Adevărul Live: Alegerile au trecut, Maidanul n-a venit. Ce înseamnă victoria fragilă a pro-europenilor la Chişinău

Republica Moldova rămâne în familia europeană după alegeri. Ce înseamnă victoria fragilă a pro-europenilor la Chişinău 

De la ora 12.00, Dan Marinescu, redactor-şef Adevărul, discută cu jurnalistul Liviu Iolu despre rezultatele alegerilor parlamentare din Republica Moldova. Prin Skype se alătură discuţiei Elena Dumitru, corespondentul „Adevărul” la Chişinău.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări emisiunea live!

Cea mai mare surpriză a acestor alegeri sunt cele 21 de procente câştigate de partidul lui Dodon. Va fi o coaliţie de guvernare proeuropeană, dar mult prea fragilă, spune Elena Dumitru, care se află la Chişinău.

E un pic mai mult acum, dar nu de natură să liniştească lucrurile. Mai periculos acolo mi se pare ascensiunea acestei stele a politicii pro-Moscova, Igor Dodon, spune şi redactorul-şef Adevărul, Dan Marinescu.
 
Acum fix un an, după ce îi luasem un interviu lui Dodona, nu-mi imaginam că un an mai târziu voi ieşi din acelaşi birou după ce l-am văzut câştigător. M-a şocat lipsa jurnaliştilor, nimeni nu se aştepta. Sondajele nu-l dădeau câştigător pe Dodon. La 1 dimineaţa, Dodon a ieşit să dea declaraţii prin care a ţinut să sublinieze că oamenii au votat pentru Rusia. El a scos cumva din calcul o astfel de coaliţie, cu comuniştii. El le-a promis oamenilor ce aveau ei nevoie să audă. Promovarea de campanie a lui Dodon a diferit de la zonă la zonă: în Găgăuzia se dădeau impresii de autonomie, în Bălţi are cu totul alt discurs. S-a adaptat pentru fiecare zonă şi a oferit oamenilor ce doreau să audă, explică Elena Dumitru.
 
Se menţine configuraţia din Parlament. Întotdeauna acolo a existat o majoritate fragilă. Acum să vedem ce se va întâmpla pe partea de stânga şi să sperăm că această alianţă pro-europeană se va menţine pe poziţii, spune şi Iulia Modiga.
 
Unirea celor două state româneşti nu are culoare politică. Factorul politic este decizional, însă se pot realiza tot felul de mecanisme de colaborare sau de presiune asupra lui. După cum ştim, în Republica Moldova, unioniştii au fost intelectualii, studenţii, astfel încât rezultatul alegerilor nu este neapărat dezamăgitor, adaugă Iulia Modiga.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările