Între siguranţă şi intimitate. Ar putea camerele de supraveghere să diminueze rata infracţionalităţii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemele video ar putea ajuta la rezolvarea crimelor şi la identificarea infractorilor în Germania, crede ministrul de Interne  FOTO: Shutterstock
Sistemele video ar putea ajuta la rezolvarea crimelor şi la identificarea infractorilor în Germania, crede ministrul de Interne  FOTO: Shutterstock

Ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich intenţionează să monteze camere de supraveghere pe tot teritoriul ţării, după ce un tânăr a fost omorât în bătaie în piaţa publică Alexanderplatz din Berlin. El speră astfel să scadă rata infracţionalităţii, în ciuda îndoielilor şi a avertismentelor din partea criticilor.

Nimeni nu ştie cu exactitate câte camere de supraveghere sunt în Germania. Sistemele video cu circuit închis furnizează imagini din pieţele publice, străzi, gări şi uneori piscine, muzee şi şcoli. Acestor camere li se adaugă cele de pe proprietăţi private, cum sunt supermarketurile, aşa că nu-i de mirare că susţinătorii dreptului la intimitate cred că Germania are suficientă supraveghere video.

Printre ei se numără şi Johannes Caspar, comisarul pentru protecţia datelor şi a libertăţii de informare de la Hamburg. El este sceptic cu privire la decizia ministrului de Interne german de a introduce camere video pentru a contribui la reducerea criminalităţii. 

„Efectul de intimidare este minim, mai ales în rândul criminalilor violenţi. În timp ce camerele video pot ajuta la rezolvarea crimelor şi la identificarea infractorilor, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să căptuşim locurile publice cu o astfel de tehnologie“, a declarat Caspar, adăugând că de cele mai multe ori aceşti oameni acţionează din impuls şi se află în stare de ebrietate. 

Poliţie, nu camere video

„Prezenţa poliţiei ar fi mai eficientă“, a declarat Casper pentru „Deutsche Welle“. El este de acord cu Uniunea Ofiţerilor de Poliţie Germani, care a profitat de această crimă pentru a readuce în discuţie insuficienţa personalului.

Manfred Bornewasser de la Universitatea din Greifswald a cercetat această problemă şi a considerat  această iniţiativă un lucru important. În ultimul an, el a analizat un proiect de supraveghere video din oraşul Luxemburg şi a constatat că monitorizarea descurajează infractorii numai în cazul în care ei au sentimentul că poliţia va observa imediat activitatea lor şi că va urma o arestare. Dacă un infractor ştie că va urma să fie arestat, atunci iniţiativa „va avea un efect inhibitor puternic“.

Acest lucru este valabil numai pentru anumite tipuri de infracţiuni, şi anume, cele care necesită o anumită pregătire. Un astfel de program ar avea un efect destul de mare asupra furtului de biciclete, dar un efect redus pentru actele de violenţă comise spontan. 

În cazul în care camerele de supraveghere îi fac pe oameni să se comporte diferit sau să evite zonele monitorizate, aceste iniţiative vor fi abia perceptibile. Pe de altă parte, Casper vede acest lucru ca pe un punct important pentru susţinătorii dreptului la confidenţialitate. El se teme că „acest lucru poate însemna că oamenii nu mai acţionează în mod liber şi fără inhibiţii“.

Un pas spre un stat poliţienesc?

Marea Britanie are nu doar un sistem de supraveghere mai cuprinzător decât Germania, ci şi camere cu rezoluţii mai mari, ce au fost instalate la începutul lunii octombrie în oraşele britanice. Ele ar trebui să fie capabile să distingă feţe indivizilor într-o mulţime, chiar şi de la o distanţă mai mare. Noul comisar al Camerei de Supraveghere, Andrew Rennison, vede un scenariu de tip „Big Brother“ dezvoltându-se în Regatul Unit.

În plus, de curând a izbucnit un scandal, după ce în vestiarele şi toaletele din peste 200 de şcoli din Marea Britanie au fost instalate mai bine de 800 de camere de supraveghere.Big Brother Watch estimează că numărul total al camerelor de supraveghere din şcolile secundare şi din academii se ridică la 106.000.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite