Şeful echipei juridice a guvernului britanic demisionează din cauza neînţelegerilor privind acordul retragerii Marii Britanii din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful echipei juridice a Guvernului lui Boris Johnson, Jonathan Jones, a demisionat în urma dezvăluirii unor informaţii potrivit cărora premierul ar vrea să nu aplice anumite dispoziţii ale Tratatului ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) adoptat în ianuarie, dezvăluie Financial Times.

 Divorţul agitat al Marii Britanii de UE a intrat luni într-o npuă fază de turbulenţe, după ce Londra a anunţat că tratatul ar putea fi pus cel puţin parţial în discuţie, în cazul în care nu se ajunge la un acord de liber-schimb până la jumătatea lui octombrie.

Pe de altă parte, Boris Johnson urmează să transmită marţi UE că acordul Brexitului este ”contradictoriu” în privinţa Irlandei de Nord, potrivit The Telegraph.

Premierul britanic conservator consideră că acordului divorţului pe care l-a încheiat cu Bruxellesul este ambiguu din punct de vedere juridic şi că ar izola Irlanda de Nord de restul Regatului Unit - un lucru neprevăzut atunci când l-a semnat, potrivit ziarului conservator.

Guvernul de la Londra a confirmat luni intenţia sa de a modifica prin lege compromisurile la care a ajuns în ianuarie cu Uniunea Europeană în legătură cu Irlanda de Nord, în cadrul Brexitului, în pofida avertismentelor recente lansate de europeni, transmite AFP.

''Vom lua măsuri limitate şi rezonabile pentru a clarifica elemente specifice ale protocolului privind Irlanda de Nord în dreptul intern, pentru a elimina orice ambiguitate şi pentru a garanta că guvernul este totuşi în măsură să-şi respecte angajamentele faţă de poporul Irlandei de Nord'', a declarat un purtător de cuvânt al executivului britanic.

În virtutea protocolului privind Irlanda de Nord, această provincie britanică ar trebui să urmeze unele dintre regulile UE după perioada de tranziţie post-Brexit - care se încheie la 31 decembrie 2020 - pentru a garanta absenţa frontierei fizice şi pentru a evita resurgenţa tensiunilor în această regiune, însângerată de trei decenii de 'tulburări'.

A opta rundă de negocieri dintre UE şi Regatul Unit are loc în această săptămână; tratativele vor continua până pe 2 octombrie, înaintea unui summit în care liderii statelor membre UE speră să valideze un acord cu Londra.

Principalele divergenţe se referă la solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de liber schimb fără cote şi taxe vamale Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar pentru a evita o posibilă concurenţă neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană, şi dosarul pescuitului.

Bruxellesul doreşte un acord extins care să includă norme ale UE privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra ar vrea doar un acord clasic de comerţ liber.

Premierul britanic Boris Johnson a respins posibilitatea unei prelungiri a perioadei de tranziţie post-Brexit, care se încheie pe 31 decembrie, Regatul Unit continuând să aplice până atunci regulile UE. Dacă până la finalul acestei perioade nu se va încheia un acord, relaţiile economice dintre UE şi Regatul Unit vor fi supuse exclusiv regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Irlanda avertizează Regatul Unit să nu ''submineze fundamental'' negocierile 

Şeful diplomaţiei irlandeze, Simon Coveney, a afirmat luni că ţara sa nu ar trebui să reacţioneze exagerat la informaţiile conform cărora Regatul Unit ar putea încerca să submineze acordul de retragere din Uniunea Europeană, dar a avertizat că o astfel de decizie ar constitui o încălcare foarte gravă a încrederii şi ar submina în mod fundamental discuţiile în desfăşurare, transmite Reuters.

Guvernul de la Londra a confirmat luni intenţia sa de a modifica prin lege compromisurile la care a ajuns în ianuarie cu Uniunea Europeană în legătură cu Irlanda de Nord, în cadrul Brexitului, în pofida avertismentelor recente lansate de europeni. În virtutea protocolului privind Irlanda de Nord, această provincie britanică ar trebui să urmeze unele dintre regulile UE după perioada de tranziţie post-Brexit - care se încheie la 31 decembrie 2020 - pentru a garanta absenţa frontierei fizice şi pentru a evita resurgenţa tensiunilor în această regiune, însângerată de trei decenii de 'tulburări'.

''Este vorba de jocuri de culise politice sau într-adevăr de o parte de legislaţie care va apărea în această săptămână, ceea ce ar fi contrar acordului de retragere. Va trebui să aşteptăm şi să vedem'', a declarat Coveney la postul de radio şi televiziune public irlandez RTE.

Franţa avertizează Londra cu privire la pericolul redeschiderii acordului de retragere

Franţa a avertizat luni Regatul Unit cu privire la orice redeschidere a acordului privind ieşirea din Uniunea Europeană, subliniind că un asemenea scenariu ar afecta negocierile asupra viitoarei relaţii dintre blocul comunitar şi Londra, transmite AFP.

''Uniunea Europeană aminteşte periodic legătura între o bună punere în aplicare a prevederilor acordului de retragere şi negocierea viitorului parteneriat între Regatul Unit şi Uniune: aceasta este o chestiune de încredere între părţi şi de respectare a angajamentelor luate'', a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei franceze, Agnes von der Mühll.

''Dacă această încredere este repusă în discuţie, negocierile asupra relaţiilor viitoare vor fi astfel afectate'', a adăugat ea în conferinţa de presă online cotidiană a MAE francez.

Un Brexit haotic ar fi un dezastru pentru Regatul Unit şi pentru cetăţenii săi, a declarat marţi ministrul de finanţe german Olaf Scholz pentru Reuters, adăugând că cele mai recente semnale dinspre Londra ''nu dau mari speranţe pentru ajungerea la un acord''.

''Un lucru este clar: un Brexit haotic nu ar fi bun pentru Europa, ar fi un dezastru real pentru Regatul Unit şi cetăţenii săi'', a spus Scholz într-un interviu acordat agenţiei de presă britanice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite