UPDATE Şeful diplomaţiei europene: Ţările UE vor trimite „avioane de luptă” în Ucraina. Avertismentul Kremlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Ţările UE vor trimite „avioane de luptă” în Ucraina, la cererea Kievului, pentru a o ajuta să contracareze atacul aerian şi terestru al Rusiei, a declarat duminică şeful diplomaţiei externe a blocului comunitar, Josep Borrell.

„Vom furniza chiar şi avioane de luptă. Nu vorbim doar de muniţie. Oferim arme mai importante pentru război", a spus el într-o conferinţă de presă.

Aproximativ 500 de milioane de dolari în asistenţă vor fi acordate Ucrainei de către UE, a spus Borrell.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a transmis UE că „au nevoie de genul de avioane de luptă pe care armata ucraineană este capabilă să le opereze... unele state membre au astfel de avioane”, a spus Borrell.

SUA au aprobat rachete antiaeriene Stinger pentru livrarea în Ucraina, Germania promiţând, de asemenea, 500 din propriile rachete Stinger şi alte arme.

România şi Polonia sunt ţările UE cu cel mai mare stoc de avioane de producţie sovietică (MIG-uri).

România mai operează astăzi între 24 şi 30 de MIG 21 modernizate şi interoperabile NATO, din peste 100 care au primit astfel de îmbunătăţiri în anii 90.

Totuşi, forţele armate ale Ucrainei operează aparate MIG-29, la care România a renunţat. 23 de astfel de aparate operaţionale se află însă în serviciul forţelor aeriene poloneze.

Avertismentul Kremlinului

Kremlinul a acuzat Uniunea Europeană de comportament ostil faţă de Rusia, declarând că livrările de arme către Ucraina sunt periculoase şi destabilizatoare şi a demonstrat că Rusia a avut dreptate în eforturile de a-şi demilitariza vecinul, scrie The Guardian

Vestul a intensificat livrările de arme către Ucraina pentru a o ajuta să se apere împotriva unei invazii ruse pe care Moscova o numeşte „operaţiune militară specială” menită să protejeze civilii, a raportat Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze numărul victimelor pe care le-au suferit forţele ruse sau să detalieze instrucţiunile preşedintelui Vladimir Putin din weekend ca forţele de descurajare nucleară ale Rusiei să fie plasate într-un „regim special”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite