Adevărul Live: un an de la Euromaidan. Cum s-a rupt Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luptele continuă în estul separatist al Ucrainei deşi, oficial, un armistiţiu este în vigoare de duminică
Luptele continuă în estul separatist al Ucrainei deşi, oficial, un armistiţiu este în vigoare de duminică

În urmă cu un an, protestele în masă din Piaţa Independenţei din Kiev erau înăbuşite în sânge, după ce lunetişti încă neidentificaţi au deschis focul asupra mulţimii, ucigând aproximativ 80 de oameni. De la ora 13.00, corespondentul „Adevărul” la Bruxelles, Cristian Unteanu, face bilanţul ultimului an: cine şi ce a pierdut, cine a câştigat şi cine sunt cei care controlează, de fapt, conflictul.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

În urmă cu un an, escaladarea violenţelor din Euromaidan îl forţau pe preşedintele Viktor Ianukovici să fugă în Rusia. În trei zile haotice, în jur de 80 de persoane au murit, majoritatea protestatari. Nici până astăzi nu au fost elucidate condiţiile în care s-a dat ordinul pentru deschiderea focului asupra civililor, nici cine au fost lunetiştii. 

Ucraina a acceptat jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale pentru cercetarea masacrului, însă este foarte puţin probabil ca CPI să accepte cazul şi vinovaţii să fie judecaţi. 

De atunci, conflictul s-a mutat din capitala ucraineană spre estul ţării. Kievul a pierdut Crimeea, anexată de Rusia în martie, cu ajutorul notoriilor „omuleţi verzi”. Războiul hibrid s-a mutat apoi în regiunile Doneţk-Lugansk, unde, tot cu ajutorul luptătorilor ruşi, separatiştii au reuşit să capete controlul unor oraşe strategice. După o ofensivă militară puternică demarată în iulie de noul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, separatiştii au primit armament greu, cel mai probabil din Rusia, cu care au doborât şi zborul civil MH17, ucigând 298 de oameni. În septembrie, Poroşenko şi Putin au ajuns la un acord pentru încetarea focului, după ce au negociat la Minsk. 

Armistiţiul a fost însă încălcat din primele zile. Acum, Poroşenko a fost încă o dată nevoit să se aşeze la discuţii cu Putin, după ce în jur de 5.000 de soldaţi ucraineni au fost înconjuraţi la Debalţevo. Noul acord pentru încetarea focului rezistă, în mare, deşi cinci soldaţi ucraineni şi doi civili au murit în timpul confruntărilor cu separatiştii, iar asta după intrarea în vigoare a armistiţiului, pe 15 februarie. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite