Şeful serviciului de spionaj al Ucrainei anunţă destructurarea unui comando GRU

Şeful serviciului de spionaj al Ucrainei anunţă destructurarea unui comando GRU

Şeful SBU Vasili Hriţak anunţând arestarea unui grup de sabotori GRU FOTO EPA-EFE

Şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasili Hriţak, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă la Kiev, destructurarea unui comando al GRU, agenţia de spionaj a Statului Major al Armatei Ruse, care pregătea asasinarea unui spion militar ucrainean.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit lui Vasili Hriţak, SBU a arestat opt agenţi GRU însărcinaţi cu lichidarea unui spion militar ucrainean. Ultima operaţiune de arestare vizând acest comando, constituit din şase ucraineni şi doi ruşi, a avut loc miercuri dimineaţă, transmite agenţia de presă Ukrinform, citându-l pe şeful SBU.

„Persoanele reţinute au fost implicate într-o tentativă de asasinare a unui angajat al Serviciului de Informaţii de pe lângă Ministerul Apărării, la Kiev, în (4, n. red.) aprilie“, a explicat procurorul Anatoli Matios.

Potrivit lui Anatoli Matios, acest grup a plantat o bombă sub maşina ţintei, dar dispozitivul a explodat prea devreme, rănindu-l grav pe unul dintre acuzaţi. SBU a difuzat o înregistrare video cu acest incident.

GRU încă nu a reacţionat în legătură cu acest anunţ, în timp ce un oficial ucrainean susţine, într-o intervenţie pentru RBC-Ucraina, că respectivul comando este responsabil de uciderea mai multor agenţi SBU.

Relaţiile ruso-ucrainene s-au tensionat brusc odată cu înlăturarea de la putere, în februarie 2014, a preşedintele ucrainean prorus Viktor Ianukovici. După acest episod, produs pe fondul unor manifestaţii pro-occidentale în Ucraina, Rusia a anexat Crimeea şi a susţinut rebeliunea separatistă prorusă din regiunile Lugansk şi Doneţk.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: