Activiştii Greenpeace au blocat un tren care transporta deşeuri radioactive din Germania în Rusia

Activiştii Greenpeace au blocat un tren care transporta deşeuri radioactive din Germania în Rusia

Greenpeace a blocat un tren care transporta deseuri radioactive din Germania in Rusia FOTO Greenpeace

Activiştii organizaţiei de protecţie a mediului Greenpeace au blocat, în Germania, un tren care transporta deşeuri radioactive şi care avea drept destinaţie Rusia a transmis, luni, ONG-ul.

Exporturile germane de hexafluorură de uraniu, un produs secundar al uraniului îmbogăţit, către Rusia au fost reluate la începutul acestui an. Transporturile au fost suspendate în 2009 de către compania nucleară de Stat a Rusiei, Rosatom, după apariţia mai multor informaţii potrivit cărora deşeurile radioactive ar fi fost depozitate în locuri deschise şi neechipate corespunzător din Siberia.

Activiştii de mediu au întârziat un tren care transporta 600 de tone de hexafluorură de uraniu, luni, după ce a plecat de la firma Urenco, din oraşul Gronau situat în vestul Germaniei, a transmis ONG-ul printr-un comunicat.

Activiştii s-au supendat de un pod care trecea pe deasupra căii ferate şi au întârziat transportul cu peste opt ore, înainte să fie îndepărtaţi de poliţie.

Activistul Greenpeace Rashid Alimov ar fi înregistrat niveluri de radiaţie de  120 de microrontgeni pe oră, în apropiere de containerele de transport – de şase ori peste valoarea normală.

Potrivit Greenpeace, deşeurile trebuie să fie transportate cu trenul până la un port din Olanda, înainte să fie încărcate pe un vas cu destinaţia Sankt Petersburg şi de acolo trimise la un depozit din Siberia.
Activişti din Germania, Olanda şi Rusia au organizat un protest în faţa firmei din Gronau, duminică, cu pancarte pe care scria: „Rusia nu este teren de testare pentru deşeuri de uraniu din Germania”.

Urenco plănuieşte să exporte în total 6.000 de tone de hexaflurură de uraniu în Rusia, a declarat compania pentru The Moscow Times.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: