Şeful Statului Major britanic: Rusia răspândeşte informaţii false despre vaccinurile globale în scopul promovării propriilor politici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Şeful Statului major al Marii Britanii, generalul Nick Carter, a avertizat într-un discurs ţinut la un eveniment al think tankului Policy Rxchange că Rusia răspândeşte dezinformare privind vaccinurile globale pentru COVID-19 ca parte a „războiului său politic” dus pentru destabilizarea vestului, relatează The Guardian.

Generalul Nick Carter a denunţat „manipularea mediului de informaţii” a „rivalilor autocraţi” Rusia şi China în scopul intereselor lor strategice, aceştia exploatând criza pandemiei COVID-19 inclusiv pentru promovarea propriilor vaccinuri.

Rusia, care vrea să promoveze „politici pro-ruse de vaccinare”, se foloseşte de „narative ale dezinformării” pentru a pătrunde în grupurile antivacciniste de pe reţelele sociale, a spus acesta care a dat exemplul unei campanii de dezinformare condusă din Ucraina şi dezvăluită de cercetători australieni.

În luna iulie, un comunicat de presă fals a fost distribuit pe siteurile din regiunea pro-rusă Luhansk din sud- estul Ucrainei: SUA au efectuat studii clinice pe voluntari Ucrainei şi o parte din ei au murit. Informaţia s-a răspândit de aici pe site-uri străine, ajungând inclusiv la un grup Facebook proeminent de anti-vaccinişti din Australia.

Carter, care l-a avut alături pe ministrul apărării Ben Wallace, a spus că acesta un exemplu de „autoritarism digital” alături de alte strategii similare prin atacuri cibernetice şi că o abordare similară are şi China care se îndreaptă spre un viitor de „supraveghere în masă”.

Marea Britanie îţi revizuieşte strategia de apărare şi politică externă, ceea ce reflectă angajarea într-un coflict la nivel digital cu rivalii din China şi Rusia.

Armata britanică are deja o unitate de suprimare a propagandei şi dezinformării, şi anume Brigada 77, dar nivelul operaţiunilor nu este unul care să fie declarat public. Carter a oferit totuşi unele indicii ăn acest sens.

Surse militare britanice de grad superior au declarat că războiul informaţional britanic va fi amplificat nu neapărat prin mai multe resurse financiare, ci va presupune în special un schimb de informaţii mai apropiat cu o seamă de aliaţi.

Carter a argumentat că ţări ca Rusia şi China folosesc instrumente militare şi non-militare şi „scopul lor este să câştige fără să meargă la război: să-şi atingă obiectivele prin înfrângerea voinţei noastre, recurgând la atacuri sub pragul care ar suscita o reacţie de război”.

Carter a prezentat o doctrină numită concept Integrat de operare ce presupune necesitatea de a „concura sub pragul de război pentru a descuraja războiul” şi astfel încât adversarii să fie împiedicaţi să-şi atingă obiectivele prin strategiile faptului împlinit”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite