Actorul Zelenski, la prima provocare ca preşedinte ales: Răspunsul dat lui Putin după simplificarea obţinerii cetăţeniei ruse pentru separatiştii din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volodimir Zelenski FOTO Serghei Marcenko/ Kvartal95.com
Volodimir Zelenski FOTO Serghei Marcenko/ Kvartal95.com

Preşedintele ales al Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat miercuri că prioritatea sa va fi să pună capăt „războiului şi ocupaţiei“ ruse.

Decizia Moscovei de a simplifica procedurile de obţinere a paşaportului rus pentru locuitorii din regiunile separatiste din estul Ucrainei arată că Rusia este „o putere de ocupaţie“, a declarat Zelenski, citat de Reuters.

Rusia duce un război contra Ucraina, a adăugat el, angajându-se să-i apere pe cetăţenii ucraineni. El a spus că îşi doreşte să aibă parte în acest efort de sprijinul comunităţii internaţionale.

Separatiştii proruşi din Doneţk şi Lugansk au pus mâna pe arme şi s-au autoproclamat independenţi faţă de Ucraina în primăvara lui 2014. Rusia nu a stat departe de această rebeliune, susţinând-o cu arme şi logistic, potrivit unor elemente obţinute de Reuters. În pofida dovezilor, Moscova dezminte orice legătură cu separatiştii din estul Ucrainei.

Volodimir Zelenski, un actor novice în politică, a câştigat duminică alegeri prezidenţiale cu 73% din voturi în faţa preşedintelui în exerciţiu Petro Poroşenko.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite