A trăi cu ursul: metoda din Slovenia care poate inspira România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întâlnirea cu ursul nu mai este o raritate în Arcul Alpin al Sloveniei, iar autorităţile de la Ljubljana au luat mai multe măsuri pentru uşurarea convieţuirii între acest animal şi om care pot inspira şi Bucureştiul, relatează AFP.

La un moment dat în pragul dispariţiei, urşii sălbatici ai Sloveniei s-au înmulţit spectaculos în ultimii zece ani, ajungând la aproximativ o mie într-o ţară de puţin peste 2 milioane de locuitori.

Cu toate că întâlnirea cu ursul nu mai este o raritate, un sondaj arată că peste 60% dintre sloveni sunt de acord cu prezenţa acestui animal în pădurile lor.

„Când întâlneşti un urs, e bine să-ţi vezi de treaba ta. Nu există niciun pericol. Şi ursul preferă să bată în retragere“, spune liniştit Ljubo Popovici, un pensionar de 67 de ani din Banja Loka, un sat din sudul Sloveniei.

„Nu-mi pot imagina această pădure fără urşi. Ei fac mediul mai sălbatic (…), aşa cum era acum câteva sute sau mii de ani“, completează Miha Mlakar, un bărbat de 33 de ani care a renunţat la puşcă şi s-a dotat cu un aparat de fotografiat pentru a-i „vâna“.

În pofida înmulţirii urşilor, autorităţile slovene nu au înregistrat „incidente grave“ în urma contactelor lor cu oamenii, scrie AFP.

Accent pe prevenţie

„Suntem foarte activi în termeni de prevenţie“, explică Rok Cerne, responsabil de fauna sălbatică în cadrul Regiei Slovene a Pădurilor.

În primul rând, autorităţile slovene au pus în aplicare o măsură menită să-i descurajeze pe urşi să caute prin pubele. În localităţile expuse, pubelele din plastic au fost înlocuite cu containere din metal şi închise.

În al doilea rând, statul a decis să-i subvenţioneze cu 80% pe crescătorii de animale care îşi instalează garduri electrice şi să le compenseze pierderile, dacă e cazul.

În al treilea rând, a încurajat formarea de grupuri speciale de intervenţie. „Dacă un urs obişnuieşte să viziteze un oraş, grupul îl mută în alt loc“, precizează Rok Cerne.

În cele din urmă, metoda slovenă nu exclude abatorul. „Numărul urşilor creşte, fapt ce arată că nu depăşim măsura în folosirea abatorului“, dă asigurări oficialul sloven. Autorităţile slovene au în vedere sacrificarea a 200 de urşi în acest an, dublu faţă de anul trecut.

Un urs numit „van Damme“

Această combinaţie de măsuri ar putea inspira România, unde turiştii străini au şanse reale să surprindă un urs vizitând un sat din Carpaţi, notează AFP, aducând aminte de ursul numit „van Damme“ de către drumarii de pe Trănsfăgărăşan. „A devenit un obişnuit al locului“, remarcă sursa ciată.

România numără aproximativ 6.000 de urşi, adică 60% din totalul acestora din Europa, iar prezenţa lor a devenit un motiv de îngrijorare pentru unii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite