Ţara europeană cu un singur pacient spitalizat, care a răspuns alarmei unui medic veterinar privind epidemia din China

Ţara europeană cu un singur pacient spitalizat, care a răspuns alarmei unui medic veterinar privind epidemia din China

FOTO ARHIVĂ

Insulele Feroe, o regiune autonomă din regatul Danemarcei situată între Norvegia şi Islanda, este una dintre puţinele ţări europene care nu a raportat niciun deces în urma pandemiei Covid-19. Succesul său în combaterea transmiterii bolii se datorează în mare parte unui medic veterinar care şi-a transformat laboratorul în centru de testare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Grupul de insule din nordul Atlanticulu a înregistrat 184 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi are doar un singur pacient internat. Politicienii locali atribuie succesul ţării, care urmează a ieşi din carantină pe 20 aprilie, viziunii cercetătorului şi medicului veterinar Debes Christiansen, directorul Laboratorului naţional de referinţă pentru boli ale peştilor şi animalelor, situat în capitala Tórshavn.
 
Acesta a avertizat încă din luna ianuarie guvernul teritoriului autonom din regatul Danemarcei asupra unei posibile extinderi a epidemiei izbucnite în China.
   
Doctorul veterinar şi-a adaptat laboratorul destinat depistării infecţiilor virale la somoni şi a cumpărat materiile prime necesare testării oamenilor. Insulele Feroe s-au confruntat în 2001 cu o epidemie virală care a decimat populaţia de somoni. Somonii constituie jumătate din exporturile de peşte ale ţării.
 
Ţara a testat până acum 10% din populaţia sa de 60.000 de oameni. Totodată, doctorii au reuşit să identifice şi să carantineze toţi contacţii celor 184 de oameni depistaţi pozitiv, din care 131 sunt vindecaţi.
 
Cercetătorul a povestit că trecerea la testarea umană s-a făcut fără prea multă scamatorie, doar prin procurarea unor materii prime de la mai mulţi distribuitori.
 
„A fost foarte uşor să adaptez laboratorul. Singurele lucruri diferite au fost ingredientele. Cum de regulă munca noastră implică depistarea virusurilor şi bacteriilor specifice peştilor, a trebuit să procur trei componente specifice coronavirusului”,a spus acesta, care a precizat că laboratorul său poate efectua până la 1.000 de teste pe zi în caz de nevoie.
 
Totodată testarea se face şi la un drive-in instalat la principalul spital din capitală. 
Politicienii din opoziţie au lăudat intervenţia promptă a cercetătorului.
 
„Dacă ar fi trebuit să trimitem testele în Danermarca ar fi durat zile şi chiar săptămâni să obţinem rezultatele şi în acest caz nu ar mai fi fost posibil să controlăm epidemia cum am făcut-o. Identificarea contacţilor a jucat un rol foarte important”, a spus un fost ministru de finanţe, aflat acum în opoziţie.
 
Miercuri, premierul Bárður á Steig Nielsen a anunţat sfârşitul carantinei pe 20 de aprilie, când se redeschid grădiniţele, creşele şi şcolile. Competiţiile sportive vor fi reluate fără spectatori.
 
Alte ţări europene care nu au raportat nicun deces sunt Georgia, Malta şi Liechtenstein.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: