Recţia Moscovei după ce şeful diplomaţiei ruse a fost nevoit să-şi amâne vizita în Serbia după ce Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru şi-au închis spaţiul aerian pentru avionul lui Lavrov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov

Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru şi-au închis spaţiul aerian pentru aeronava ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, informează publicaţia sârbă „Večernje Novosti”. Ministrul rus de Externe urma să sosească în Serbia luni, înainte de a pleca spre Turcia.

Astfel, conform informaţiilor sale, vizita ministrului rus în Serbia, programată pentru 6-7 iunie, „se află sub un mare semn de întrebare”, „dar Belgradul nu are nicio vină pentru asta”. Administraţia preşedintelui sârb, Aleksandar Vučić, nu comentează, în prezent, situaţia. Serviciul de presă al preşedintelui a declarat, duminică, că, luni la ora 10:00 este planificată o întâlnire cu ambasadorul Rusiei la Belgrad, Aleksandr-Boţan Harcenko. 

Vineri, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a informat că şeful diplomaţiei ruse va efectua o vizită în Serbia în perioada 6-7 iunie, în cadrul acesteia fiind planificate o întâlnire cu preşedintele acestei ţări şi convorbiri cu ministrul sârb de externe şi cu preşedintele Adunării Naţionale (Parlamentul unicameral al Serbiei).

Potrivit diplomatului rus, se aşteaptă ca părţile să discute în profunzime o serie de probleme de cooperare politică şi economică bilaterală, să efectueze un schimb de opinii cu privire la situaţia din regiunea balcanică şi, de asemenea, să analizeze o serie de probleme internaţionale.

Moscova a acuzat Occidentul pentru că Lavrov a fost silit să îşi anuleze vizita. Purtătoarea de cuvânt a ministeului rus de externe, Maria Zaharova, a numit mişcarea drept ”un nou canal de comunicare închis”, transmit agenţiile de presă ruseşti.

“Diplomaţia noastră nu stăpâneşte încă teleportarea”, a comentat şi un înalt oficial rus din minister, citat de Interfax.

Decizia Bulgariei, Macedoniei de Nord şi Muntenegrului vine ca urmare a interdicţiei cu privire la folosirea spaţiului aerian din cauza ofensivei militare a Rusiei în Ucraina.

Serbia este în continuare o ţară prietenă cu Rusia, astfel că nu s-a alăturat sancţiunilor decise de Uniunea Europeană şi Marea Britanie pentru ruşi.

UE şi britanicii au închis spaţiul lor aerian pentru avioanele ruseşti, inclusiv pentru avioanele private ale oligarhilor.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a acuzat sâmbătă Occidentul că desfăşoară o "politică criminală" în Balcani - îndeosebi în Bosnia-Herţegovina (BiH) şi Kosovo -, înaintea unei vizite în Serbia pe care urmează să o desfăşoare marţi, transmite EFE.

"Este vorba într-adevăr de o politică criminală în Balcani", a susţinut Lavrov, în cadrul unui interviu de 40 de minute acordat RTRS, televiziunea publică din Republica Srpska, una dintre cele două entităţi care compun Federaţia Bosniei şi Herţegovinei.

Lavrov urma să se întâlnească pe 7 iunie la Belgrad cu înalţi reprezentanţi ai guvernului şi preşedinţiei Serbiei, precum şi cu liderul secesionist sârbo-bosniac Milorad Dodik.

În opinia lui Lavrov, Occidentul vrea să interzică popoarelor din Bosnia-Herţegovina "cultura, tradiţia şi moştenirea lor". Totodată, şeful diplomaţiei ruse consideră ilegitimă numirea înaltului reprezentant al ONU pentru această ţară, Christian Schmidt.

Lavrov a susţinut că numirea lui Schmidt s-a făcut "fără ca nimeni să întrebe Rusia, fără consimţământul celor trei popoare constitutive bosniace şi fără confirmarea Consiliului de Securitate al ONU".

"Occidentul vrea să transforme Bosnia-Herţegovina într-o bază pentru extinderea NATO în Balcani", a spus el.

De la sfârşitul războiului intercomunitar în care şi-au pierdut viaţa circa 100.000 de persoane între 1992 şi 1995, BiH a fost împărţită în două entităţi, Republica Srpska (RS) şi o federaţie croato-musulmană, unite de un guvern central slab.

Blocajul politic a împiedicat începerea reformelor necesare pentru apropierea ţării de Uniunea Europeană, în timp ce autorităţile sârbo-bosniace au anunţat că vor bloca orice fel de apropiere de NATO, lucru dorit de musulmani şi croaţi.

După părerea lui Lavrov, singurul care respectă acordul de pace de la Dayton este liderul sârbo-bosniac Milorad Dodik, criticat de Occident pentru planurile sale secesioniste.

Totodată, Lavrov a mai susţinut că Uniunea Europeană incită Kosovo să nu respecte acordul de normalizare cu Belgradul, încheiat în 2013 sub patronajul UE, "aşa cum a incitat Kievul să nu respecte acordurile de la Minsk din 2015". Lavrov a insistat că Rusia "va sprijini în mod absolut" abordările Serbiei şi ale poporului său în ceea ce priveşte Kosovo.

Serbia, care şi-a exprimat dorinţa de a adera la Uniunea Europeană, este singura ţară europeană care nu s-a alăturat sancţiunilor împotriva Rusiei ca urmare a invaziei declanşate de această ţară în Ucraina şi este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei pe Bătrânul Continent.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite