Şeful armatei britanice: Submarinele ruseşti sunt o ameninţare pentru cablurile de date subacvatice, „sistemul informatic real al lumii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Şeful forţelor armate britanice avertizează că activitatea submarinelor ruseşti ameninţă cablurile subacvatice esenţiale pentru sistemele de comunicaţii din întreaga lume, scrie The Guardian.

Amiralul Tony Radakin, fost şef al Marinei Regale, a declarat în primul interviu de presă de la preluarea funcţiei că a avut loc o „creştere fenomenală a activităţii submarine şi subacvatice ruseşti” în ultimii 20 de ani.

El a atras atenţia asupra faptului că cablurile submarine prin care sunt transmise date de internet sunt „sistemul informatic real al lumii”, astfel că orice încercare de a le deteriora ar putea fi considerată un „act de război”.

Moscova ar putea „pune în pericol şi potenţial exploata adevăratul sistem informatic al lumii, şi anume cablurile submarine care fac înconjurul lumii”, întrucât prin ele „circulă toate informaţiile şi traficul din lume. Rusia şi-a crescut capacitatea de a pune în pericol acele cabluri submarine şi, eventual, de a exploata acele cabluri submarine”, a explicat el.

Marina britanică monitorizează activitatea submarinelor ruseşti şi, după coliziunea între nava HMS Northumberland şi un submarin rusesc anul trecut, au apărut speculaţii că Rusia ar cartografia cablurile subacvatice de date.

Radakin a menţionat şi faptul că Marea Britanie trebuie să ţină pasul cu Rusia care a dezvoltat rachete hipersonice, subliniind că arsenalul de rachete este o capabilitate ce constituie o ameninţare, iar Regatul Unit ar trebui să îl aibă.

„Nu le avem şi trebuie să le avem”, a spus el.

Norvegia. Cabluri subacvatice de 9.5 tone, parte dintr-o reţea de senzori a unui Observator Oceanic, au dispărut misterios

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite