Şeful Ministerului de Externe german susţine că Rusia a blocat canalele de dialog cu Europa şi NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Annalena Baerbock a declarat că ultima formă de dialog, care a rămas în faţa OSCE, a fost distrusă de partea rusă.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că între Rusia şi Europa şi NATO canalele de dialog au încetat să mai existe la iniţiativa Moscovei. Ea şi-a subliniat poziţia duminică la o conferinţă de presă la Berlin, în urma unei întâlniri informale a şefilor departamentelor de afaceri externe ale ţărilor - membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

„Ar trebui să existe întotdeauna un dialog”, a spus ministrul. „Dar noi am declarat că ultima formă de dialog pe care am avut-o în faţa OSCE a fost distrusă de partea rusă”, a spus ea.

Burbock a spus că au existat diverse încercări de rezolvare paşnică a conflictului cu Federaţia Rusă.

Potrivit versiunii sale, „Autorităţile ruse au arătat clar că Actul fondator Rusia-NATO nu mai contează”. „Trebuie să ţinem cont de faptul că acest act a fost încheiat unilateral de Rusia, nu de NATO”, a insistat ministrul de externe. În acest sens, potrivit lui Burbock, alianţa este nevoită să ţină cont de acest lucru în conceptul său strategic, întărind flancul estic.

Actul fondator Rusia-NATO, semnat în 1997, în special, prevede că ambele părţi încetează să se mai considere adversari şi refuză să desfăşoare forţe militare semnificative în apropierea graniţelor străine. În decembrie 2021, Federaţia Rusă a trimis propuneri privind garanţiile de securitate către Statele Unite şi NATO, care includeau cereri de a fixa legal refuzul alianţei de a se extinde în continuare spre est, precum şi de a-şi returna infrastructura militară la graniţele din 1997. La sfârşitul lunii ianuarie, Washingtonul şi Bruxelles-ul au predat Moscovei răspunsurile lor scrise, din care rezultă că Occidentul nu a făcut concesii de principiu pentru Rusia.

Pe 24 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat începerea invaziei în Ucraina, ca răspuns la cererea de ajutor a liderilor republicilor Donbass. După aceea, SUA, UE, Marea Britanie, precum şi o serie de alte state au impus sancţiuni anti-ruse la scară largă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite