A murit Margaret Thatcher: mărirea şi decăderea femeii care a schimbat politica mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Margaret Thatcher avea 87 de ani şi a murit în urma unui atac cerebral
Margaret Thatcher avea 87 de ani şi a murit în urma unui atac cerebral

Margaret Thatcher, care a murit astăzi în urma unui atac cerebral, a ieşit mereu învingătoare din toate cursele electorale la care a participat, a modernizat Marea Britanie şi a schimbat viitorul Europei. În timp ce a creat un cult în jurul liderilor „bărbaţi adevăraţi”, puternici, Margaret Thatcher a urcat unde nu a mai ajuns vreo femeie înaintea ei, devenind prima femeie care a ocupat funcţia de premier al Marii Britanii.

Margaret Thatcher a murit luni după ce a suferit un atac cerebral şi după ce, în 2012, a fost internată de mai multe ori în spital, unde a suferit intervenţii chirurgicale. 

„Doamna de Fier”, porecla pe care Margaret Thatcher şi-a câştigat-o datorită manierei ferme în care a condus, a fost prima femeie care a ocupat funcţia de premier al Marii Britanii. Ea a avut trei mandate consecutive în fruntea Marii Britanii şi este una dintre cele mai importante figuri politice din secolul XX. 

„Doamna de Fier” s-a născut pe 13 octombrie 1925 ca Margaret Hilda Roberts, în Grantham. Tatăl său a fost băcan şi a devenit primul ei idol şi mentor în politică. 

Margaret Thatcher a urmat cursurile prestigioasei Universităţi Oxford, unde şi-a obţinut licenţa de chimist. Apoi s-a reorientat către avocatură şi, în 1954 a intrat şi în barou, cu specializare în fiscalitate. 

În 1951, Margaret s-a căsătorit cu Daniel Thatcher, un înstărit om de afaceri, alături de care a avut doi copii. 

Margaret Thatcher a intrat în politică încă din facultate. Atunci, ea a atras atenţia presei pentru că era cel mai tânăr candidat şi singura femeie înscrisă într-o cursă electorală locală. 

În 1959 a câştigat primul mandat de parlamentar şi a rămas membru al Parlamentului Britanic până în 1992. Apoi, în anii 1960, a ocupat o serie de posturi publice. În perioada în care s-au aflat laburiştii la putere, din `64 şi până în `70, lui Margaret Thatcher i s-au încredinţat mai multe posturi în cabinetul din umbră controlat de Edward Heath. Acesta din urmă a devenit premierul Marii Britanii în 1970, iar Margaret Thatcher a devenit Secretar pentru Educaţie. 

După ce conservatorii au fost învinşi în 1974, Margaret Thatcher l-a contestat pe Heath şi a cerut conducerea partidului pentru ea. Spre surprinderea multora, a câştigat. Apoi, la alegerile generale din 1979, Conservatorii, conduşi de Margaret Thatcher, au revenit la putere. „Doamna de Fier” a devenit atunci prima femeie din istoria Marii Britanii care oxupă funcţia de premier. 

Politicile lui Margaret Thatcher

„Doamna de Fier” a favorizat mereu o economie liberă, cu un sector privat cât mai amplu şi bine dezvoltat. De aceea, Margaret Thatcher a sprijinit mereu privatizările - inclusiv din domenii-cheie precum energie, transporturi şi utilităţi. În ceea ce priveşte fiscalitatea, ea a preferat să apeleze la micşorări de taxe şi de impozite. 

Atunci când era nevoie de reducerea cheltuielilor, Thatcher apela la tăieri egale a bugetelor pentru programmele sociale. Politicile lui Thatcher s-au dovedit eficiente în ceea ce priveşte scăderea ratei inflaţiei, însă nu au avut acelaşi efect asupra pieţei muncii. Rata naţională a şomajului a crescut semnificativ în timpul mandatelor sale în fruntea Marii Britanii. 

Victoria în Războiul din Insulele Falkland şi opoziţia dezbinată au ajutat-o pe Thatcher să înregistreze o victorie răsunătoare la alegerile generale din 1983. Însă, înainte de a se putea relaxa, Margaret Thatcher a devenit ţinta atacurilor teroriste.

În 1984, „Doamna de Fier” ar fi scăpat ca prin urechile acului de un atac al IRA. Atunci, extremiştii au amplasat o bombă în locul în care se desfăşura Conferinţa Anuală a Partidului Conservativ, care în acel an s-a desfăşurat la Brighton. 

În 1987, „Doamna de Fier” marca încă o premieră absolută: a câştigat al treilea mandat consecutiv de premier al Marii Britanii. 

Moştenirea lui Margaret Thatcher a avut un efect profund asupra scenei politice britanice. Perioada în care Thatcher s-a aflat la putere a fost caracterizată de prosperitatea clasei de mijloc. Alegătorii de rând simţeau că sunt auziţi în societate, iar sprijinul arătat de Thatcher pentru sectorul privat a încuraj piaţa imobiliară - mulţi cetăţeni britanici au început să cumpere acum casele de la stat în care locuiau, dar şi industria. 

Mai mult, poziţia Londrei drept centru financiar internaţional: profitând de planurile de privatizare încurajate de Margaret Thatcher, britanicii au devenit acţionari în cadrul unor companii vândute atunci de stat precum British Gas şi BT. 

Însă refuzul ei de a face vreodată vreun compromis a fost cel care i-a câştigat porecla „Doamna de Fier”, care ar fi apărut pentru prima dată în presa rusă. Până la urmă, tocmai această atitudine a fost cea care a costat-o puterea pe Thatcher. 

Reticenţa faţă de mai multă integrare în Europa a produs mai multe tabere în interiorul Partidului Conservator, iar asta a dus în final la contestarea autorităţii lui Thatcher. 

În noiembrie 1990, ea a fost de acord să demisioneze, iar la conducerea Marii Britanii şi a Partidului Conservator a urmat John Major. 

Sfârşitul unei ere

În 1992, Margaret Thatcher a renunţat la mandatul din Camera Comunelor (camera inferioară a parlamentului britanic). A primit apoi o funcţie onorifică în Camera Lorzilor - camera superioară - şi titlul de baroneasă. S-a dedicat apoi călătoriilor în întreaga lume, ţinând discursuri şi participând la evenimente caritabile. 

A înfiinţat şi Fundaţia Thatcher, care şi-a propus să aducă în atenţia publicului libertatea economică şi politică la nivel mondial, în special în ţările aflate în tranziţia spre democraţie din estul şi centrul Europei. 

În 1995, Margaret Thatcher a primit distincţia Ordinul Garter, cea mai înaltă onoare care i se poate acorda unui cavaler al Regatului Unit al Marii Britanii. 

După ce a suferit o serie de atacuri cerebrale nu foarte grave, Baroneasa Margaret Thatcher s-a retras din viaţa publică în 2002. Luni, „Doamna de Fier” a murit din cauza unui atac cerebral. Anul trecut, ea fusese spitalizată de mai multe ori, ocazii cu care a suferit şi mai multe intervenţii chirurgicale. 


CELE MAI IMPORTANTE ŞTIRI DESPRE MARGARET THATCHER


A murit Margaret Thatcher: mărirea şi decăderea femeii care a schimbat politica mondială

Margaret Thatcher, care a murit astăzi în urma unui atac cerebral, a ieşit mereu învingătoare din toate cursele electorale la care a participat, a modernizat Marea Britanie şi a schimbat viitorul Europei. În timp ce a creat un cult în jurul liderilor „bărbaţi adevăraţi”, puternici, Margaret Thatcher a ajuns unde nu a mai ajuns vreo femeie înaintea ei.


VIDEO Margaret Thatcher a murit. „Doamna de Fier“, portretizată ca o bătrână singură şi senilă, într-un film controversat

În 2011 Meryl Streep a jucat în filmul „Doamna de fier", o peliculă inspirată din întâmplările fostului prim-ministru britanic Margaret Thatcher, care a murit luni din cauza atacului cerebral.


FOTO A murit Margaret Thatcher

Supranumită „Doamna de Fier“, Margaret Thatcher (87 de ani), fostul prim-ministru al Regatului Unit între anii 1979 şi 1990, a murit luni, în urma unui atac cerebral, a anunţat purtătorul ei de cuvânt, lordul Bell.


Dosare secrete : Thatcher a dispus o armată de spioni în Gibraltar, după războiul din Insulele Falkland

Fostul premier britanic, Margaret Thatcher, a ordonat, în 1982, dispunerea unei armate de spioni în sudul Spaniei pentru a se asigura că, în Gibraltar, nu se va petrece un atac-surpriză precum cel din Falkland, arată documente declasificate de autorităţile britanice.


 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite