Ştirile false pot fi folosite la ameliorarea imaginii: cazul preşedintei Croaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedinta croată Kolinda Grabar-Kitarovici şi soţul ei Jakov Kitarovici privesc din tribună finala Campionatului Mondial de Fotbal 2018, disputată la Moscova între Franţa şi Croaţia FOTO EPA-EFE
Preşedinta croată Kolinda Grabar-Kitarovici şi soţul ei Jakov Kitarovici privesc din tribună finala Campionatului Mondial de Fotbal 2018, disputată la Moscova între Franţa şi Croaţia FOTO EPA-EFE

Preşedinta Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovici, care s-a remarcat în această vară în lumea întreagă prin felul în care şi-a susţinut echipa naţională la Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia, este în centrul unei campanii de ştiri false pe Facebook, dar în sens pozitiv, notează Liberation.

Cotidianul francez semnalează în rubrica sa CheckNews o serie de ştiri false difuzate despre preşedinta Croaţiei. Sunt „fake news“-uri care nu-i afectează imaginea, ba dimpotrivă.

O astfel de ştire este legată de vânzarea avionului prezidenţial. Conform ziaristului croat Petar Vidov, de la Faktograf, această informaţie este total falsă. În primul rând, avionul nu este prezidenţial, ci guvernamental. Prin urmare, numai Guvernul îl poate vinde, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

O altă vânzare imaginară atribuită preşedintei croate se referă la cele 35 de maşini Mercedes din parcul auto al Guvernului. Preşedinta ar fi asigurat astfel bani la bugetul de stat. Însă jurnalistul croat arată că ea nu are atribuţiile necesare pentru realizarea unei astfel de tranzacţii. În plus, aceste maşini sunt folosite în continuare de către demnitari guvernamentali.

O altă ştire mult difuzată în Croaţia a fost despre înjumătăţirea salariului prezidenţial. În realitate, salariul Kolindei Grabar-Kitarovici a crescut cu 269 de euro de la 1 ianuarie 2017, relevă site-ul croat Index, argumetându-şi calculul pe reforma fiscală efectuată în Croaţia.

Preşedinta ar fi „crescut salariul minim în sectorul privat“? Ştire falsă, observă Liberation. „Guvernul croat decide în fiecare an valoarea salariului minim. Anul trecut, s-a înregistrat o sporire uşoară în baza creşterii economice, dar preşedinta nu a avut nicio legătură cu acest fapt“, explică jurnalistul Petar Vidov.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite