Şefa diplomaţiei UE reacţionează de la Bucureşti după anunţul retragerii SUA din INF: „Nu ne dorim ca Europa să redevină un câmp de luptă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Federica Mogherini şi Teodor Melescanu în cadrul unei conferinţe de presă la Bucureşti FOTO EPA-EFE
Federica Mogherini şi Teodor Melescanu în cadrul unei conferinţe de presă la Bucureşti FOTO EPA-EFE

Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe Federica Mogherini s-a pronunţat vineri, la Bucureşti, pentru menţinerea Tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF), subliniind că nu îşi doreşte ca Europa să redevină un câmp de luptă între marile puteri.

„Pentru noi, ca Uniune Europeană, este foarte important să fie respectat Tratatul INF şi astfel să fie respectat cadrul acestuia. Nu ne dorim ca Europa să redevină un câmp de luptă, un loc în care alte mari puteri se confruntă între ele. Asta ţine de istoria îndepărtată, iar Tratatul INF a contribuit la depăşirea acestei situaţii şi UE însăşi a contribuit la depăşirea situaţiilor conflictuale din trecut, la care nu vrem să revenim“, a spus Mogherini, citată de agenţia de presă Mediafax în pagina electronică.

Ministrul român de Externe Teodor Meleşcanu a declarat la rândul său că UE este interesată ca Tratatul INF să funcţioneze, adăugând că problema o constituie Rusia, care dezvoltă arme nucleare.

„UE şi membrii săi nu sunt implicaţi în acest Tratat. Este evident că suntem cu toţii interesaţi să funcţioneze, pentru a reduce riscul de utilizare a armelor nucleare, dar cheia aici este respectarea deplină a dispoziţiilor Tratatului de către părţi. O problemă este legată direct de dezvoltarea acestor arme de către Federaţia Rusă, ceea ce contravine dispoziţiilor Tratatului. Vrem să vedem cum va evolua această situaţie şi părţile să îşi respecte angajamentele asumate“, a spus şeful diplomaţiei române în cadrul unei conferinţe de presă susţinută împreună cu Federica Mogherini.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a anunţat vineri retragerea SUA din Tratatul INF, un acord semnat în 1987 de către preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, şi ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, în vederea interzicerii rachetelor terestre cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

SUA se retrag din tratat la capătul unui termen de 60 de zile dat Moscovei pentru revenirea la respectarea acordului.

Washingtonul şi NATO acuză Moscova că încalcă acest tratat prin racheta Novator 9M729.

Rusia a respins acest termen, apărându-se totodată că respectă INF şi acuzând SUA că nu au ascultat argumentele ei.

Acest tratat se află în centrul controlului armamentului superputerilor după Războiul Rece, iar renunţarea la el ar lansa o nouă cursă a înarmării nucleare, avertizează unii analişti, potrivit news.ro.

NATO i-a transmis vineri Rusiei că mai are şase luni la dispoziţie pentru salvarea INF, exact cât durează procedura retragerii.

Pe de altă parte, Mike Pompeo a declarat că SUA sunt dispuse să continue discuţiile pe subiectul dezarmării nucleare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite