Şeful diplomaţiei olandeze este pus la zid din cauza unor declaraţii controversate despre societăţile multiculturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul olandez de Externe Stef Blok FOTO EPA-EFE
Ministrul olandez de Externe Stef Blok FOTO EPA-EFE

Ministrul olandez de Externe Stef Blok a devenit ţinta unor critici dure după ce a făcut declaraţii controversate despre societăţile multiculturale, fapt ce ar putea să-l coste funcţia, relatează AFP.

Într-o reuniune privată desfăşurată săptămâna trecută, Stef Blok a vorbit în termeni nepoliticoşi despre Surinam, o fostă colonie a Olandei din America de Sud. În opinia sa, Surinamul este un „stat eşuat“, care „are serios de-a face cu diviziunea etnică“. Referindu-se apoi la ţările multietnice şi multiculturale, el a afirmat că nu poate numi una dintre ele care ar avea parte de linişte. Mai mult, el a spus că populaţiile îndepărtate geografic sau etnic sunt predispuse genetic să aibă dificultăţi de înţelegere între ele.

Aceste declaraţii au fost difuzate în cadrul emisiunii Zembla şi au stârnit critici imediat atât din partea opoziţiei, cât şi din rândul coaliţiei guvernamentale conduse de liberalul Mark Rutte.

Partidul social-liberal D66, membru al coaliţiei guvernamentale, a anunţat, prin vocea deputatului Kees Verhoeven, că „aşteaptă o explicaţie din partea ministrului pe marginea declaraţiilor sale de neînţeles“.

Opoziţia, în schimb, a cerut joi întreruperea vacanţei parlamentare de vară în scopul examinării cât mai repede cu putinţă a acestui dosar.

Calificând cuvintele lui Blok ca fiind „total inadecvate“, laburista Lilianne Ploumen a cerut o dezbatere cu premierul în cursul săptămânii viitoare. „Acest caz nu poate aştepta sfârşitul verii“, a declarat ea, citată de postul de televiziune NOS.

„Această dezbatere este o ocazie de a arăta că ministrul înţelege că declaraţiile sale sunt contrare valorilor fundamentale ale societăţii olandeze“, a apreciat la rândul său Kees Verhoeven, citat de agenţia de presă ANP.

Stef Blok, un ministru liberal, a prezentat scuze pentru declaraţiile sale într-o scrisoare trimisă Parlamentului. „Regret că am ofensat (persoane, n. red.)“, a scris el.

În Surinam, Guvernul local şi-a exprimat furia printr-o scrisoare de protest, denunţând o serie de declaraţii „destabilizatoare şi denigratoare“, notează ANP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite