Aceste Laure incoruptibile

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o caldă zi de vară, atunci când România se juca de-a prim-ministrul corupt (sau nu), de-a moţiunea de cenzură, colegul meu de la L'Express, Charles Haquet, mă întreba ce se întâmplă. A luat-o România razna sau doar femeile au curajul să lupte? I-am spus, amară, „se pare că da, că doar femeile mai au curajul să stea azi în picioare“. Aşa a început reportajul...

„Am reuşit să dovedim că suntem independenţi de putere“, mărturisea Laura Kövesi pentru L’Express, cu câteva luni în urmă, într-un interviu acordat la Direcţia Naţionala Anticorupţie.  

Ministru sau „simplu cetăţean“, toată lumea este tratată la fel şi acesta este un lucru pe care oamenii l-au înţeles. Observă că sunt pronunţate verdicte cu ani de închisoare. Iar atunci când în spatele gratiilor văd chipuri de oameni politici, realizează şi că ceva se schimbă în această ţară. (Laura Codruţa Kovesi)

„Din 2013 încoace, de când conduce Direcţia Naţionalà Anticorupţie, Kövesi a prins în plasele ei peşti mari: miniştrii, primari, oameni de afaceri şi acum un prim-ministru“, scriam împreună cu Charles Haquet, în reportajul „Femei contra corupţilor de la Bucureşti“, publicat în L'Express. 

În primii săi ani de la înfiinţare, îşi aduce aminte un alt magistrat din Bucureşti, „DNA nu funcţiona bine. Existau multe declaraţii de intenţie, însă plângerile şi declaraţiile de intenţie nu erau tratate ca atare. Astăzi este diferit. Un patron nu va mai ezita să denunţe un funcţionar care îi cere bacşiş, căci ştie că va fi cerută o investigaţie, imediat. Asta schimbă tot". Aşa este. Pentru Codruţa Kövesi probabil că acesta este cel mai important lucru: „oamenii au încredere în noi, ne scriu, pe mail, sau în scrisori tradiţionale, ce văd, ce se întâmplă. DNA face parte din cotidianul lor, au încredere în noi, şi de altfel o şi dovedesc atunci când sunt întrebaţi care este instituţia în care au cea mai mare încredere". Zâmbeşte, mulţumită.

Asemeni ei, Laura Andrei, preşedinta Tribunalului Bucureşti, în biroul căreia intrăm într-o sâmbătă liniştită, dar de lucru: o dimineaţă cu câteva zeci de dosare roz sau verzui în lucru, în care Variaţiunile lui Goldberg, din Bach, răsună într-un birou plin de plante verzi dar şi de icoane primite de la colaboratorii care pleacă la un moment dat.

Odată ajunşi la putere, se simt de neatins. (Laura Andrei)

Este probabil felul lor de a-mi ura să fiu protejată, să am curaj mai departe", zâmbeşte delicatul procuror cu cosiţe negre. Expert internaţional, Laura Andrei nu reuşeşte nici ea să înţeleagă, pe undeva, cele întâmplate în serie: doi funcţionari ai primăriei Bucureşti, prinşi cu luare de mită în decurs de o săptămână: „Cum de se pot lăsa prinşi astfel? Ei bine, pentru că, odată ajunşi la putere, se simt de neatins. Cum ajung în funcţii importante, parcă sunt loviţi de un blestem, uită de orice principiu". Laura Andrei surâde şi ea când o întrebăm dacă e uşor să lucrezi în acest domeniu, să lupţi mereu împotriva corupţiei.

Ameninţările sunt frecvente. Pe ultima am primit-o cu vreo săptămână în urmă, când o persoană care pierduse un proces, comercial, nici măcar penal, mi-a dat programul detaliat al soţului meu, dintr-o anumită zi, şi apoi mi-a spus că se va ocupa în curând şi de fiul meu. Dar cele mai delicate lovituri, să zicem, vin din interior. Când am primit o sesizare privind persoane care lucrau aici, a fost una dintre cele mai grele decizii pe care a trebuit să le iau vreodată. Trebuie sau nu să cer o anchetă la DNA? Am cerut, iar acum judecătorul cu pricina riscă 22 de ani de închisoare, am avut dreptate, deci". Tot doamna Andrei ne spune că solidaritatea judecătorilor în urma unor astfel de cazuri este foarte mare. Ei devin şi mai dornici să arate că nu toată lumea este coruptă.

Mai sunt atâtea de făcut, încă", suspină Laura Ştefan, o altă Laura a societăţii civile româneşti.

Expertă anti-corupţie a ExpertForum, această „femeie curajoasă a anului 2015", cum o consideră ambasada Americii la Bucureşti, crede că „astăzi încercăm mai ales să menţinem, să salvăm, ceea ce s-a construit în ultimii trei ani. Guvernul încearcă din răsputeri să mai mânânce din puterile cu care a fost dotată justiţia, cândva". Întocmai, cândva, de cea care este văzută în lume ca fiind Doamna Anticorupţie a României, Monica Macovei.

De la Paris, unde se afla la prima sa întâlnire cu diaspora, Monica Macovei, la ceas târziu de noapte, încheie şirul femeilor care nu se lasă corupte:

„Guvernul încearcă să ne taie aripile. În acest moment nu mai puţin de 20 de amendamente, 20, sunt în pregătire, destinate să taie aripile justiţiei. Guvernul ar putea profita de acalmia verii pentru a le adopta discret..." (Monica Macovei)

Articol apărut în L'Express, 18 iunie 2015. Puteţi citi articolul integral, publicat în limba franceză: 

Femei contra corupţilor de la Bucureşti

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite