Şantaj nuclear la cel mai înalt nivel: România, printre ţările direct vizate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
blog

Am intrat în cea mai periculoasă perioadă din istoria consemnată a omenirii: state aflate în conflict extind ameninţările, evaluările şi simulările privind rezultatele unui posibil atac asupra unei centrale nucleare, în cazul de faţă cea de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Generalul Igor Kirilov, şeful trupelor pentru protecţie radiologică, chimică şi biologică ale Federaţiei Ruse a prezentat o estimare care trebuie analizată de experţi, rezultatele fiind obligatoriu de prezentat opiniilor publice din ţările direct vizate pe harta şi în enumerarea de ţinte: în caz de accident la centrala nucleară, norul radioactiv se va extinde şi va afecta Polonia, Germania, Slovacia, România şi Moldova, spunea generalul rus prezentând o hartă (foto) a distribuţiei de substanţe radioactive în cazul unui dezastru care să afecteze Zaporojie.

blog

Generalul Kirilov a vorbit despre scenariul cel mai dramatic posibil, varianta cea mai gravă a unei situaţii extreme, acuzând în mod direct Occidentul de a ignora în mod deliberat şi de a bagateliza primejdiile reprezentate de posibilitatea ca trupele ucrainene să bombardeze direct centrala, reamintind de consecinţele dezastrului de la Cernobâl din 1986 şi incidentului de la Fukuşima din 2011. Conform celor spuse de generalul rus, în ambele scenarii rezultatul a fost „căderea sistemelor de sprijin, întreruperea aprovizionării şi oprirea parţială sau completă a sistemelor de răcire, ceea ce a dus la supra-încălzirea combustibilului nuclear şi la distrugerea reactorului”. A mai spus că explozia de la Cernobâl a afectat în mod direct 20 de ţări, producând 4000 de decese, o creştere masivă a cazurilor de cancer înregistrate timp de ani de zile şi a dus la relocare permanentă a aproximativ 100.000 de locuitori. Poate că efectele exploziei de la Fukuşima pot să pară „nesemnificative” la prima vedere, dar, a adăugat el, 500.000 de oameni au trebuit să fie relocaţi din zonă.

Experţii noştri cred că acţiunile armatei ucrainene pot provoca o situaţie similară la centrala nucleară de la Zaporojie...un atac poate provoca o supraîncălzire a miezului reactorului şi, ca rezultat, să ducă la distrugerea unităţile reactoarelor de la cea mai mare centrală nucleară din Europa şi la trimiterea în atmosferă a substanţelor radioactive care să se răspândească la sute de kilometri distanţă”.. În asemenea situaţie, se va va produce o migraţiune de masă a populaţiei şi vor exista consecinţe catastrofale în ce priveşte criza energetică ce planează deasupra Europei”.

General maior Igor Kirilov

Two men sit opposite small table with UN and Ukrainian flags behind them.
Two men sit opposite small table with UN and Ukrainian flags behind them.

De cealaltă, preşedintele Zelenski al Ucrainei, în discuţiile avute ieri la Liov cu secretarul general al ONU a acuzat Rusia de comportament specific unui stat terorist care ignoră orice regulă de bun simţ în relaţiile internaţionale şi încalcă deciziile Naţiunilor Unite şi recomandările Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, refuzând cu obstinaţie orice misiune de control în centrala nucleară:

Această teroare deliberată din partea agresorului poate avea consecinţe globale catastrofale pentru întreaga lume” – a scris Zelensky pe contul său de pe Telegram. Şi degeaba acest avertisment, la fel de inutil în ochii ruşilor ca şi apelul făcut de A.Guterres, secretarul general al ONU care a solicitat expres o retragere a militarilor cu tot cu echipamentele lor din centrala nucleară ocupată de ruşi şi stabilirea unui „perimetru de siguranţă demilitarizat”.

blog
blog

Nu se poate, a spus Ivan Neceaiev, unul dintre purtătorii de cuvânt al Ministerului rus al apărării, care a acuzat Kievul de a pregăti provocări şi de a fi incapabil să controleze grupările naţionaliste „acesta fiind motivul pentru care asemenea propuneri sunt inacceptabile pentru noi”.

Ruşii ameninţă cu închiderea centralei „în caz că situaţia actuală continuă” dar experţii afirmă că o asemenea decizie precipitată implică posibile consecinţe dramatice şi, oricum, ar duce la o accentuare a crizei energetice din Ucraina.

Situaţia este în plină evoluţie, gradul său extrem de volatilitate şi continuarea operaţiunilor militare şi a bombardamentelor intensive în regiunea din imediata apropiere a centralei nucleare, arată că toate afirmaţiile citate nu sunt deloc parte a unei propagande militare, ci oglindirea realităţii şi a perspectivelor posibile ale conflictului care poate degenera ireversibil. Cred că ar fi timpul ca, dacă militarii noştri nu sunt în stare să producă analize asupra posibilelor consecinţe ale unor asemenea scenarii, poate ar trebui să fie cerut sprijinul experţilor din NATO şi UE.

Ar fi cel mai firesc lucru în condiţiile în care armata noastră de generali nu a putut să dea până în acest moment detalii despre propria noastră analiză de situaţie, cu scenariile minimale pe cele trei faze de se învaţă la şcoala de subofiţeri (cu probabilitate minimă, medie şi ridicată). Oare de ce trebuie mereu să aflăm de la alţii şi noi nu vorbim decât generalităţi şi banalităţi? Poate să-l sune cineva pe Mircea Geoană să dea o mână de ajutor, căci pe acelaşi etaj cu biroul său se află şi cel al responsabililor militari cu analiza prospectivă de risc?

Se simte oare cineva călcat pe coada imenselor orgolii personale? Desigur. Dar mai priviţi din nou harta dată de ruşi... şi bine că măcar, de la cel mai înalt nivel, s-a decis măsura supremă de protecţie a naţiunii, adică pastilele de iod distribuite pentru cei care îndeplinesc condiţiile de vârsta.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite