucraina, indiferent cât de naţionalistă. 

Dan Marinescu

Mă gândeam la revoluţia română când mă întrebaţi de legitimitatea autorităţilor de la Kiev. Cam acelaşi lucru este şi acolo. Ei cumva au trecut prin parlament anumite decizii pentru a da o legitimitate şi democraţie unor măsuri. Însă aici contează foarte mult reacţiile externe. Occidentul, UE şi SUA, au recunoscut noua autoritate de la Kiev. Rusia nu o recunoaşte ba, mai mult, acordă azil preşedintelui demis Viktor Ianukovici.

Nu ştim ce se întâmplă cu serviciile secrete ucrainene. Este foarte interesant ce joc fac aceste servicii acum. 

Constantin Degeratu

image

Serviciile secrete ucrainene au devenit destul de naţionaliste de la începutul acestui an. Criza a lovit exact în punctul acesta al coeziunii. 

Armata ucraineană este una foarte legată de populaţie. Invazia din Crimeea este una extrem de paşnică, dacă-i putem spune aşa. Dar tristeţea cred că este mai mare la Moscova din această cauză, pentru că nu se justifică mobilizarea de forţe. 

Dan Marinescu

Răspunsurile vor fi suficient de dure, e clar că acestor mişcări făcute de Rusia trebuie răspuns cu fermitate. Sancţiunile economice sunt partea a doua, vorbim de alt registru. 

Forurile europene pot invoca astfel de sancţiuni, precum blocarea conturilor, dar nu le vor pune în aplicare. 

Constantin Degeratu

Simpla îngheţare a conturilor nu pune nici Rusia într-o situaţie catastrofală, pentru că poate riposta. De exemplu, poate îngheţa exporturile de gaze. 

Cristian Unteanu

Mai există două variante: căştile albastre (trupele ONU) sau trupe de menţinere a păcii. 

Constantin Degeratu

Nu se pune problema să se trimită forţe pacificatoare, nu se justifică încă nici măcar trimiterea de trupe. Nu s-a gestionat eficient riscurile şi ameninţările pentru a nu se ajunge în această situaţie în care se află acum Crimeea, iar acum singurele măsuri care se mai pot lua sunt politice şi economice. O altă variantă ar fi o desfăşurare preventivă de forţe NATO în zona Doneţk, la cererea Ucrainei. S-a mai întâmplat asta în Europa şi asta ar duce, cel mai probabil, la îngheţarea conflictului şi ar împiedica escaladarea lui.

Cristian Unteanu

Starea armatei române şi pregătirile pentru scenarii devin şi ele foarte importante şi trebuie să facă obiectul unei dezbateri. Mă feresc de final de emisiuni cu concluzii şi de tunuri alarmiste. Încerc să revin la ceea ce am spus ieri: asistăm la un scenariu deschis. 

Constantin Degeratu

Este clar că anumite lucruri s-au produs deja şi sunt ireversibile, este clar că este loc de alte evoluţii, dar este clar şi că s-a deschis o bază pentru negociere. 

Dan Marinescu

Este clar că se lucrează, astăzi avem două întruniri extrem de importante. Să vedem dacă cerinţele lui Putin vor fi luate în calcul şi vor reprezenta baza unor negocieri.  

  

image

Pe aceeaşi temă:

Ultimatumul Flotei ruse de la Marea Neagră a expirat. Nicio bază militară ucraineană atacată în Crimeea
Flota rusă la Marea Neagră a dat ultimatum forţelor ucrainene din Crimeea să se predea până marţi la ora locală 05.00, altfel vor fi luate cu asalt, potrivit unor surse de la Ministerul ucrainean al Apărării citate de către agenţia Interfax-Ukraine. Totuşi, marţi dimineaţă, nu a avut loc nicio intervenţie cu uz de forţă, informează BBC News.

Preşedintele demis Viktor Ianukovici a cerut Rusiei să trimită soldaţi în Ucraina
Preşedintele demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a solicitat ajutor militar din partea Rusiei şi a cerut autorităţilor de la Moscova să trimită trupe peste graniţă, pe teritoriul ucrainean, potrivit declaraţiilor ambasadorului rus la ONU, relatează BBC News.

Cum ricoşează criza din Ucraina în economia românească

Leul şi cotaţiile principalelor companii listate la Bursă încep să piardă teren, pentru că investitorii sunt îngrijoraţi, iar creşterea preţurilor la ţiţei ar putea declanşa scumpiri în lanţ.

   

INFOGRAFIE Pe cine ţine în şah flota rusă din Crimeea
Armata rusă s-a instalat în Crimeea în urmă cu peste 200 de ani, după ce Ecaterina a II-a a construit o bază navală la Sevastopol, iar în prezent Rusia plăteşte chirie Ucrainei pentru găzduirea unei flote cu care intimidează "vecini mici", dar nu face faţă NATO, scrie „Washington Post“.

Câteva motive pentru care nu ar trebui să îi plângem pe ucraineni Există în ultimele zile o sensibilitate deosebită faţă de Ucraina. Rusia a invadat Crimeea, pe care acum o stăpâneşte. Aparent am fi în pragul unui război rece, iar Rusia nu doreşte să bată înapoi. Pentru România, o Ucraină democratică, cel puţin la nivelul ţării noastre, ar fi perfectă, dar e posibil oare acest lucru?

Putin a „pierdut contactul cu realitatea“, i-a transmis Angela Merkel lui Obama Preşedintele rus Vladimir Putin a „pierdut contactul cu realitatea“, i-a spus cancelarul german Angela Merkel şefului administraţiei americane Barack Obama duminică seara, după convorbirea telefonică pe care o purtase înainte cu liderul de la Kremlin privind situaţia din Crimeea, potrivit The New York Times, informează Agerpres.

De ce nu se mai teme Rusia de Occident Criza din Kiev s-a transformat în ultima săptămână într-un adevărat conflict care stă să izbucnească între Rusia şi Occident. Vestului aproape că nu îi vine să creadă că Vladimir Putin a invadat Ucraina cu circa 15.000 de soldaţi. Reacţia oficialilor europeni şi americani este, cel puţin pentru moment, una de uimire. Publicaţia „Politico” se întreabă de ce Rusia alege să-şi rişte legăturile cu Occidentul în valoare de trilioane de dolari.

Invazia rusă din Ucraina nu poate fi oprită În Crimeea s-ar afla deja peste 15.000 de soldaţi ruşi, iar Moscova continuă să trimită tancuri, vase şi avioane de luptă. Dacă situaţia peninsulei pare decisă, Vestul face eforturi pentru a descuraja scindarea părţii de est a ţării, tradiţional rusofilă.

La Ucraina nu se renunţă fără luptă Care este costul deciziei Kremlinului în Crimeea şi care este cursul de acţiune global de urmat, luând în calcul şi escaladarea conflictului?

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite