Ţările balcanice, cele mai vulnerabile la ştirile false. Cât de rezistentă este România în faţa acestui fenomen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţările din Balcani sunt cele mai vulnerabile din Europa în faţa fenomenului „fake news“ (ştiri false, în trad.). Aceasta este concluzia unui studiu publicat la sfârşitul acestei săptămâni de Institutul pentru o Societate Deschisă din Sofia, fondat de miliardarul american de origine ungară George Soros.

Cercetarea, făcută pentru al doilea an la rând, prezintă un clasament al ţărilor europene în funcţie de rezistenţa manifestată în faţa ştirilor false, luând în calcul educaţia, libertatea presei şi încrederea publică, notează Euronews. 

Potrivit studiului, care analizează situaţia din 35 de ţări, statele din nord-vestul Europei sunt cele în care impactul dezinformărilor este cel mai scăzut. 

Cel mai bine stă Finlanda, urmată de Danemarca şi Olanda. 

România se află pe locul 28 în acest clasament. Scoruri mai slabe ca ţara noastră au fost înregistrate de Serbia, Bulgaria, Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina, Albania, Turcia şi Macedonia.

Imagine indisponibilă

Cercetarea arată că ţările nordice sunt mai rezistente la ştirile false în special pentru că au un nivel de educaţie crescut, presa este liberă, iar între oameni există un grad mare de încredere. 

În acest timp, în Balcani, presa este adesea controlată, există deficienţe de educaţie, iar încrederea la nivelul societăţii este scăzut.

În aceste condiţii, autorul studiului - Marin Lessenski - atrage atenţia că educaţia, atât la nivel general, cât şi în ceea ce priveşte aspectele ce ţin de media, reprezintă un factor esenţial în lupta cu fenomenul ştirilor false.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite