Europarlamentarii ameninţă că nu vor aproba acordul de investiţii dintre UE şi China, după ce guvernul chinez a sancţionat PE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Contraatacul Chinei, după ce UE a sancţionat oficiali chinezi din provincia Xinjiang pentru încălcarea drepturilor minorităţii uigure, a adus în stare critică acordul de investiţii ce urma a fi încheiat între China şi UE.

La doar trei luni de când a fost negociat acest acord de investiţii, relaţiile dintre China şi UE s-au deteriorat până în punctul în care europarlamentari importanţi ameninţă că vor refuza să-l ratifice.

Tensiunile s-au amplificat după ce lupii războinicii din China au decis să răspundă cu contrasancţiuni şi anume cu unele vizând chiar Parlamentul European.

Spre deosebire de SUA care au descris abuzurile asupra musulmanilor uiguri ca „genocid”, UE şi-a calibrat cu atenţie sancţiunile, aplicându-le asupra a patru oficiali din Xinjiang, respectiv din biroul de securitate publică.

În contextul acestei abordări prudente, contraatacul aproape imediat al Chinei a venit ca un şoc, scrie Politico, arătând că adepţii chinezi ai liniei dure sunt mai degrabă dispuşi să scacrifice acordul comercial decât să asculte lecţii de morală de la UE.

China a sancţionat cinci europarlamentari din Comitetul pentru drepturi ale omului şi experţi în materie de China. Dar a anunţat sancţiuni şi împotriva Comitetului pentru Securitate şi Politică format din 27 de ambasadori ai statelor membre - nu e clar însă dacă delegaţii înşişi sunt vizaţi.

În aceste condiţii, europarlamentarii au dat semnale că acordul comercial nu mai este în cărţi.

„Pare de neimaginat că Parlamentul nostru ar mai lua în considerare ideea de a ratifica un acord atâta vreme cât membrii săi şi unul dintre comisiile sale sunt sub sancţiuni ”, a declarat Marie-Pierre Vedrenne, persoana de legătură în ce priveşte acordul UE-China din grupul liberal Renew Europe.

Ministerul chinez de externe a susţinut că sacţiunile UE nu sunt „bazate pe nimic altceva decât dezinformare şi minciuni”, avertizând totodată Bruxelles-ul „să înceteze să dea lecţii despre drepturile omului şi să se amestece în treburile interne ale Chinei. Trebuie să pună capăt practicii standardelor duble şi să înceteze meargă în continuare pe această cale greşită. Altminteri, China va avea alte răspunsuri hotărâte”.

În fervoarea diplomatică iscată după reacţia Chinei, Franţa şi Olanda au declarat că discută problema cu ambasadorii lor chinezi. Premierul olandez Mark Rutte a declarat pe Twitter: "Mişcarea Chinei este un răspuns complet nejustificat la măsurile luate în conformitate cu regimul UE de sancţiuni în domeniul drepturilor omului. Acest lucru va fi pus în discuţie în context european".

Sugerând perspectiva unor posibile sancţiuni suplimentare asupra drepturilor omului, ministrul german de externe, Heiko Maas, a spus: „Sancţionăm oamenii care încalcă drepturile omului, nu parlamentarii, aşa cum a făcut acum partea chineză. Acest lucru nu este nici inteligibil, nici acceptabil pentru noi. ”

Creşterea tensiunilor între China şi UE vine pe fondul deteriorării accelerate a relaţiilor dintre China şi SUA după ce diplomatul experimenat Yang Jiechi s-a angajat într-un atac asupra sistemului politic american în cadrul unei întâlniri în Alaska cu secretarul Apărării, Antony Blinken. 

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, care a fost criticat pentru că a arătat slăbiciune În Rusia, a lăsat să se înţeleagă că va fi adoptată o poziţie mai dură faţă de Beijing.

"Represaliile luate de China împotriva deciziei de sancţionare a unor oficiali ... a creat o atmosferă nouă, cu siguranţă, a creat o nouă situaţie", a spus Borrell, luni, într-o conferinţă de presă.

Acordul n-ar putea supravieţui decât pe câmpul de bătaie al Parlamentului European, or unii europarlamentari s-au arătat revoltaţi faţă de sancţiunile chineze, arată Politico.

Social-democraţii de centru stânga, al doilea grup politic din Parlament, a declarat că Beijingul va trebui să elimine sancţiunile dacă vor să obţină un acord. S&D va „condiţiona iniţierea oricăror discuţii privind acordul de investiţii UE-China de ridicarea sancţiunilor chineze împotriva europarlamentarilor ”, a declarat grupul într-un comunicat.

Iuliu Winkler, un parlamentar de centru-dreapta care a condus grupul de monitorizare al Parlamentului European asupra pactului de investiţii, a anunţat luni seara anularea unei şedinţe privind acordul programată a doua zi (23 martie -n.red.)

„Având în vedere evoluţiile de astăzi ale relaţiei UE-China, în special în ceea ce priveşte sancţiunile inacceptabile aplicate împotriva membrilor aleşi ai Parlamentului European şi a subcomisiei sale pentru drepturile omului, s-a decis că organizarea unui grup de monitorizare a Chinei [reuniunea din 23 martie] este inoportun ", a declarat Winkler, din grupul Partidului Popular European, într-un e-mail văzut de Politico.

Bernd Lange, preşedintele comisiei comerciale a Parlamentului, care va fi responsabil de examinarea pactului, a susţinut decizia lui Winkler. "În mod clar, evenimentele de astăzi nu permit continuarea afacerilor obişnuite", a spus el.

Cui Hongjian, directorul Departamentului de Studii Europene al Institutului de Studii Internaţionale din China, a declarat că sancţiunile chineze asupra UE ar putea trimite un semnal puternic către Bruxelles pentru a se abţine de la  alte interferenţe în afacerile interne ale Chinei, a declarat el pentru publicaţia de stat Global Times. Pentru UE, drepturile omului sunt o „armă ieftină”, a spus Cui, adăugând că puterea financiară şi militară a blocului este mult mai slabă decât cea a Washingtonului.

Philippe Le Corre, specialist în China la Şcoala Harvard Kennedy, a declarat că UE va trebui să meargă pe vârfuri.

„Pe de o parte încearcă să mulţumească companiile mari şi aceasta este ideea din spatele [acordului de investiţii]. Pe de altă parte fac parte, de asemenea, din acest grup de democraţii, aşa că trebuie să dea dovadă de nemulţumire cu privire la ceea ce se întâmplă in China

Sentimentul meu este că Chinei nu-i pasă dacă lucrurile au loc sau nu - doar bifează o casetă. [Acordul de investiţii] a fost mai mult o victorie simbolică pentru China”, a spus Le Corre.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite