Şeful diplomaţiei americane avertizează Ungaria în privinţa relaţiilor sale cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul de stat american, Mike Pompeo
Secretarul de stat american, Mike Pompeo

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a îndemnat Ungaria luni, la Budapesta, să nu lase Moscova ”să adâncească disensiunile” între occidentali, în contextul în care această ţară membră NATO este considerată tot mai ”permeabilă” intereselor ruse şi chineze, relatează AFP.

Statele Unite au fost prea mult timp absente din Europa Centrală, iar "rivalii" au umplut acest gol, a afirmat Mike Pompeo, secretarul american de Stat, aflat în vizită la Budapesta, adăugând că ţările aliate occidentale nu trebuie să permită Rusiei să provoace o ruptură între prietenii din NATO

 "De prea mult timp, SUA au fost absente din regiune. Acest lucru nu este acceptabil. Rivalii noştri au umplut acest gol", a declarat oficialul american într-o conferinţă de presă comună cu omologul său maghiar, Peter Szijjarto, informează agenţia de ştiri Dpa.

Vizita lui Pompeo la Budapesta are loc în contextul erodării relaţiilor între cele două state membre NATO ca urmare a relaţiilor strânse ale premierului maghiar Viktor Orban cu Rusia şi China.

”Ruşii şi chinezii au sfârşit ptin a obţine tot mai multă influenţă aici, or ei nu împărtăşesc în vreun fel idealurile americane care ne sunt atât de dragi”, a declarat el pentru presă, înaintea unei întâlniri cu premierul Viktor Orban, în prima zi a unui miniturneu în Europa Centrală.

”Noi nu putem să-l lăsăm (pe preşedintele rus Vladimir) Putin să adâncească disensiuni între prieteni în NATO”, a adăugat şeful diplomaţiei americane.

 Washingtonul este îngrijorat de tendinţa orientală a diplomaţiei ungare, foarte activă de câţiva ani în dezvoltarea relaţiilor sale politice şi economice cu Moscova şi Beijingul.


Ministrul ungar de Externe insistă pe subiectul extracţiei de gaze naturale din Marea Neagră

Pentru a doua oară în mai puţin de o săptămână, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului, Peter Szijjarto, a cerut unui înalt oficial american să faciliteze o decizie finală a grupului energetic ExxonMobil pentru a produce gaze naturale în Marea Neagră, informează MTI.

În apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, companiile ExxonMobil şi OMV Petrom explorează împreună blocul Neptun, unde primele estimări arată existenţa unor zăcăminte de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi.

Luni seara, la finalul unei întâlniri care a avut loc la Budapesta cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, oficialul ungar a declarat că i-a cerut lui Pompeo să îndemne ExxonMobil să ia o decizie finală de investiţii în cel mai scurt timp posibil pentru a extrage gaze naturale în Marea Neagră, ceea ce ar permite Ungariei să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale.

Potrivit lui Peter Szijjarto, criticile aduse Ungariei pentru legăturile cu Rusia sunt o dovadă de ipocrizie. Acesta a adăugat că nu companiile energetice din Ungaria sau Europa Centrală cooperează cu Gazprom pentru a construi gazoducte.

"Am făcut tot ce putem pentru a cumpăra gaze naturale din alte surse", a spus Szijjarto, adăugând încă să procesul de diversificare depinde de ţările aliate. "Aşteptăm pentru ca aliaţii noştri să ia o decizie astfel încât şi noi să putem cumpăra gaze naturale via o altă rută", a adăugat oficialul ungar.

Miercurea trecută, Peter Szijjarto s-a întâlnit la Washington cu secretarul american pentru energie Rick Perry, ocazie cu care Szijjarto i-a cerut oficialului american să intervină pe lângă ExxonMobil, pentru ca grupul petrolier american să demareze, împreună cu partenerul austriac OMV, producţia de gaze offshore în România.

"Este în interesul strategic al Ungariei ca parteneriatul ExxonMobil-OMV să demareze producţia de gaze naturale în Marea Neagră iar gazele extrase să fie disponibile pentru a putea fi cumpărate de Ungaria", a mai spus Peter Szijjarto, precizând că gazele naturale ar putea fi livrate printr-o conductă pe care România a început deja să o construiască şi ar intra în Ungaria printr-un interconector care în prezent este făcut pentru a fi unul bidirecţional.

Cu toate acestea, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom a declarat recent că firma are nevoie de stabilitate fiscală, de o piaţă liberă a gazelor şi de infrastructură pentru a demara proiectul de gaze din Marea Neagră, iar actualul cadru legislativ nu îndeplineşte aceste condiţii. "Proiectul din Marea Neagră este o oportunitate uriaşă pentru OMV Petrom şi pentru România. Marea Neagră are potenţialul de a întări securitatea în aprovizionare, de a aduce venituri suplimentare la buget şi noi locuri de muncă, transformând România într-un jucător-cheie regional în domeniul energetic", a spus Verchere. Ea a arătat că, pentru demararea unui proiect de această anvergură, este necesar să existe un cadru de reglementare, o stabilitate fiscală, o piaţă a gazelor liberalizată şi o infrastructură-cheie.

Viktor Orban l-a primit pe preşedintele rus Vladimir Putin în două rânduri, în 2017, şi pledează în favoarea unei ridicări a sancţiunilor europene impuse Rusiei.

El a semnat, de asemenea, în 2014, un împrumut controversat cu Rusia în vederea finanţării unicei centrale nucleare ungare. Cooperarea între cele două ţări este deosebit de dezvoltată în sectorul energetic, într-un context de dependenţă a Ungariei de hidrocarburi ruse. Mike Pompeo urma să evoca susţinerea lui Orban faţă de un gazoduct ruso-turc - Turkstream.

China se află, de asemenea, în centrul unor eforturi diplomatice ale lui Viktor Orban, care a decretat în 2014 ”deschiderea către Est” a Ungariei. În pofida faptului că Beijingul este încă departe în a se afla între principalii investitori în ţară, şeful Guvernului ungar se felicită din cauza faptului că ”centrul economiei mondiale este pe cale să se răstoarne de la Vest către Est, de la Atlantic către Pacific”.

”RISCURI” LEGATE DE HUAWEI

Mike Pompeo vrea să abordeze un recent acord între Budapesta şi gigantul chinez în domeniul telecomunicaţiilor Huawei în vederea dezvoltării reţelei 5G în Ungaria.

Pe site-ul său de Internet, Huawei, care le provoacă occidentalilor îngrijorări tot mai mari cu privire la eventuale veleităţi de spionaj în favoarea Beijingului, prezintă filiala ungară drept ”un hub pentru Europa”.

”Noi vrem să indicăm împreună cu ei avantajele şi riscurile legate de utilizarea unui asemenea echipament”, a declarat Pompeo.

Aceasta este prima vizită oficială a administraţiei Trump la Guvernul ungar, care se află între puţinii susţinători revendicaţi ai preşedintelui american în cadrul Uniunii Europene (UE) - majoritar foarte critică faţă de asalturile contra multeralismului şi diplomaţiei americane imprevizibile.

În septembrie, premierul naţional-coservator ungar nu a ezitat să-l catalogheze pe Trump drept un ”simbol” al mişcării suveraniste, după discursul anti-”mondialist” al acestuia în Adunarea Generală a ONU.

Această apropiere ideologică a permis o încălzire a relaţiilor între Washington şi Budapesta, în contextul în care, lui Viktor Orban, administraţia Obama i-a reproşat cu regularitate aducerea unor atingeri la adresa libertăţii presei, a justiţiei şi societăţii civile. Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a fost chemat la ordine în mai multe rânduri de către instituţii europene pe aceste teme.

Administraţia Trump nu-i acordă, cu toate acestea, un cec în alb, iar Pompeo s-a întâlnit, la Budapesta, cu organizaţii în domeniul apărării drepturlor luate drept ţintă, în ultimii ani, de către puterea ungară, care le acuză că sunt în favoarea imigraţiei - obsesia şi calul de bătaie a lui Orban.

Premierul populist ungar a pus Statele Unite într-o situaţie stânjenitoare prin faptul că a atacat Universitatea Europei Centrale (CEU), o presigioasă instituţie de drept american fondată la Budapesta de către miliardarul american de origine ungară George Soros.

”Nici afacerea CEU, nici situaţia democraţiei ungare nu ar fi obligat Statele Unite să-şi arate muşchii, însă Rusia şi China sunt altă poveste”, notează site-ul ungar de ştiri index.hu.

Şeful diplomaţiei americane îşi continuă miniturneul în Slovacia, marţi, apoi în Polonia, unde se desfăşoară miercuri şi joi o reuniune consacrată influenţei Iranului în Orientul Mijlociu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite