Şefa executivului regiunii Madrid demisionează după ce a fost acuzată că a obţinut fraudulos o diplomă de master

Şefa executivului regiunii Madrid demisionează după ce a fost acuzată că a obţinut fraudulos o diplomă de master

Cristina Cifuentes

Şefa executivului regiunii Madrid, Cristina Cifuentes, şi-a anunţat miercuri demisia, după ce a fost acuzată că a obţinut fraudulos o diplomă de master şi că a furat produse cosmetice dintr-un magazin, în 2011, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
”Toată acţiunea mea, toată viaţa mi-au fost puse în discuţie”, a declarat Cristina Cifuentes, în vârstă de 54 de ani, declarându-se victima unui ”linşaj”, în urma difuzării unei înregistrări video în care apare un agent de securitate care-i cere să deschidă geanta, într-un supermarket. Ea afirmă că este vorba despre un un incident legat de o ”eroare involuntară”, imediat reparată.
 
Cifuentes, care reprezintă Partidul Popular (conservator) al premierului Mariano Rajoy şi ocupa de trei ani postul de preşedinte al regiunii capitalei, a precizat pentru media că a decis să "facă un pas în spate pentru a evita instalarea la putere a stângii la Madrid". 
 
Ea se afla sub ameninţarea unei moţiuni de cenzură a stângii care avea toate şansele să reuşească, în condiţiile în care partidul Ciudadanos (centru-dreapta) a anunţat că-i retrage sprijinul actualului preşedinte regional, or acest sprijin era indispensabil, având în vedere că dreapta guverna în regiune cu o minoritate de 48 de aleşi din 151.
 
Deşi se sperase că va întruchipa înnoirea Partidului Popular, marcat de scandaluri de corupţie, Cristina Cifuentes a ajuns acum o lună în vizorul criticilor după ce a fost acuzată în presă că a obţinut un master în drept public în mod fraudulos. Ea a respins aceste acuzaţii, dar universitatea publică implicată, Rey Juan Carlos, a evocat la rândul ei grave nereguli. În cele din urmă, Cristian Cifuentes a cedat presiunilor şi şi-a retras din CV respectivul master.
 
Partidul Ciudadanos a cerut atunci lansarea unei anchete, iar opoziţia de stânga a anunţat că pregăteşte o moţiune de cenzură.
 
Miercuri dimineaţa a avut loc un nou "atac", ziarul conservator OK Diario publicând înregistrarea video din 2011. Ea a confirmat autenticitatea filmării şi a asigurat că în ziua respectivă luase "în mod involuntar (...) produse în valoare de 40 de euro", denunţând în acelaşi timp "încălcarea tuturor limitelor".
 
Site-ul de ştiri eldiario.es a dezvăluit că preşedinta regiunii şi-a obţinut masteratul la Universitatea publică  Rey Juan Carlos (URJC) falsificându-şi notele la două materii care contau drept jumătate din medie, inclusiv la disertaţie.
 
Alt site de ştiri spaniol, elconfidencial.com a dezvăluit că două dintre cele trei semnături de pe documentul care atestă susţinerea lucrării au fost falsificate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările