Şeful diplomaţiei slovace: Ungaria a renunţat la planul de a cumpăra terenuri agricole în ţările vecine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Guvernul Ungariei a renunţat la planul de a cumpăra terenuri agricole în ţările vecine, relatează Euractiv, citându-l pe ministrul de Externe al Slovaciei, Ivan Korčok.

Guvernul condus de ultraconservatorul Viktor Orbán intenţiona să creeze un fond de 400 de milioane de euro până la 15 noiembrie pentru fermierii maghiari dornici să cumpere terenuri agricole în ţările vecine. Conform calculelor făcute de slovaci, dacă aceşti bani ar fi fost împărţiţi în mod egal pentru toate ţările vecine Ungariei, atunci fermierii maghiari ai fi putut achiziţiona 9.000 de hectare de terenuri agricole în sudul Slovaciei.

Guvernul slovac a criticat vehement acest plan al Budapestei şi s-a angajat să schimbe legislaţia privind vânzarea terenurilor agricole pentru a nu permite acţiuni de acest tip. Totodată, şeful diplomaţiei slovace Ivan Korčok i-a cerut omologului său ungar Péter Szijjártó ca ţara sa să renunţe la plan.

„Vreau să înţeleg de ce se cheltuiesc bani publici pentru acest lucru”, a declarat Korčok.

În cele din urmă, spune ministrul slovac, premierul Viktor Orbán l-a informat printr-o scrisoare oficială pe omologul său de la Bratislava Eduard Heger că va anula planul cu privire la furnizarea de fonduri pentru achiziţionarea de terenuri agricole în ţările vecine.

Ivan Korčok a salutat decizia. Totuşi, şeful diplomaţiei slovace mai are nedumeriri. „Cred că în viitorul apropiat va trebui să primim nişte răspunsuri din partea Ministerului de Externe al Ungariei la întrebările legate de achiziţiile de bunuri imobiliare şi despre programele desfăşurate de Guvernul ungar în Slovacia în domeniul educaţiei şi în sprijinul pentru afaceri”, a declarat Korčok.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite