Este vorba despre un ofiţer acoperit FSB învârstă de 54 de ani, pe numele de cod Gordon, cu identităţi multiple între care cea de Mihails Savickis (nume lituanian) şi alte două nume cunoscute pe actele sale de identitate utilizate în această operaţiune şi anterior. E vorba, de fapt, de nu mai puţin de şase agenţi implicaţi, unii chiar din interiorul ambasadei Federaţiei Ruse la Londra, potrivit informaţiilor noastre, care au sprijinit logistic operaţiunea Skripal a serviciilor ruse.
 
Întreaga operaţiune a fost derulată prin participarea unui grup de asasini şi agenţi de sprijin veniţi la Londra cu cursa de linie a Aeroflot împreună cu Yulia Skripal, fata fostului colonel GRU şi spion MI5, şi cu o formă de transport particular, în afara participării locale cu rol mai degrabă de sprijin şi asistenţă logistică, dar şi de însoţire şi extracţie rapidă. Presa britanică a primit şi difuzat chiar o poză blurată a principalului asasin al serviciilor ruse. Fireşte că perspectiva audierii sale sau aducerii în faţa legii este zero, mai ales prin prisma experienţei cu asasinul lui Aleksandr Litvinenko, otrăvit cu Poloniu 210, Andrei Lugovoi, azi deputat în Duma de Stat a Rusiei din partea Partidului Liberal Democrat.
 
Probele culese din actele de intrare în Marea Britanie ale celor implicaţi şi de pe camerele de luat vederi de supraveghere din Londra şi Salisbury identifică pas cu pas acţiunile din spaţiile deschise ale asasinilor. S-a stabilit cum a acţionat grupul şi utilizarea substanţei plasate pe clanţa uşii, de unde impactul major asupra lui Serghei Skripal şi mai redus asupra fiicei sale. În plus, alegerea zilei ploioase din Londra pare să fi fost o greşeală a asasinilor, potrivit experţilor, inclusiv acelor care au lucrat la fabricarea agentului chimic de distrugere în masă cu aplicaţii militare ţintite.
Ambasadorul rus la Londra susţine că substanţa chimică ar fi fost injectată intenţionat în corpul celor doi înainte ca OPCW, organizaţia împotriva proliferării armelor chimice, să ia aceste probe de sânge de la cei doi Skripali.
Cercul de suspecţi a fost identificat şi se culeg şi administrează probe. E nevoie de câteva luni, minimum încă cinci, pentru a avea toate datele şi probele cazului. Însă deja analiza a permis identificarea sursei unde s-a produs şi stocat arma chimică de distrugere în masa, lucru confirmat şi de Organizaţia Internaţională de Neproliferare a Armelor Chimice. Poliţia contrateroristă din Marea Britanie a identificat numele de acoperire ale participanţilor la tentativei de asasinat pe baza analizei înregistrărilor de zbor în şi din Marea Britanie, iar mişcările echipei au fost reconstituite pe baza camerelor de supraveghere şi a camerelor de identificare a numerelor maşinilor din trafic.
 
Iulia şi Serghei Skripal FOTO BBC
 
Ambasadorul rus la Londra, Yakovenko, a continuat să obiecteze, susţinând ba că avem de-a face cu o montare a operaţiunii pusă pe seama Rusiei fiind, de fapt, folosit un agent produs de britanici, iar explicaţia s-ar baza pe faptul că substanţa găsită în mostrele de sânge e pură şi nealterată de interferenţa cu produsele chimice ale corpului, la 18 zile de la atentat. El susţine că substanţa chimică ar fi fost injectată intenţionat în corpul celor doi înainte ca OPCW, organizaţia împotriva proliferării armelor chimice, să ia aceste probe de sânge de la cei doi Skripali. De vină ar fi laboratorul militar britanic de la Porton Down, cel care a identificat produsul, deci avea cunoştinţă de existenţa şi formula Novichok, iar după abordarea rusă, îl putea şi produce. Şi imparţialitatea, şi corectitudinea raportului a fost atacată, totul pentru a nota că Rusia nu va răspunde acuzaţiilor pentru că nu le consideră întemeiate pe probe independente irefutabile.
Dacă mai adăugăm dezbaterea privind atacul cu armă chimică în Siria şi sprijinul politic şi militar al Rusiei pentru regim al Assad şi responsabilităţile Rusiei în aceste cazuri, vom avea dimensiunea reală a dezastrului acţiunilor cu arme chimice din ultima lună ale Rusiei sau clientului său sirian
Nouă locaţii au fost decontaminate de autorităţile britanice, fiind vorba despre locurile unde s-a aflat Skripal şi fiica sa în ziua cu pricina. În cel puţin trei cazuri, clădirile în cauză vor fi demolate – casa unde stătea Skripal şi două restaurante în care a fost cu fiica sa înaintea acţiunii agentului neurotoxic. De altfel, zonele unde concentraţia de agent neurotoxic ar putea în continuare determina probleme intră în faza de decontaminare deplină, între care staţia de poliţie Bourne Hill, staţia de ambulanţă din Salisbury şi casa agentului de poliţie Nick Bailey, care a acordat primul ajutor, şi care a suferit ca urmare a intrării în contact cu cei doi Skripal imediat după declanşarea consecinţelor intrării în contact cu substanţa de către aceştia. Şi ambulanţa cu care au fost deplasaţi cei doi, dar şi facilităţile spitaliceşti implicate în acest caz intră la decontaminare.
 
Este vorba despre cea mai mare operaţiune de acest fel, cu costuri majore atât pentru decontaminarea cât şi pentru culegerea de probe definitorii în acest caz. Acuzaţiile şi probele, confirmarea anchetei independente a OPWC, organism ONU în care e prezentă şi Rusia, dezbaterile din Consiliul de Securitate, dar mai ales încheierea anchetei şi prezentarea completă a filmului atacului, au impact major asupra credibilităţii şi prestigiului Federaţiei Ruse. Cum şi celelalte cazuri de morţi suspecte în Marea Britanie – 12 cazuri în ultimii zece ani – au fost redeschise, impactul rezultatelor acestor cercetări va fi major măcar la nivelul imaginii Rusiei în Marea Britanie şi în lumea occidentală. Dacă mai adăugăm dezbaterea privind atacul cu armă chimică în Siria şi sprijinul politic şi militar al Rusiei pentru regim al Assad şi responsabilităţile Rusiei în aceste cazuri, vom avea dimensiunea reală a dezastrului acţiunilor cu arme chimice din ultima lună ale Rusiei sau clientului său sirian, aflat sub responsabilitatea sa din 2013, de la încheierea acordului cu OPCW.