Şedinţă cu scandal în Guvernul Italiei înainte de adoptarea unui decret-lege menit creşterii economice: Ce spun Salvini şi Di Maio despre coaliţia lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palazzo Chigi, reşedinţa premierului Italiei FOTO EPA-EFE
Palazzo Chigi, reşedinţa premierului Italiei FOTO EPA-EFE

Guvernul italian a adoptat miercuri dimineaţă, la capătul unei şedinţe furtunoase, un decret-lege destinat creşterii economice. Divergenţele dintre cei doi parteneri de la guvernare de la Roma sunt însă profunde, scrie Reuters.

Cabinetul de miniştri condus de Giuseppe Conte a aprobat miercuri un aşa-numit decret-lege de „creştere economică“, un document care prevede scutiri de taxe, stimulente pentru investiţii şi proceduri simplificate pentru licitaţiile publice.

Aprobarea acestui document a avut loc însă la capătul unei şedinţe furtunoase, care a scos la iveală divergenţe profunde între cei doi parteneri de la guvernare: Liga lui Matteo Salvini, un partid de extremă-dreapta, şi Mişcarea Cinci Stele (M5S) a lui Luigi Di Maio, o formaţiune antisistem. Miniştrii celor două partide s-au contrat mai ales în privinţa propunerii de reducere a datoriilor municipalităţii Romei, Liga făcând presiuni pentru o reducere mai puţin generoasă decât în forma iniţială a documentului. Ori Roma este condusă de M5S.

Coaliţia formată de Liga şi M5S se află în cel mai dificil moment de la constituirea ei, acum circa un an. Cele două formaţiuni se distanţează tot mai mult una de cealaltă pe fondul campaniei pentru scrutinul europarlamentar, prevăzut să aibă loc în perioada 23-26 mai, dar mai ales din cauza unui scandal de corupţie.

Joia trecută, Armando Siri, subsecretar de stat la Ministerul Transporturilor şi consilier economic al lui Matteo Salvini, a fost pus sub anchetă din cauza unor suspiciuni de primire de mită pentru promovarea intereselor unor firme din domeniul energiilor regenerabile.

Şeful lui Siri, ministrul Danilo Toninelli, membru al M5S, i-a retras responsabilităţile, declanşând critici vehemente din partea Ligii.

Marţi, Salvini a dat însă asigurări că „Guvernul nu este în pericol“.

„Nimeni nu vrea o criză guvernamentală, dar nu voi accepta ca subsecretarul să rămână în funcţie“, a replicat Di Maio.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite