Ţările din care vin refugiaţii: în primele trei luni ale anului, kosovarii reprezentau cea mai mare parte a imigranţilor europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din ce în ce mai mulţi imigranţi şi refugiaţi sosesc în Europa, fugind de persecuţii, de război şi de sărăcie. O persoană din 122 din lume este acum fie refugiată, fie gonită din locurile natale sau solicitantă de azil în alte ţări, deoarece „lumea este un dezastru“, potrivit şefului agenţiei pentru refugiaţi (UNHCR) a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Numărul real al celor sosiţi în Europa, în special traversând Mediterana sau Marea Egee într-o călătorie plină de pericole, sau Balcanii, este imposibil de estimat, dar aproximativ 350.000 au fost detectaţi doar în acest an. Multe familii care sosesc în Uniunea Europeană au locuit în câteva alte ţări înainte de lunga lor călătorie încoace, în timp ce altele au fost gonite din locuri ca Libia, unde lucrau iniţial sau unde au solicitat azil, înainte de tulburările de acolo, notează „The Independent“.

Ţările din care vin refugiaţii: Kosovo dă cei mai mulţi migranţi din UE

Catalogaţi după cetăţenie, mulţi dintre migranţi sunt din Kosovo, un stat parţial recunoscut unde şomajul în rândul tinerilor este de peste 55%.

Sirienii, afganii şi irakienii reprezintă celelalte grupuri mari care fug de conflict şi de teroarea grupărilor islamiste radicale, inclusiv de Statul Islamic şi de talibani.

Ţările din care vin refugiaţii - după cetăţenie (ianuarie-martie 2015)

image

Potrivit Frontex, agenţia de frontieră a Uniunii Europene, tendinţele la începutul acestui an arătau o creştere a numărului celor care vin din Grecia, pe ruta vest-balcanică.

Zeci de bărbaţi, femei şi copii au fost ucişi mergând pe căile ferate ce trec prin Macedonia, Serbia, Croaţia şi Ungaria, ţară care construieşte un gard în jurul graniţelor pentru a-i ţine la distanţă.

Rutele de intrare în Europa (ianuarie-martie 2015)

O mare proporţie de oameni continuă să traverseze Mediterana, deşi această călătorie a ucis peste 2.000 de oameni doar în 2015.

Mare parte dintre cei care vin pe mare sosesc în Grecia sau în Italia. Alte destinaţii sunt Spania şi Malta, dar la o scară mult mai mică.

Ţările din care vin refugiaţii - unde sosesc prima dată (ianuarie-iunie 2015)

image

În Grecia, 23.000 de migranţi au intrat doar în ultima săptămâna din august 2015, făcând călătoria pe Marea Egee şi mare parte ajungând în insulele greceşti Kos şi Lesbos cu ajutorul bărcilor gonflabile supraîncărcate.

Ţările din care vin refugiaţii: Germania, ţara cu cele mai multe solicitări de azil din acest an

Legile UE spun că oamenii trebuie să ceară azil în ţara în care sosesc şi să aştepte aprobarea cererii înainte de a călători, legal, în altă ţară din zona Schengern.

În Germania sunt cele mai multe solicitări de azil (ianuarie-martie 2015)

image

Însă pentru că ţări ca Italia şi Grecia se chinuie să facă faţă numărului imens de cereri, mulţi oameni se îndreaptă către alte ţări europene sau întârzie procesul înregistrării până ajung în destinaţia dorită.

Statisticile Comisiei Europene arată că 185.000 de oameni au solicitat azil pentru prima dată pe teritoriul UE în primele trei luni ale anului 2015, dar doar o mică parte din aceştia au făcut cerere în Marea Britanie.

Germania a primit marea parte din cererile de azil, de la începutul acestui an, şi aşteaptă să primească peste 800.000 de refugiaţi în 2015, în mare parte sirieni.

În Marea Britanie, pakistanezii sunt cei mai mulţi solicitanţi de azil

Multe din cererile de azil din Marea Britanie au fost făcute de pakistanezi, urmaţi de oameni din Eritrea şi Siria. Pentru ca o persoană să fie recunoscută ca refugiat în Marea Britanie, guvernul trebuie să fie convins că nu se pot întoarce în ţara de origine sau să locuiască acolo în siguranţă, din cauza conflictelor sau persecuţiilor.

Când cifrele migranţilor şi refugiaţilor vor fi ajustate pentru a fi proporţionale cu fiecare ţară, Marea Britanie se va afla pe locul 17 în UE, potrivit „The Independent“.

Pentru fiecare milion de persoane care locuiesc în Marea Britanie au existat deja 114 solicitanţi de azil, în primele trei luni ale acestui an. În Ungaria, ţară care reprezintă un punct major pentru refugiaţii care străbat ruta terestră prin Balcani, cifra a fost şi de 30 de ori mai mare. 

Care este ţara europeană cu cei mai mulţi refugiaţi (ianuarie-marite 2015)

image

Ţările din care vin refugiaţii: Libanul, ţara cu cei mai mulţi refugiaţi la mia de locuitori

Potrivit agenţiei pentru refugiaţi (UNHCR) a ONU, ţara cu cei mai mulţi refugiaţi din lume raportaţi la mia de locuitori, mai precis 232, este Libanul, care se confruntă cu o migraţie mai mare de o cincime din populaţia sa.

Pe al doilea loc în lume se află Iordania, urmată de Nauru, Ciad, Djibouti, Sudanul de Sud şi Turcia.

Singurele ţări europene de pe listă sunt Suedia şi Malta, conchide „The Independent“

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite