Şeful diplomaţiei britanice: Rusia este „în opoziţie directă“ cu Occidentul

Şeful diplomaţiei britanice: Rusia este „în opoziţie directă“ cu Occidentul

Boris Johnson (stânga) şi Serghei Lavrov Foto: EPA

Liderii ruşi şi-au poziţionat ţara în „opoziţie directă cu Occidentul“, provocând îngrijorări că relaţiile dintre cele două părţi sunt la cel mai ostil nivel de la sfârşitul Războiului Rece, a declarat vineri la Moscova ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, transmite dpa.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Relaţiile noastre cu Rusia nu pot fi «ca de obicei» dacă Rusia continuă să încerce să destabilizeze statele europene, inclusiv Ucraina“, a afirmat şeful diplomaţiei britanice înainte de a se întâlni cu omologul său rus, Serghei Lavrov.
 
„Totuşi, este vital pentru securitatea internaţională să vorbim unii cu alţii, întrucât consecinţele unei erori de comunicare sunt grave“, a mai spus Boris Johnson, a cărui vizită la Moscova este prima a unui ministru britanic în capitala Rusiei în ultimii cinci ani.
 
„Kremlinul a poziţionat Rusia în opoziţie directă cu Occidentul, însă lucrurile nu trebuie să fie în acest fel“, a continuat Johnson.
 
De cealaltă parte, Serghei Lavrov a declarat, înainte de întâlnirea cu omologul său britanic, că relaţiile bilaterale „sunt la un nivel foarte redus, însă nu din cauza noastră“, notează Europe Online.
 
„Suntem parteneri în Consiliul de Securitate al ONU şi în G20, şi, pur şi simplu, trebuie să cooperăm în ciuda poziţiilor diferite în legătură cu o serie de probleme“, a afirmat ministrul de Externe de la Moscova.
 
Conform presei britanice, Boris Johnson a declarat înainte de sosirea la Moscova că Londra ar putea să riposteze dacă Rusia continuă să lanseze atacuri cibernetice împotriva Marii Britanii.
 
Premierul britanic, Theresa May, a acuzat luna trecută Rusia că ar fi lansat „o campanie susţinută de spionaj cibernetic“.
citeste totul despre: