Ţările europene favorabile Constituţiei fac lobby la Madrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La prima sa luare de poziţie în UE, România respinge din start ideea unui minitratat Constituţia Europeană, intrată în adâncă apatie după "Non-ul" şi "Nee-ul" primit de la

La prima sa luare de poziţie în UE, România respinge din start ideea unui minitratat

Constituţia Europeană, intrată în adâncă apatie după "Non-ul" şi "Nee-ul" primit de la francezi şi olandezi în 2005, a fost supusă ieri unei noi terapii de revigorare. La o reuniune informală a statelor pro-Constituţie, România a pledat pentru o Constituţie "aşa cum s-a stabilit" şi pentru continuarea procesului de ratificare a documentului, fără de care UE nu poate funcţiona.

Înalţii reprezentanţi ai celor 18 ţări membre ale Uniunii Europene, care au ratificat deja Tratatul Constituţional, cărora li s-au alăturat Irlanda şi Portugalia, favorabile unei ratificări, s-au reunit,
ieri, la Madrid, pentru a rupe tăcerea asupra "apatiei constituţionale". Întâlnirea informală, la care au participat miniştrii de externe şi secretarii de stat din Austria, Ungaria, Italia, România şi Bulgaria, a fost organizată de Spania şi Luxemburg, singurele două ţări comunitare care au ratificat documentul prin referendum, toate celelalte reuşind ratificarea prin votul parlamentelor naţionale. Reuniunea exclusivistă a celor pro-Constituţie - Polonia, Cehia, Marea Britanie, Olanda şi Franţa fiind excluse de pe lista invitaţilor - a înfuriat preşedinţia germană a UE. Berlinul a reproşat euforicilor că prin reuniunea 18+2 vor reuşi să fractureze Europa în Da şi Nu, mai mult decât este acum, şi a trimis de formă, la întâlnire, doar ambasadorul german în Spania.

Variante lansate: "Minitratat" sau "rebotezare"

Reţetele pentru resuscitarea letargicei Constituţii variază de la crearea unui "minitratat" ce presupune reducerea documentului stufos de peste 400 de articole la un singur capitol, primul până la rebotezarea documentului din "Tratat" în "altceva". România, care este una din primele ţări care a ratificat Tratatul, a pledat la Madrid pentru păstrarea Constituţiei în forma ei actuală.

Franţa: Tratat electoral

Berlinul a avertizat candidaţii la alegerile prezidenţiale din Franţa să nu facă din Tratat un subiect electoral. Un pic prea târziu, pentru că socialista Segolene Royal a promis un nou referendum asupra unui nou proiect de Tratat, iar conservatorul Nicolas Sarkozy pledează pentru un minitratat care nu necesită referendum. "Fie că vrem sau nu, va trebui să aşteptăm rezultatul alegerilor din Franţa, în primăvară, pentru a afla ce viitor are Constituţia Europeană", a comentat şeful DAE, Adrian Ciocănea.

"România îşi menţine punctul de vedere. Textul actual al Tratatului este bun şi reprezintă un punct de plecare pentru noi propuneri", a declarat, pentru Adevărul, Adrian Cicânea, şeful Departamentului Afaceri Europene din cadrul guvernului. El respinge din start ideea unui "minitratat" care ar duce la anumite nemulţumiri printre statele comunitare. Acestea au negociat mai ales prima parte a documentului care face referire la structura instituţională a UE. Un "minitratat", variantă dorită de Londra, ar presupune păstrarea capitolului privind organizarea instituţională şi renunţarea la capitolele doi şi trei, unde sunt menţionate drepturile fundamentale şi reluate tratatele europene. "La forma actuală, se pot adăuga amendamente sociale care i-ar mulţumi pe francezi şi chestiuni legate de liberul acces care i-ar bucura pe olandezi", spune Ciocănea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite