Acord Macron-Draghi: Franţa şi Italia urmăresc să devină noul centru de putere al UE, după plecarea Angelei Merkel

Acord Macron-Draghi: Franţa şi Italia urmăresc să devină noul centru de putere al UE, după plecarea Angelei Merkel

FOTO: AFP

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi prim-ministrul Italian, Mario Draghi vor semna, săptămâna viitoare, un acord menit să mute centrul de putere din Uniunea Europeană spre un parteneriat franco-italian, în contextul plecării de la putere a Angelei Merkel şi cooperării tot mai strânse între Franţa şi Italia, relatează Reuters, conform Digi24.

Ştiri pe aceeaşi temă

Detaliile acordului nu au fost încă dezvăluite, însă un oficial italian a declarat pentru Reuters că el va accentua cooperarea între cele două ţări în domenii precum economia, comerţul, turismul şi cultura.
 
Acordul exista în discuţii încă în 2018, atunci când prim-ministrul Italiei era Paolo Gentiloni, însă relaţiile dintre cele două state s-au deteriorat după venirea la puterea a guvernului populist alcătuit din formaţiunea de extremă-dreapta Liga şi Mişcarea Cinci Stele.
 
Relaţia franco-italiană s-a încălzit din nou, odată cu venirea lui Draghi la conducerea Executivului italian, iar cei doi lideri sunt determinaţi să controleze felul în care sunt construite politicile UE după ani de zile de dispute.
 
„Macron îşi doreşte o legătură mai strânsă cu Italia, iar Italia vrea să devină o parte a parteneriatului tradiţional franco-german”, a spus un oficial al guvernului de la Roma, care a dorit să rămână anonim, conform Reuters.
 
Tensiunile dintre Roma şi Paris au atins un punct culminant la începutul anului 2019, când Franţa şi-a rechemat pentru scurt timp ambasadorul din cauza unei dispute privind imigraţia.
 
Cea mai recentă întâlnire dintre Draghi şi Macron a avut loc la Paris săptămâna trecută şi s-a axat pe tranziţia politică din Libia, o chestiune de importanţă strategică pentru ambii lideri. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările