Şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: „Guvernul de la Bucureşti nu a înţeles ce înseamnă să prezidezi ţările UE“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pus la îndoială capacitatea autorităţilor române de a conduce Uniunea Europeană în timpul celor şase luni de preşedinţie care începe la 1 ianuarie 2019.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că se îndoieşte că guvernul de la Bucureşti înţelege pe deplin ce înseamnă să conducă blocul comunitar timp de şase luni, relatează dpa.

România este “din punct de vedere tehnic foarte bine pregătită” pentru misiunea de şase luni, a declarat Juncker pentru ziarul german Welt am Sonntag, citat de Agerpres. “Dar cred că guvernul de la Bucureşti nu a înţeles pe deplin ce înseamnă să prezidezi ţările UE”, a adăugat el.

“Acţiunea prudentă necesită o disponibilitate de a-i asculta pe alţii şi o disponibilitatea puternică de a-şi subordona interesele altora”, a afirmat Juncker, precizând că unii au îndoieli că situaţia se prezintă astfel în cazul României.

Juncker a spus că disputa politică internă a României înseamnă că ţara ar putea să nu pară o entitate unită pe scena europeană.

"Un front unit este necesar acasă pentru a promova unitatea Europei în timpul preşedinţiei Consiliului", a afirmat preşedintele Comisiei Europene.

Luna trecută, preşedintele român Klaus Iohannis a spus că ţara sa nu este gata să-şi asume preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, reaminteşte dpa, citat[ de agerpres.ro.

El s-a referit la situaţia complicată care a făcut ca cel mai puternic politician din România, liderul Partidului Social Democrat Liviu Dragnea, să nu poată deveni prim-ministru din cauza unei condamnări pentru fraudă electorală.

Viorica Dăncilă, considerată o marionetă a lui Liviu Dragnea, este cea care deţine acest post, scrie dpa.

România a aderat la UE alături de statul vecin Bulgaria în 2007. Ambele ţări au rămas sub monitorizarea Bruxellesului din cauza nerespectării statului de drept şi a corupţiei foarte răspândite, notează agenţia germană de ştiri. 

Din iulie 2018, Consiliul UE a fost condus de Austria, iar de la 1 ianuarie de România. În a doua jumătate a anului 2019, Finlanda va fi preşedinte, urmată de Croaţia şi Germania în 2020.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite