UPDATE Forţele speciale ucrainene au oprit asaltul asupra unităţii militare din Mariupol. Bilanţ: trei separatişti ucişi

UPDATE Forţele speciale ucrainene au oprit asaltul asupra unităţii militare
din Mariupol. Bilanţ: trei separatişti ucişi

Protestatri proruşi manifestând în faţa Primăriei din Mariupol (13 aprilie). FOTO: Reuters

Activişti proruşi din Ucraina au lansat, miercuri seara, un asalt asupra unei unităţi militare din oraşul ucrainean Mariupol, aceştia folosind arme automate şi cocteiluri Molotov, relatează agenţia UNIAN. După mai multe ore de confruntări forţele speciale ucrainene au reuşit să-i îndepărteze pe atacatori.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 18.20 Sute de persoane s-au adunat, joi, în oraşul ucrainean Mariupol (sud-est) pentru a protesta faţă de Guvernul proeuropean de la Kiev, după un atac produs în cursul nopţii soldat cu trei morţi, informează AFP.
Manifestaţia a avut loc în faţa Primăriei portului industrial care are 450.000 de locuitori, situat la Marea Azov, la 100 de kilometri sud de Doneţk.

Sediul Primăriei din Mariupol este ocupat de cinci zile de manifestanţi proruşi care cer organizarea unui referendum proautonomie.

UPDATE 13:55 Agenţia de Securitate a Ucrainei (SBU)  a publicat joi portretul-robot al lui Igor Strelkov, agent al serviciilor de informaţii ruse, acuzat de SBU că a coordonat invazia soldaţilor ruşi în Estul Ucrainei şi că a pus bazele unei reţele de agenţi ruşi şi ucraineni înfiltraţi în structurile administrative şi politice ale ţării, ceea ce a dus la ocuparea clădirilor guvernamentale.

El mai este acuzat de serviciile secrete ucrainene şi că a este mâna dreaptă ai prim-ministrului autoproclamat din Crimeea, Serghei Aaksionov. Incursiunea lui Strelkov în Estul Ucrainei a avut loc după ce a realizat a orchestrat ocuparea clădirilor administrative din regiunea Crimeea.  

UPDATE 13.40 Cabinetul de miniştri ucraineni au aprobat joi direcţiile principale ale negocierilor care vor avea loc la summitul de la Geneva, potrivit declaraţiilor lui Andrei Deşciţa, ministrul de Externe de la Kiev. Participanţi la discuţiile găzduite de Geneva sunt Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, iar reuniunea are scopul de a soluţiona criza ucraineană.

Oficialul ucrainean a subliniat că principalul obiectIv al Kievului este detensionarea situaţiei din estul Ucrainei, unde miliţii armate proruse au preluat controlul multor clădiri administrative, au confiscat echipamente militare ale armatei ucrainene şi s-au autoproclamat apărători ai populaţiei rusofone.

Dreşciţa a precita că dacă Rusia se va retrage din negocieri, Ucraina este pregătită să participe la reuniune alături de partenerii europeni şi americani, relatează publicaţia „Kyiv Post”.

UPDATE 08.30 Cel puţin trei separatişti proruşi au fost ucişi în confruntările de la Mariupol, în apropiere de Marea Azov, susţin autorităţile de la Kiev, citate de Sky News.

Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a declarat într-un mesaj postat joi pe pagina sa de Facebook că trei separatişti proruşi au fost ucişi. „Potrivit datelor preliminare, trei atacatori au fost ucişi, 13 răniţi şi 63 reţinuţi”, a precizat el. Avakov a declarat că separatiştii au aruncat cu cocteiluri Molotov şi alte dispozitive incendiare în timpul confruntărilor.

UPDATE Forţele speciale „Alfa” din cadrul Serviciul de Securitate din Ucraina (SBU) au reuşit să oprească, în noaptea de miercuri spre joi, asaltul asupra unei unităţi militare din Mariupol. Câţiva dintre activiştii care au lansat asaltul au fost arestaţi de către forţele de ordine, au anunţat poliţia şi SBU.

UPDATE Un site local, citat de Russia Today, a anunţat un bilanţ provizoriu victimelor în urma ciocnirii între protestatrii anti-guvernamentali şi autorităţi. Astfel, în urma acţiunilor violente, o persoană a murit, iar alte 12 sunt rănite.

Activiştii susţinători ai ideilor promovate de conducerea de la Moscova îi îndeamnă pe militari să treacă „de partea poporului” şi cer comandantului unităţii să iniţieze negocieri cu locuitorii din Mariupol, oraş situat la 120 de kilometri sud de Doneţk.

Agenţia UNIAN susţine că în urma asaltului au fost rănite cel puţin 12 persoane, fără a oferi detalii suplimentare.

De asemenea, Garda Naţională a Ucrainei a anunţat că asaltul a fost lansat asupra unităţii militare 3057, în jurul orei locale 20.40 (n.r. - 20.40, ora României).

„Cetăţenii vor să pătrundă pe teritoriul unităţii militare şi lansează cocteiluri Molotov. Militarii încearcă să stingă incendiul şi trag focuri de avertisment” a anunţat Garda într-un comunicat, informează Mediafax.

Sunetele focurilor de arme lansate de forţele ucrainene

Grupările armate proruse din estul Ucrainei au ordinul de a „deschide focul pentru a ucide“

SBU a dat publicităţii o convorbire interceptată în care un presupus angajat al serviciului de spionaj rusesc dă ordine grupurilor din regiunea Doneţk.

Astfel, conducătorul unui grup de sabotori, cu numele de cod „Strelok“, care se află în oraşul Slaviansk din regiunea Doneţk, dă indicaţii subordonaţilor, cerând să blocheze o unitate militară şi să-i convingă pe soldaţii ucraineni să trădeze.

În cazul în care vor refuza, „Strelok“ autorizează deschiderea focului. Moscova le cere separatiştilor din Ucraina să ucidă între 100 şi 200 de civili, pentru a putea interveni militar în Ucraina. Potrivit înregistrării, în cazul în care vor exista victime, trupele ruse vor interveni în Ucraina în jumătate de oră.

Pierderi în tabăra ucrainenilor 

Sud-estul Ucrainei este marcat de de confruntări între trupele ucrainene şi separatişti. În mai multe puncte ale regiunii, trupele ucrainene trebuiau să intervină „într-o manieră echilibrată şi responsabilă“, însă la faţa locului, operaţiunea s-a transformat în ciocniri cu forţele de autoapărare, proruse, din rândul cărora fac parte şi membri ai trupelor speciale ale armatei ruse. Oficialii de la Kiev au recunoscut că vehicule blindate au fost capturate de separatişti în timpul operaţiunii de „curăţare“ a regiunii Doneţk şi de doi soldaţi ucraineni sechestraţi.

Harta Donbasului ocupat de la debutul operaţiunii antiteroriste nu s-a schimbat prea mult. Separatiştii continuă să controleze mai multe oraşe din regiunea Doneţk.

Deasupra primăriei din Jdanovka încă este arborat drapelul aşa-numitei „republici populare Doneţk“. Sub controlul pro-ruşilor erau şi primăriile din Makeevka, Mariupol, Kramatorsk, Harţîzsk,  Enakievo. În Slaviansk, în afara secţiilor de poliţie şi Serviciului de Securitate, activiştii proruşi au instalat şapte puncte de control. 

CITEŞTE MAI MULT
 
Armata ucraineană, săracă şi demodată Armata Ucrainei numără aproximativ 193.000 de militari, conform cifrelor oficiale din 2012. Numărul soldaţilor a scăzut an de an, de la declararea independenţei statului, în 1991, când număra 700.000 de persoane. Din totalul de 193.000, aproximativ 139.000 reprezintă cadrele militare de profesie. Dar forţele armate ucrainene sunt prost dotate şi depinde de o combinaţie periculoasă de subvenţii de la oligarhi şi populaţie.
 
VIDEO Adevărul Live: A izbucnit deja războiul civil în Ucraina? Jurnalistul Mircea Barbu şi specialistul în geopolitică Marius Văcărelu au fost în studioul Adevărul pentru discuta despre evenimentele din ultimele 24 de ore, care ameninţă să rupă Ucraina în două.
 
Primăria din Doneţk a fost capturată de paramilitari separatişti. Grupările armate pro-ruse au ordin să ucidă Un grup format din circa 20 de bărbaţi înarmaţi şi cu cagule a intrat miercuri dimineaţă în primăria din Doneţk, în estul Ucrainei. Doi militari ucraineni au fost capturaţi de paramilitarii pro-ruşi, care au ordin să ucidă, susţin serviciile ucrainene.
 
INFOGRAFIE Lupte grele pe „frontul de est“ din Ucraina Lupte grele se dau în estul Ucrainei. Militarii ucraineni au luat cu asalt aerodromul militar din Kramotorsk ocupat anterior de separatiştii ruşi. Cerul este survolat de avioane de luptă. S-au înregistrat deja morţi şi răniţi. În asaltul aerodromului a fost implicat departamentul special al Ministerului de Interne „Omega“.
 
Ucraina: Agitatorii ruşi folosesc femei şi copii drept scuturi Operaţiunea antiteroristă declanşată de autorităţile de la Kiev în estul Ucrainei se desfăşoară cu greutate, deoarece nu vor să facă victime în rândul populaţiei civile.
 
„Primăvara rusă“: Cum sunt învăţaţi „turiştii“ ruşi să provoace haos în Ucraina, cu arma la purtător. Deşi forţele speciale ruseşti sunt suspectate pentru atacurile care au lovit mai multe părţi ale Ucrainei la sfârşitul săptămânii, cei mai mulţi dintre agresori susţin că fac parte dintr-o comunitate de cetăţeni nemulţumiţi. Între timp, ruşii curajoşi care visează reînvierea U.R.S.S. sunt învăţaţi, pas cu pas, ce să facă pentru a destabiliza Kievul, prin intermediul unui website: „Primăvara rusă“.
 
Urmaşii Romanovilor aprobă anexarea Crimeei de către Rusia. Sancţionarea Rusiei după ce a integrat Crimeea este „absurdă", a apreciat marea ducesă Maria Vladimirovna de Rusia, şefa Casei Imperiale Romanov, într-un interviu pentru ediţia de luni a cotidianului rus Izvestia, relatează AFP.
 
Traian Băsescu: Moscova poate face conflictele îngheţate să explodeze. Pe rând sau toate deodată. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, din Portul Constanţa, la scurt timp după ce a vizitat distrugătorul USS Donald Cook, că situaţia din Ucraina, provocată de acţiunile Federaţiei Ruse, reprezintă un risc şi la adresa securităţii României. Băsescu a punctat că nu este un adversar al Moscovei, însă a subliniat că liderii de la Kremlin provoacă instabilitate în regiune.
 
Ucraina: moştenirile otrăvite ale unei istorii fără noroc. Tensiunile ce-i înverşunează pe cetăţenii Ucrainei unii împotriva altora reflectă memoria însângerată a unei istorii strivite în îmbrăţişarea sufocantă a marilor puteri din jur. Punctul nevralgic al conştiinţei naţionale ucrainene e legătura foarte strânsă cu Rusia, în urma unei istorii împletite, de voie, de nevoie, de peste un mileniu încoace.
 
Adevărul Live: Război civil în Ucraina? General (r) Mihai Mărgărit: „Ceea ce se întâmplă în Ucraina astăzi era previzibil”. Generalul (r) Mihai Mărgărit, fost şef al Direcţiei Informaţii Militare din cadrul MApN, a discutat cu jurnalistul Cristian Unteanu, în cadrul emisiunii Adevărul Live, despre posibilitatea declanşării unui conflict sau a unei serii de conflicte majore în estul şi sudul Ucrainei, despre posibila reacţie a comunităţii internaţionale la acţiunile Rusiei şi despre consecinţele acestora pe plan militar şi diplomatic.
 
Imperialismul rus - eurasianism şi totalitarism „heideggerian“ (I). În afară de motivele economice sau istorice, conducerea Federaţiei Ruse mai are un motiv pentru care a declanşat războiul împotriva Ucrainei. Acesta ar putea fi cel mai important imbold care „îi mână în luptă” pe decidenţii politici din Rusia, deasupra cărora tronează preşedintele dictator Vladimir Putin.
 
Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU: Rusia îndeamnă Kievul să nu folosească forţa în estul Ucrainei. Reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind situaţia din Ucraina a început luni dimineaţă la New York, după ce Kievul şi Moscova au cerut o întâlnire în acest sens. În ultimele două zile, sediile mai multor administraţii regionale din cel puţin şapte oraşe ucrainene au fost ocupate de militanţi ruşi.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: