Şeful serviciului secret al armatei Ucrainei: Putin este într-o fundătură. Nu poate opri războiul şi nu poate să-l câştige

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kirill Budanov, şeful serviciului de infromaţii al armatei ucrainene
Kirill Budanov, şeful serviciului de infromaţii al armatei ucrainene

Şeful serviciului secret al armatei Ucrainei, Kirill Budanov, a declarat pentru The Wall Street Journal că Putin este într-o fundătură, întrucât acum nu mai poate opri războiul, dar nici să-l câştige. El spune că ţara sa va continua să lupte până când va evacua forţele ruse de pe întreg teritoriul — inclusiv Crimeea şi alte zone  confiscate de Moscova în 2014.

Şeful departamentului de informaţii al Ministerului Apărării, Kirill Budanov, a spus într-un interviu pentru The Wall Street Journal că preşedintele rus Vladimir Putin se află într-o fundătură, deoarece nu putea nici să pună capăt războiului împotriva Ucrainei şi nici să-l câştige.

„Putin este într-o fundătură. Nu poate opri războiul şi nu-l poate câştiga. Nu poate câştiga din motive obiective. Şi pentru a opri acest lucru, trebuie să recunoască că Rusia nu este o putere atât de puternică şi mare. În acelaşi timp, sunt surprins de prostia rusească. Dintre toate opţiunile pe care Putin le-a avut înainte de război, a ales cea mai brutală şi cea mai proastă opţiune. Experţii ruşi l-au avertizat în mod repetat că această opţiune este ultima şi trebuie evaluată cu mare atenţie. Acum vedem rezultatul”, a zis Budanov.

El a subliniat că Ucraina va lupta până când toate trupele ruse vor fi expulzate de pe teritoriul său.

Şeful informaţiilor militare din Ucraina a menţionat că statul are nevoie urgentă de sisteme de rachete cu rază medie şi lungă de acţiune, artilerie de mare calibru şi avioane de lovitură pentru a accelera contraofensiva.

Administraţia Biden a fost reticentă până acum în a aproba cererile ucrainene pentru alte arme cu rază mai lungă de acţiune, cum ar fi sistemul de rachete cu lansare multiplă HIMARS, în parte din cauza îngrijorărilor că transporturile de astfel de arme ar putea determina o escaladare din partea Moscovei. 

Generalul Budanov a respins aceste preocupări. „Portăm un război pe propriul nostru teritoriu. Dacă cineva crede că trebuie să avem restricţii cu privire la folosirea unor tipuri de arme, aş vrea să-i reamintesc că aici Rusia foloseşte absolut toate tipurile de arme pe care le deţine, de la rachete de croazieră lansate de submarine până la bombardiere strategice. Întregul spectru de arme ruseşti a fost folosit aici, cu excepţia armelor nucleare, până acum”, a spus el.

În faza actuală a războiului, după ce Rusia s-a retras de la Kiev şi din alte părţi din nordul Ucrainei pentru a se concentra pe acapararea Donbasului, Moscova a organizat 93 de grupuri tactice de batalion cu aproximativ 141.500 de soldaţi, a estimat generalul Budanov. Aceste cifre includ luptători din aşa-numitele republici populare Doneţk şi Lugansk .

Rusia a înregistrat câştiguri lente, dar constante în Donbas în ultimele zile, în special în apropierea oraşului Popasna din regiunea Lugansk. „Undeva vor reuşi şi undeva vor eşua, dar nu contează deloc pentru că Rusia va pierde în cele din urmă şi Ucraina îşi va recupera toate teritoriile pierdute temporar. O va face cu forţa, exclusiv cu forţa, pentru că nu există altă cale”, a spus el.

Ucraina va lupta până când toate forţele ruse vor fi expulzate

Şeful serviciilor secrete militare al Ucrainei a declarat că ţara sa va continua să lupte până când va evacua forţele ruse de pe întreg teritoriul său — inclusiv Crimeea şi alte zone  confiscate de Moscova în 2014 — şi a cerut livrări de arme grele cu rază mai lungă şi avioane de război de la Occident.

„Nu cunosc graniţe în afară de graniţele din 1991”, a spus generalul-maior Kirill Budanov, referindu-se la anul independenţei Ucrainei faţă de Uniunea Sovietică.

GUR operează cu o reţea mare de agenţi în Rusia şi-l urmăreşte îndeaproape preşedintele Vladimir Putin şi pe alţi înalţi lideri ruşi, a spus generalul Budanov. El a precizat că serviciile secrete americane au împărtăşit informaţii detaliate despre planurile de invazie ale Rusiei cu Kievul înainte de începerea războiului. Şeful spionajului militar ucrainean a precizat că Ucraina are, de asemenea, acces detaliat la vârful stucturilor de decizie de la Moscova prin propriile surse. „Am avut toate planurile lor”, a spus el.

Generalul crede că Rusia are mijloacele necesare pentru a continua lupta cel puţin până la sfârşitul anului, dar războiul este deja o înfrângere strategică pentru Rusia şi liderul ei, Vladimir Putin.

„Putin este într-o fundătură absolută. Nu poate opri războiul şi nu-l poate câştiga. Nu poate câştiga din motive obiective. Şi pentru a-l opri, el trebuie să recunoască că Rusia nu este deloc genul de stat puternic şi mare pe care a vrut să-l înfăţişeze”, a spus generalul Budanov.

„Putin se confruntă cu o ameninţare din interiorul Rusiei odată ce incapacitatea sa de a cuceri Ucraina devine evidentă: Dacă în sfârşit îşi dau seama că ţarul nu este atât de mare şi de puternic pe cât pretinde el, este un pas către distrugerea statalităţii Rusiei de astăzi”.

GUR operează propriile unităţi de luptă şi are operaţiuni speciale, pe lângă colectarea şi analizarea informaţiilor prin spioni şi mijloace electronice. Colaborează îndeaproape cu comunitatea de informaţii din SUA şi cu alţi parteneri care ajută Ucraina să respingă invazia rusă.

Generalul Budanov, în vârstă de 36 de ani, a vorbit cu WSJ din sediul GUR, aşa cum este cunoscută direcţia de informaţii militare a Ucrainei. O carte despre agenţia de informaţii israeliană Mossad, un petic cu litera Z despre care spune că a fost luat de la un soldat rus mort şi o hartă a Insulei Şerpilor, unde Ucraina a atacat în mod repetat poziţii şi nave ruseşti în ultimele săptămâni, au fost printre obiectele de pe biroul lui. Un tablou din spatele lui înfăţişa o bufniţă – un simbol al informaţiilor ucrainene – vânând un liliac, simbolul agenţiei de informaţii militare ruse GRU.

Având aproximativ 40% dintre comandanţii militari şi de informaţii de top ai Rusiei provenind din Ucraina, Moscova nu duce lipsă de expertiză în ceea ce priveşte guvernul, armata şi societatea Ucrainei, a spus generalul Budanov. Şi totuşi, conform rapoartelor GUR, Putin a respins sfatul mai prudent al consilierilor săi atunci când a lansat invazia totală a Ucrainei pe 24 februarie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite