Şase avioane de vânătoare americane F-15 au ajuns în Lituania, în contextul crizei din Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul Apărării din Statele Unite a anunţat, joi, noile sale planuri, după o consultare cu membrii NATO, în legătură cu securizarea zonei de est a Europei în contextul tensiunilor din Crimeea, acolo unde se află zeci de mii de militari ruşi. Şase avioane de vânătoare de tip F-15 au ajuns astfel în cursul zilei de joi în Lituania, informează AFP.

Autorităţile americane au anunţat de curând că vor suplimenta forţele sale aeriene în apropierea frontierelor cu Federaţia Rusă, într-o încercare de a sprijini statele baltice şi Polonia, conform anunţului făcut de şeful Pentagonului, Chuck Hagel. Acesta nu a oferit mai multe detalii.

Totuşi, o sursă anonimă a declarat pentru agenţia Reuters că Pentagonul a hotărât trimiterea a şase avioane suplimentare de tip F-15, precum şi a unui Boeing KC-135 în zona Mării Baltice, informaţie confirmata ulterior chiar de către ministrul lituanian al Apărarii, citat de AFP.

„Am confirmarea că misiunea de supraveghere a spaţiului aerian baltic va fi suplimentată cu încă şase avioane americane F-16”, a precizat Juozas Olekas, ministrul Apărării din Lituania.

Oficialul lituanian a subliniat faptul că noile avioane de vânătoare care vor survola spaţiul baltic sunt un răspuns la criza din Ucraina. „Trimiterea avioanelor este o reacţie la agresiunea rusă în Ucraina şi la intensificarea activităţilor militare ruse în regiunea Kaliningrad”, a mai spus Juozas Olekas.

„Reacţia NATO a fost promptă şi rapidă”, a spus preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite.

Reacţia NATO vine pe fondul unor exerciţii cu muniţie reală desfăşurate recent de Rusia în largul coastelor enclavei Kaliningrad, aproape de Polonia.

În Polonia, Forţele aeriene americane au mai multe avioane F-16, precum şi câteva aeronave de transport Lockheed C-130 Hercules.

Săptămâna aceasta, Alianţa Nord-Atlantică (NATO) a anunţat că îşi va intensifica procesul de cooperare cu Ucraina, însă va suspenda câteva iniţiative comune cu Federaţia Rusă, în contextul crizei din Crimeea.

„Măsurile pe care le-am luat transmit un mesaj clar Rusiei, şi anume că trebuie să detensioneze situaţia din Ucraina”, a declarat Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO.


Citeşte şi:

SUA şi UE se coalizează în luptă împotriva Rusiei: sancţiunile economice şi politice anunţate de comunitatea internaţională

În timp ce administraţia Obama şi Congresul american au făcut progrese în ce priveşte legislaţia care prevede sancţiuni aplicate Rusiei, UE a anunţat recent că a adoptat o serie de sancţiuni politice ce vizează oficialii ruşi, Putin rămâne sfidător, avertizând că eventualele măsuri vor avea „consecinţe” pentru toţi cei implicaţi. În ciuda curajului preşedintelui, problemele economice ale ţării o fac vulnerabilă la presiunile Occidentului.

Operaţiune aeriană la graniţa de est a NATO

Sub presiunea vulturilor americani, care l-au criticat dur şi ironizat pe Obama, pentru slăbiciunile dovedite în relaţia cu omologul de la Kremlin, Casa Albă a decis ca Unchiul Sam să treacă simbolic, dar în forţă, Oceanul, pentru a da Europei, in integrum, semnalul că Statele Unite îşi cunosc şi îşi respectă rolul decisiv în NATO.

Criza din Ucraina capătă amploare: armata ucraineană a respins un atac al ruşilor. Moscova a testat o rachetă

Criza ucraineană continuă să fie cel mai fierbinte subiect dezbătut la cel mai înalt nivel diplomatic, în timp ce Peninsula Crimeea rămâne sub ocupaţia trupelor ruse. Marţi, armata ucraineană a transmis că a respins un atac al Forţelor Navale ruse, anunţ urmat de dezvăluirea Rusiei, care a spus că a testat în aceeaşi zi o rachetă balistică internaţională.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite