UPDATE Şeful diplomaţiei olandeze a demisionat după ce a recunoscut că a minţit în legătură cu o întrevedere cu Vladimir Putin

UPDATE Şeful diplomaţiei olandeze a demisionat după ce a recunoscut că a minţit în legătură cu o întrevedere cu Vladimir Putin

Halbe Zijlstra, ministrul olandez de Externe

Ministrul olandez de Externe, Halbe Zijlstra, şi-a prezentat marţi demisia, un gest ce vine la numai o zi după ce a recunoscut că a minţit atunci când a afirmat că a luat parte, în 2006, la o întâlnire în care preşedintele rus, Vladimir Putin, ar fi făcut referire la planurile sale privind o „Rusie Mare“, care să cuprindă Belarusul, Ucraina, ţările baltice şi Kazahstanul.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 18.38 Halbe Zijlstra a precizat că a decis să se retragă din funcţie întrucât credibilitatea sa a fost atât de afectată de acest scandal, încât nu poate rămâne în funcţia de şef al diplomaţiei olandeze, relatează agenţiile internaţionale de presă.
 
- Ştirea iniţială -
 
Ministrul Afacerilor Externe al Olandei, Halbe Zijlstra, a recunoscut într-un interviu oferit publicaţiei Volkskrant că a minţit atunci când a spus că a fost prezent  în anul 2006 la o întâlnire cu preşedintele rus, Vladimir Putin, la vila prezidenţială, unde liderul rus ar fi spus că Rusia ar pretinde la teritoriile altor state.
 
Potrivit publicaţiei olandeze, Zijlstra ar fi declarat de mai multe ori că a auzit personal cum Vladimir Putin ar fi spus că Belarus, Ucraina, ţările baltice şi Kazahstan sunt parte a unei „Rusii Mari", în timpul unei întrevederi la vila prezidenţială în anul 2006.
 
În interviul publicat luni, Zijlstra a recunoscut că a minţit că a fost prezent la vilă şi că ar fi auzit personal astfel de declaraţii. Restul poveştii, potrivit ministrului, reprezintă un adevăr pur.
 
"E o istorie geopolitică foarte importantă. Eu am rescris această istorie, asumându-mi-o, pentru a mă convinge că această informaţie nu va afecta o persoană care a fost prezent acolo, pentru că acest lucru ar putea avea consecinţe negative pentru el şi compania lui", a declarat ministrul olandez. Oficialul a mai spus că l-a informat acum câteva săptămâni pe prim-ministrul regatului, Mark Rutte, despre acest incident.
 
Premierul Mark Rutte a spus că decizia şefului diplomaţiei olandeze este una "iraţională", însă a subliniat că Zijlstra va rămâne în funcţie.
 
„Nu e vorba de un fake news, pentru că a vrut să protejeze sursa informaţiei. Eu cred că este demn de încredere, iar conţinutul acestei istorii nu este pus la îndoială", citează declaraţiile lui Rutte corporaţia de radio şi televiziune a Olandei.
 
Zijlstra se va afla astăzi, la Moscova unde se va întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov. 
 
citeste totul despre: