Şeful Pentagonului, categoric în privinţa Rusiei: Nu se poate opune aderării Ucrainei la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lloyd Austin FOTO EPA-EFE
Lloyd Austin FOTO EPA-EFE

Nicio ţară străină nu are drept de veto asupra aspiraţiei Ucrainei de a se alătura NATO, a declarat marţi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în cursul unei vizite la Kiev.

„Ucraina, aşa cum m-aţi auzit spunând mai devreme, are dreptul de a-şi decide propria politică externă viitoare şi ne aşteptăm ca ea să poată să o facă fără nicio ingerinţă din exterior”, a subliniat Austin răspunzând la o întrebare despre eventuale obiecţii din partea Rusiei în ceea ce priveşte aderarea ţării vecine la NATO.

Austin a reafirmat totodată că Rusia este cea care a început războiul din estul Ucrainei şi pune piedici pentru încheierea păcii.

„Haideţi să spunem lucrurilor pe nume: Rusia este cea care a început acest război şi Rusia este obstacolul care împiedică o soluţionare paşnică. Ei (ruşii, n. red.) sunt cei care au început să încalce integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei”, a declarat şeful Pentagonului, citat de Interfax-Ukraine.

Austin a dat asigurări că SUA vor continua să ofere sprijin Ucrainei în faţa ameninţării ruse. „Vom face tot posibilul pentru a susţine Ucraina, ca ea să-şi dezvolte capacitatea de apărare a integrităţii teritoriale şi inviolabilitatea”, a spus secretarul american al Apărării.

Şeful Pentagonului a mai dat asigurări că SUA vor susţine în continuare consolidarea securităţii în regiunea Mării Negre: „Această regiune este foarte importantă pentru noi şi vom continua sprijinul acordat partenerilor noştri pentru a asigura securitatea în această regiune” şi pentru a „contracara acţiunile destabilizatoare ale Rusiei”.

„Noi am sprijinit Ucraina împreună cu Georgia, România, Bulgaria”, a insistat Lloyd Austin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite